۱۴۰۰ مرداد ۸, جمعه

آذری جهرمی: طرح صیانت از فضای مجازی به فیلترینگ پیام‌رسان‌های اجتماعی می‌انجامد

 

وزیر ارتباطات و فن‌آوری اطلاعات ایران می‌گوید طرح موسوم به «صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی» احتمالا به «محدودیت گسترده پهنای پیام‌رسان‌های اجتماعی و فیلترینگ آن‌ها» می‌انجامد.


محمدجواد آذری جهرمی روز پنج‌شنبه هفتم مرداد با انتشار یادداشتی در صفحه «تلگرام» خود، به انتقاد از طرح محدودسازی و سانسور اینترنت پرداخت و هشدار داد که این طرح «نه ‌تنها نظامی را برای حکمرانی سایبری کشور ایجاد نمی‌کند، بلکه نظام حکمرانی فضای حقیقی کشور را هم تضعیف خواهد کرد».


بیشتر در این باره:

ادعای قالیباف: مسدودسازی اینستاگرام و واتس‌اپ در برنامه مجلس نیست

مجلس شورای اسلامی به‌رغم مخالفت‌های گسترده کاربران ایرانی شبکه‌های اجتماعی یک روز قبل از این رای داد که کمیسیون ویژه‌ای درباره اجرایی شدن طرح موسوم به «صیانت از حقوق کاربران در فضای‌ مجازی و ساماندهی پیام‌رسان‌های‌ اجتماعی» تصمیم‌گیری کند.


بر اساس اصل ۸۵ قانون اساسی، مجلس نمی‌تواند اختیار قانون‌گذاری را واگذار کند، اما در موارد ضروری می‌تواند اختیار وضع بعضی از قوانین را تفویض کرده و قانون برای مدتی که مجلس تعیین می‌کند به صورت آزمایشی اجرا ‌شود.


آقای آذری جهرمی با انتقاد از این تفویض اختیار گفت که چنین کمیسیونی به نسبت دولت و رئیس‌جمهوری قدرت بیشتری خواهد داشت و از آن‌جا که «حتی امکان نظارت نمایندگان مجلس بر عملکردها در این حوزه هم ضایع شده است»، پس در صورت تصویب نهایی آن «بی‌نظمی بیشتری در حکمرانی کشور» پدید خواهد آمد.


در همین حال، سایت «آرمان شرق» در گزارشی نوشته که «این طرح حتی صدای نزدیکان رهبر جمهوری اسلامی را نیز درآورده است».


این وبسایت به پست اینستاگرامی کمیل خجسته، برادر همسر آیت‌الله علی خامنه‌ای و مدیر موسسه تبیان سازمان تبلیغات اسلامی، اشاره کرده که به انتقاد از این طرح پرداخته است.


بیشتر در این باره:

واکنش‌های گسترده به طرح مجلس ایران برای سانسور وسیع شبکه‌های اجتماعی

آقای خجسته نوشته است: «مشکل فعلی فضای مجازی کمبود قانون نیست، مشکل عدم ارائه امکانات و خدمات به مردم است. نیازها اقدام و عمل می‌خواهد. خارج کردن تمرکز قدرت و اختیار از وزارت ارتباطات و شورای عالی فضای مجازی مانع از بهبود فضا خواهد شد».


ساعاتی قبل از این محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، در دفاع از طرح یادشده از کارشناسان خواست که تحت تأثیر «فضاسازی‌ها و مطالب خلاف واقع» قرار نگیرند.


آقای قالیباف ادعا کرد که «مسدودسازی پلتفرم‌های پرکاربرد مانند اینستاگرام و واتس‌اپ آن‌ گونه که برخی مطرح می‌کنند در طرح مذکور وجود ندارد».


او همچنین ضمن اشاره به وابستگی هزاران کسب‌وکار در کشور به این پلتفرم‌ها گفت که طرح‌ باید به‌گونه‌ای اصلاح شود تا تصمیم‌گیری‌ نهایی درباره آن‌ها مبتنی بر «منطقی عقلانی به‌ صورت مستقیم توسط شورای عالی فضای مجازی صورت گیرد».


بیشتر در این باره:

مجلس ایران بررسی طرح محدود کردن اینترنت را به کمیسیون ویژه واگذار کرد

با این حال وزیر ارتباطات و فن‌آوری ایران معتقد است که در این طرح حمایت موثری از کسب‌وکارها پیش‌بینی نشده است.


آقای آذری جهرمی با اشاره به انتقادات گسترده در این زمینه نوشت: «مگر می‌شود حمایتی تعریف کنیم که حمایت‌شونده هم آن‌ها را مخرب بدانند؟»


«مجمع نیروهای خط امام» یکی از دیگر از منتقدان این طرح است که روز پنج‌شنبه با انتشار بیانیه‌ای هشدار داد چنین طرحی «هزینه‌هایی هنگفت و عیرطبیعی» بر مردم تحمیل خواهد کرد.


بیانیه این گروه سیاسی با اشاره به «شتاب تحولات فرهنگی و اجتماعی و رشد فناوری»، به مدافعان طرح توصیه کرده است «در انبوه مشکلاتی که جامعه با آن‌ها مواجه است، توصیه‌ها و نقدهای دلسوزانه کارشناسان و همه علاقمندان به ایران عزیز را به درستی بشنوند».


«صیانت از فضای مجازی» پس از آن در دستور کار قرار گرفت که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنانی فضای مجازی در ایران را «ول و رها» خواند و از محدود نکردن آن توسط نهادهای مسئول انتقاد کرد.


منتقدان می‌گویند حامیان این طرح به دنبال اعمال فیتلرینگ گسترده‌تر و پس از آن جایگزینی برخی اپلیکیشن‌های داخلی هستند.

 نماینده اهواز: آمار دقیقی از کودکان و نوجوانان بازداشتی در خوزستان وجود ندارد 

نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی گفته است که آمار دقیقی از کودکان و نوجوانانی که در اعتراضات خوزستان بازداشت شده‌اند وجود ندارد.


کریم حسینی درباره اخباری که حاکی از بازداشت کودکان و نوجوانان و تقاضای وثیقه برای آزادی آن‌هاست به خبرگزاری ایلنا گفته که «آمار دقیقی از این افراد وجود ندارد؛ اما آن چیزی که اکنون ما در حال پیگیری آن هستیم برای کلیه افراد در همه سنین است که اکنون در بازداشت هستند و در صورت عدم ارتکاب به جرم باید آزاد شوند».


او مدعی شده که «بخشی از این افراد آزاد شدند و بخشی ماند‌ه‌اند که ما اصرار بر آزادی آن‌ها به ویژه افرادی که فقط صرف حضور در اعتراضات و تجمعات بازداشت شده‌اند، داریم».


طی دو هفته گذشته اعتراضات گسترده‌ای در خوزستان با تمرکز بر مشکل بی‌آبی برگزار شد که نیروهای امنیتی با خشونت با آن مقابله کردند. جمهوری اسلامی در این فاصله اقدام به قطع اینترنت در خوزستان کرد و گزارش‌ها حاکی از بازداشت «صدها» نفر است.


هنوز آمار دقیقی از تعداد کشته‌شدگان، زخمی‌ها و بازداشت‌شدگان در دست نیست. بر اساس اعلام رسمی رسانه‌های حکومتی تاکنون چهار معترض و یک مامور نیروی انتظامی کشته شده‌اند. سازمان عفو بین‌الملل اما می‌گوید دست‌کم هشت نفر در این اعتراضات جان باخته‌اند.


بیشتر در این باره:

آیا امروزِ خوزستان بی‌آب، فردای بحرانی جای‌جای ایران است؟

در همین حال، صادق مرادی، رئیس کل دادگستری خوزستان، به خبرگزاری ایرنا گفته است که «رسیدگی و برخورد با عوامل تجزیه طلب و معاند» که به گفته او «تلاش داشتند از اعتراضات بحق مردم سوء استفاده کنند با جدیت انجام خواهد شد».


او همزمان از آزادی تعدادی از بازداشت‌شدگان خبر داده و گفته است «از آن‌جایی که در جریان اعتراضات، تعدادی از معترضان در منطقه الهایی بازداشت شدند، این افراد با توصیه و شهادت مسئولان گروه جهادی مستقر در روستاهای الهایی، آزاد شدند».


پیشتر علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی، در صفحه توئیتر خود خبر داده بود که «به نیروهای امنیتی دستور داده شد بازداشتی‌های حوادث اخیر خوزستان که عمل مجرمانه‌ای نداشته‌اند به سرعت آزاد شوند».


او توضیح نداده بود کسانی که عمل مجرمانه‌ای مرتکب نشده‌اند چرا بازداشت شده‌اند.


در حالی که اعتراض های خوزستان به شهرها و استان‌های دیگر ایران کشیده شده است، وضعیت بازداشت‌شدگان همچنان نامشخص است و نه آمار درستی از آن‌ها وجود دارد و نه توضیحی درباره وضعیت آن‌ها از سوی مسئولان ارائه شده است.


سایت حقوق بشری هرانا روز دوم مرداد اعلام کرده بود که ۱۰۲ نفر از بازداشت‌شدگان در اعتراضات خوزستان را احراز هویت کرده است.


مقامات قضایی، انتظامی و امنیتی جمهوری اسلامی در جریان اعتراض‌های دی ماه ۹۶ و آبان ۹۸ نیز هیچ آماری از بازداشت‌شدگان ارائه ندادند.

 شورای همکاری خلیج فارس: ایران دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه را متوقف کند

نایف الحجرف، دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس، پنجشنبه هفتم مرداد ماه از ایران خواسته است که دخالت در امور داخلی کشورهای منطقه و همچنین حمایت از «تروریسم» را متوقف کند.


نایف الحجرف همچنین همکاری های استراتژیک بین ایالات متحده و شورای همکاری خلیج فارس را در راستای تقویت امنیت و ثبات منطقه دانست.


دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس گفته است، در راستای بهبود امنیت و ثبات منطقه و همچنین حمایت از پایان دادن به درگیری‌ها در منطقه، از ایران می‌خواهم فعالیت بی‌ثبات کننده خود را در منطقه متوقف کند و به دخالت در امور داخلی کشورها منطقه پایان دهد و از گروه‌های تروریستی در یمن، سوریه، عراق و لبنان حمایت نکند.


عربستان سعودی و آمریکا به دفعات ایران را به تأمین سلاح شورشیان حوثی متهم و تأکید کرده‌اند که موشک‌های بالستیک حوثی‌ها ساخت ایران است. ایران اما این اتهام را رد می‌کند.


ایران و عربستان در نقاط مختلف خاورمیانه از جمله در سوریه و یمن درگیر جنگ نیابتی و رقابت‌های سخت سیاسی هستند. این دو کشور در عین حال در لبنان و عراق از گروه‌ها، احزاب و چهره‌های مختلف سیاسی پشتیبانی می‌کنند.


بیشتر در این باره:

نماینده ایران: آمریکا حاضر نیست تحریم‌های ۵۰۰ فرد و نهاد را بردارد

مذاکرات برجام


نایف الحجرف همچنین خواستار گنجانده شدن مسائل منطقه‌ای و برنامه موشکی در مذاکرات احیای توافق هسته ای موسوم به برجام در وین، پایتخت اتریش شد.


دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس گفته است، حمایت ایران از شبه نظامیان در کشورهای منطقه می بایست در مذاکرات وین گنجانده شود و این مذاکرات نباید به احیای این توافق محدود شود.


ایران و آمریکا شش دور مذاکرات غیر مستقیم با میانجیگری اعضای حاضر در توافق برجام را در وین با هدف بازگشت تهران به تعهدات هسته‌ای خود و لغو تحریم‌های آمریکا انجام داده‌اند تا برجام را احیا کنند. اما اختلافات دو طرف همچنان پابرجاست.


در حالی نایف الحجرف خواستار گنجانده شدن موضوع اقدامات ایران در منطقه در مذاکرات وین شده است که روز گذشته کاظم غریب‌آبادی، نماینده ایران در سازمان‌های بین‌المللی در وین، روز گذشته گفته بود که آمریکایی‌ها «کل تفاهم را به پذیرش بندی در خصوص انجام گفت‌وگوهای آتی در مورد مسائل منطقه‌ای گره زدند که کاملاً با موضوع مذاکرات غیرمرتبط و مضر است.»


ایران پیش از این نیز با گنجاندن مسائل منطقه و برنامه موشکی در مذاکرات احیای برجام مخالفت کرده بود.

 آمار کل قربانیان کرونا در ایران از ۹۰ هزار نفر گذشت

بر اساس اعلام وزارت بهداشت ایران در روز پنج‌شنبه، ۷ مرداد، طی یک شبانه‌روز گذشته ۲۹۲ نفر دیگر جان خود را بر اثر کرونا از دست داده‌اند.


بنا بر این گزارش همچنین در زمان اعلام‌شده، نزدیک به ۳۴ هزار و ۵۰۰ بیمار جدید در کشور شناسایی شده‌اند.


به این ترتیب آمار کل جان‌باختگان به ۹۰ هزار و ۷۴ و شمار کل مبتلایان در ایران به سه میلیون و ۸۲۶ هزار و ۴۴۷ نفر رسیده است.


این آمار در حالی اعلام می‌شود که درستی آن‌ها از سوی منابع مستقل مورد تردید جدی قرار دارد و شمار قربانیان، دو تا سه برابر آمار دولتی تخمین زده می‌شود.


بر پایه گزارش وزارت بهداشت ایران، همچنین تا روز هفتم مرداد ۹ میلیون و ۱۸۰ هزار و ۸۹ نفر دُز اول واکسن و دو میلیون و ۶۲۸ هزار و ۱۴۱ نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده و مجموع واکسن‌های تزریق‌شده در کشور به ۱۱ میلیون و ۸۰۸ هزار و ۲۳۰ دُز رسیده است.


در این گزارش همچنین وضعیت ۲۳۲ شهر کشور قرمز، ۱۱۷ شهر نارنجی و ۹۹ شهر زرد اعلام شده است.

۱۴۰۰ مرداد ۷, پنجشنبه

سناتورهای جمهوری‌خواه: بایدن به ابراهیم رئیسی اجازه وارد به خاک آمریکا را ندهد

سناتور جمهوری‌خواه تام کاتن به همراه پنج سناتور دیگر در نامه خود به نقش ابراهیم رئیسی در اعدام‌های ۱۳۶۷ اشاره کرده‌اند.


شش سناتور جمهوری‌خواه در نامه‌ای به جو بایدن، ‌رئیس جمهوری ایالات متحده، از او خواسته‌اند، اجازه ندهد ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری منتخب جمهوری اسلامی،‌ و دیگر مقام‌های ارشد این کشور برای شرکت در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ماه سپتامبر وارد خاک آمریکا شوند.


تام کاتن از ایالت آرکانزاس، تد کروز از ایالت تگزاس، مارکو روبیو از ایالت فلوریدا، چاک گرسلی از ایالت آیووا، ریک اسکات از فلوریدا، و مارشا بلکبرن از ایالت تنسی روز سه شنبه ذر نامه‌ای نوشته‌اند، ابراهیم رئیسی کارنامه مشخص و طولانی در نقض حقوق بشر دارد. او در سال ۱۳۶۷ معاون دادستان تهران و یکی از چهار عضو هیات مرگ بود که تصمیم‌گیری دربارهٔ اعدام ۵۰۰۰ زندانی از جمله زنان و کودکان را به عهده داشته است.


ابراهیم رئیسی با حکم آیت‌الله خمینی، بنیانگذار جمهوری اسلامی، عضو هیاتی قضایی برای رسیدگی به وضعیت زندانیان سیاسی بود که در تابستان ۱۳۶۷ دوران محکومیت خود را می‌گذارندند. بنابر گزارش هفت کارشناس گروه کاری و گزارش‌گران حقوق بشر ملل متحد سازمان ملل در سال ٬۲۰۰۷ هزاران نفر از این زندانیان طی محاکمات کوتاه به جوخه‌های اعدام سپرده شدند.


هزاران نفر از هواداران و اعضای گروه‌های مجاهدین خلق، فداییان خلق و دیگر گروه‌های چپگرا به دستور هیات‌های مرگ، در تابستان سال ۱۳۶۷ اعدام شدند.

 گزارشگران بدون مرز: طرح صیانت از فضای مجازی برگرفته از روش «سانسور در چین» است

سازمان «گزارشگران بدون مرز» روز چهارشنبه ششم مرداد ضمن محکوم کردن طرح محدودکننده اینترنت در ایران، این قانون را «تبعیضِ دیجیتال» علیه حق آگاهی مردم و برگرفته از روش «سانسور در چین» خواند.


نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز چهارشنبه در پی یک رأی‌گیری، طرح موسوم به «صیانت از حقوق کاربران فضای مجازی» را یک مرحله به احتمال اجرای آن نزدیک‌تر کردند.


مجلس رأی‌گیری بعدی در مورد این طرح را به کمیسیون ویژه فرهنگی مجلس واگذار کرده است و در صورت تصویب این طرح در آن کمیسیون، مجلس می‌تواند مدتی را برای اجرای «آزمایشی» این طرح در نظر بگیرد.


طرح «صیانت از فضای مجازی» در شرایطی از سوی نمایندگان مجلس شورای اسلامی دنبال می‌شود که از ۱۵ تیرماه سال جاری، کارزاری در مخالفت با آن به راه افتاده و نامه مخالفت با این طرح خطاب به محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، تاکنون دست‌کم از سوی نیم میلیون کاربر ایرانی فضای مجازی امضا شده است.


منتقدان می‌گویند حامیان این طرح به دنبال اعمال فیتلرینگ گسترده‌تر و پس از آن جایگزینی برخی اپلیکیشن‌های داخلی هستند.


این طرح پس از آن در دستور کار قرار گرفت که علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در سخنانی فضای مجازی مجازی در ایران را «ول و رها» خواند و از محدود نکردن آن توسط نهادهای مسئول انتقاد کرد.

ابتلای خانواده هومن جوکار به کرونا؛ ۱۴۰۰ فعال مدنی خواستار مرخصی او از حبس شدند

بیش از ۱۴۰۰ روزنامه‌نگار، هنرمند، فعال مدنی و طرفدار محیط زیست با امضای نامه‌ای از رئیس قوه قضاییه خواستند با مرخصی هومن جوکار، فعال محیط زیست که ۱۲۸۰ روز از بازداشتش می‌گذرد و پدر و مادر و همسرش به کرونا مبتلا شده‌اند، موافقت کند.


در این نامه که روز چهارشنبه ۶ مرداد منتشر شده، خطاب به غلامحسین محسنی اژه‌ای آمده است که «هومن جوکار که در سه سال و نیم گذشته حتی یک ساعت هم به مرخصی نیامده، تنها امید پدر و مادری است که این‌روزها سخت بیمارند.»


امضاکنندگان این نامه همچنین با اشاره به «وخامت حال» پدر هومن جوکار، از رئیس قوه قضاییه خواسته‌اند پیش از آن که دیر شود، دستور این مرخصی را صادر کند.


این در حالی است که سپیده کاشانی، همسر آقای جوکار نیز که در پرونده فعالان محیط زیست به ۶ سال حبس محکوم شده، از دو هفته قبل به کرونا مبتلا شده و در پی تشدید بیماری هفته پیش به مرخصی آمده است.


هومن جوکار همراه با اميرحسين خالقی، طاهر قديريان، نیلوفر بیانی، سپیده کاشانی، مراد طاهباز، عبدالرضا کوهپایه و کاووس سیدامامی از فعالان محیط‌زیستی هستند که سال ۹۶ به اتهام «جاسوسی» بازداشت شدند.


بعد از مدتی اعلام شد که آقای سیدامامی در زندان «خودکشی» کرده است؛ موضوعی که بارها از سوی خانواده‌ وی تکذیب شده است. هومن جوکار نیز در این پرونده که جزئیات آن هیچ‌گاه منتشر نشد، به ۸ سال حبس محکوم شد.


مقام‌های جمهوری اسلامی در موارد متعددی از اعطای مرخصی به زندانیان برای دیدار با خانواده خود خودداری می‌کنند و فعالان حقوق بشر معتقدند سیستم قضایی ایران علاوه بر زندانیان، خانواده‌های آن‌ها را نیز مجازات می‌کند.


در موردی مشابه، سام رجبی در دی ماه سال گذشته، یک روز پس از درگذشت مادرش و برای نخستین‌بار، از زندان اوین به مرخصی اعزام شد تا در مراسم خاک‌سپاری مادرش شرکت کند.

کرونا در ایران بیش از ۳۰۰ قربانی دیگر گرفت؛ ۶۵ درصد افزایش موارد بستری در خوزستان

وزارت بهداشت ایران از جان‌باختن ۳۰۳ بیمار دیگر مبتلا به کرونا طی ۲۴ ساعت منتهی به ظهر روز چهارشنبه، ششم مرداد خبر داد.


به گزارش روابط عمومی وزارت بهداشت، طی ۲۴ ساعت گذشته، ۳۳هزار و ۸۱۷ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ نیز در ایران شناسایی شد و شمار رسمی مبتلایان به این ویروس در کشور به سه میلیون و ۷۹۲ هزار و ۱۴ نفر رسید.


این وزارتخانه در عین حال آمار رسمی جان‌باختگان کرونا در ایران را نیز ۸۹ هزار و ۷۸۲ نفر گزارش کرده است که درستی آن از سوی منابع مستقل مورد تردید جدی قرار دارد و شمار قربانیان، دو تا سه برابر آمار دولتی تخمین زده می‌شود.


در حال حاضر نیز ۵ هزار و ۲۰۵ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخش‌های مراقبت ویژه بیمارستان‌های نقاط مختلف ایران تحت مراقبت قرار دارند.


آن‌طور که وزارت بهداشت اعلام کرده، در حال حاضر ۲۳۲ شهر ایران در وضعیت قرمز، ۱۱۷ شهر در وضعیت نارنجی، ۹۹ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.


به گزارش ایرنا، علیرضا زالی، فرمانده عملیات مدیریت کرونا در کلان‌شهر تهران نیز اعلام کرده تا ساعت ۸ صبح روز ششم مرداد ماه، تعداد بستری بیماران مبتلا به کرونای در استان تهران ۹ هزار و ۶۵۰ نفر بوده است.


آقای زالی با توجه به شیوع سویه دلتای ویروس کرونا در ایران خواستار تعطیلات دوهفته‌ای این استان شده است.


محمد علوی، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی جندی‌شاپور اهواز نیز از سیر صعودی ابتلا به کرونا در استان خوزستان در چهار روز اخیر خبر داده است.


به گفته وی، «در چهار روز اخیر موارد سرپایی حدود ۵۰ درصد و موارد بستری حدود ۶۵ درصد افزایش یافته‌اند که این مسئله، وضعیت را بسیار شکننده می‌کند.»


در حالی که در بسیاری از کشورهای جهان به جز کشورهای فقیر، بدلیل واکسیناسیون گسترده، بیماری کرونا به طور تقریبی تحت کنترل درآمده و زندگی در حال بازگشت به شرایط عادی است، در ایران بدلیل خودداری از واردات واکسن خارجی و تاکید بر تولید واکسن ساخت داخل، جمعیت بسیار اندکی واکسینه شده‌اند.

 واکنش‌های گسترده به طرح مجلس ایران برای سانسور وسیع شبکه‌های اجتماعی

نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز چهارشنبه ششم مرداد بعد از یک جلسه غیرعلنی، به کمیسیون مشترک ویژه اجازه دادند درباره اجرای آزمایشی طرح محدودسازی اینترنت تصمیم‌گیری کند.


۱۲۱ نماینده رای دادند که بر اساس اصل ۸۵ آیین‌نامه داخلی مجلس، یک کمیسیون ویژه درباره اجرایی شدن طرح موسوم به «صیانت از حقوق کاربران در فضای‌ مجازی و ساماندهی پیام‌رسان‌های‌ اجتماعی» تصمیم‌گیری کند و به این ترتیب، راه را برای محدودیت کامل اینترنت در ایران هموارتر کردند.


براساس اصل ۸۵ قانون اساسی اگرچه مجلس نمی‌تواند اختیار قانون‌گذاری را واگذار کند اما در موارد ضروری می‌تواند اختیار وضع بعضی از قوانین را تفویض کرده و قانون برای مدتی که مجلس تعیین می‌کند به صورت آزمایشی اجرا می‌شود.


تصمیم نمایندگان مجلس اما واکنش‌های گسترده‌ای را در شبکه‌های اجتماعی برانگیخته است. در میان مسئولان جمهوری اسلامی ایران، سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، در صفحه توئیتر خود با انتقاد از این طرح هشدار داد که «با ساطوری پیکر وطن را شقه شقه می‌کنیم».



محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام، هم در صفحه توئیتر خود به این طرح واکنش نشان داده و نوشته که مردم حق دارند بپرسند «در حالی که جامعه با انواع مشکلات و مصائب اقتصادی مواجه است، تصویب طرح موسوم به صیانت از حقوق کاربران اینترنت، چه ضرورتی داشته است؟»


او در توییت دیگری خبر داده است که در هیئت عالی نظارت مجمع تشخیص مصلحت نظام «همه جوانب طرح موسوم به‌ صيانت از حقوق کاربران در فضای مجازی بررسی خواهد شد.»


به گفته آقای رضایی «هیچ طرح و لایحه ای نباید مغایر سیاست های کلی نظام باشد.»


حسام‌الدین آشنا، مشاور سابق حسن روحانی، رئیس‌جمهوری ایران، نیز گفته است که «بنزین ۹۸ حتی مصوبه سران سه قوه را هم داشت ولی این طرح حتی مصوبه مجلس را هم نخواهد داشت و با تفویض اختیار به یک کمیسیون تصویب می‌شود».



انتقادها به این طرح و اقدام مجلس، فقط به فعالان سیاسی محدود نمانده است. علی کریمی، فوتبالیست سابق و پرطرفدار ایران، در استوری اینستاگرام خود پرسیده است: «واکسن،‌ دارو،‌آب، برق،‌ هوا، گرونی و...!!! صیانت نمی‌خواد؟»


هانیه توسلی، بازیگر سینما، هم در صفحه اینستاگرام خود با انتقاد از این طرح نوشته است: «مشکل آب و برق و تورم و تحریم و بیکاری و واکسن که مهم نیست! فیلتر کنید که مشکلات و بدبختی‌ها و فلاکت‌ها جایی درز نکنه! آفرین به این همه تدبیر و درایت و دلسوزی».


مهراب قاسم خانی، طنزنویس، هم نوشته است که «اسم طرح مجلس باید تجاوز به حقوق کاربران فضای مجازی باشد».


تعدادی از کاربران شبکه‌های اجتماعی از محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، انتقاد کرده‌اند و سفر او به سوریه و عدم حضورش در مجلس در ارتباط با چنین طرحی را نوعی «فرار» او از پذیرفتن مسئولیت پیامدهای این طرح دانسته‌اند.


کاربری به اسم حامد هادیان در توئیتر نوشته است که «می‌شه گفت با ضد مردمی‌ترین مجلس از ابتدای انقلاب طرفیم».


محمدرضا یزدان‌پرست، مجری صداوسیما، خطاب به نمایندگان مجلس نوشته است: اگر «مردم نخواهند ازشان صیانت کنید، باید که را ببینند؟ نمایندگان غمخوارِ هزار و یک گرفتاری مردم! حتما در "عصرجدید" شرکت کنید؛ استعداد حیرت‌زایی دارید در عصبانی‌کردن ملت».


سعیده خاشی، از فعالان مدنی در سیستان‌وبلوچستان، هم خطاب به نمایندگان مجلس نوشته است: «همین اینترنت کم‌جان‌تان منبع حیات اقتصادی بسیاری از زنان صاحب کسب‌وکار در سیستان‌وبلوچستان است، شما انگار سر جنگ و جدل با این مردم خسته دارید و هر روز یک بازی راه انداخته و شادمان از این همه عذابی هستید که بر جان ایران می‌اندازید».


در مقابل، دسته دیگری از کاربران معتقد هستند که این طرح، نگاه نظام جمهوری اسلامی به شبکه‌های اجتماعی و اراده حاکمیت برای محدود کردن اینترنت است. نوگل منشوری، یکی از کاربران توئیتر در همین زمینه نوشته است: «پشت این طرح صیانت از حقوق کاربران، شخص رهبری است ولاغیر، بارها این اواخر در صحبت‌هایی که داشتند به کنترل فضای مجازی اشاره کرده‌اند. فرق هم نداشت چه کسی نماینده مجلس یا رئیس‌جمهور باشد».


شهریار شمس‌مستوفی، روزنامه‌نگار، هم به کاربرانی پاسخ داده که معتقدند چنین طرح‌هایی در مجلس، نتیجه عدم مشارکت مردم در انتخابات دوره قبل مجلس است: «این‌هایی که تصویب طرح صیانت را به عدم شرکت در انتخابات ربط می‌دهند می‌شه بفرمایند به چه کسانی رای می‌دادند این طرح تصویب نمی‌شد».


یاشار سلطانی، روزنامه‌نگار، هم هشدار داده است که «در طرح صیانت، مجلس انقلابی شنود و استراق سمع اینترنت را هم به کارگروهی با اعضای نامعلوم و زیر نظر دادستان کل کشور واگذار کرد. عملا برای شنود ارتباطات اینترنتی مردم، مجلس قانونا تشریفات دادگاه را هم کنار گذاشت و دادگاه صحرایی راه انداخت».


گزارشگران بدون مرز این طرح را «برگرفته از روش سانسور در چین» با هدف «مسدودسازی کامل دسترسی به شبکه‌های اجتماعی و اینترنت جهانی و تبعیض دیجیتال علیه حق دانستن مردم» دانسته است و انجمن روزنامه‌نگاران زن ایران بیانیه‌ای منتشر کرده و پرسیده است: «آیا اولویت کار مجلس انقلابی در شرایط کنونی جامعه، تنها محدود کردن جریان آزاد ارتباطات و اطلاعات است؟ یا ارائه طرح‌هایی برای مشکلات اساسی چون کرونا، بیکاری، مشکلات زیست محیطی و ...»


در میان واکنش‌های گسترده مردم و فعالان عرصه‌های مختلف به طرح «صیانت از حقوق کاربران در فضای‌ مجازی و ساماندهی پیام‌رسان‌های‌ اجتماعی»، برخی از نمایندگان مجلس هم از این طرح و تصمیم روز چهارشنبه مجلس انتقاد کرده‌اند. سایت جماران به نقل از معین‌الدین سعیدی، نماینده چابهار، نوشته است که «از محضر ملت بزرگ ایران عذرخواهی می‌کنم، امروز روز خوبی برای مجلس نبود».


در مقابل اما، سیدنظام‌الدین موسوی، مدیرعامل پیشین خبرگزاری فارس و نماینده فعلی مجلس که از حامیان این طرح است گفته که «این طرح راه طولانی برای تبدیل شدن به قانون دارد و این‌که در فضای مجازی علیه مجلس شورای اسلامی جوسازی‌هایی شده است درست نیست و هنوز اتفاقی در موضوع فضای مجازی رخ نداده و یک کمیسیون خاص نیز قرار نیست در مورد فضای مجازی تصمیم‌گیری کند».


۱۵ تیرماه سال جاری، کارزاری در مخالفت با تصویب طرح «صیانت از حقوق کاربران در فضای‌ مجازی و ساماندهی پیام‌رسان‌های‌ اجتماعی» به راه افتاد و نامه مخالفت با این طرح خطاب به محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، تاکنون دست‌کم از سوی نیم میلیون کاربر ایرانی فضای مجازی امضا شده است.


در بخشی از این نامه آمده که با اجرای این طرح، «مشکلات جدیدی» در کنار «فیلترینگ قبلی پلتفرم‌های جهانی کاربردی نظیر فیس‌بوک، توئیتر، یوتیوب و تلگرام و سرعت پایین اینترنت بین‌المللی، دردهای بیشتری را به بدنه مردم وارد خواهد کرد و در این شرایط سخت اقتصادی، مردم را از مواهب این فناوری‌های نوین محروم خواهد کرد.»

۱۴۰۰ مرداد ۶, چهارشنبه

 رودخانه چالوس خشک شد

خبرگزاری مهر روز چهارشنبه ۶ مرداد در گزارشی از خشک شدن رودخانه پرآب چالوس در استان مازندران خبر داد.


هادی کیادلیری، عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست دانشگاه علوم تحقیقات، در گفت‌وگو با این خبرگزاری از خشک شدن این رودخانه خبر داده و گفته است که «سدهای انحرافی انتقال آب برای کشاورزی باعث مرگ یکی از خروشان‌ترین رودخانه‌های کشور شده‌اند.»


این کارشناس منابع طبیعی با اشاره به اینکه قدمت این رودخانه به اندازه قدمت جنگل‌های شمال بوده و با خشک شدن اکوسیستم منطقه تحت تأثیر قرار می‌گیرد. ادامه داد: «این رودخانه محل تخم‌ریزی ماهیان ارزشمندی بوده که متأسفانه با خشک شدن آن، نسلشان از بین رفته است.»


هادی کیادلیری انتقال آب برای مصارف کشاورزی شرق مازندران را دلیل خشک شدن رودخانه پرآب چالوس ارزیابی می‌کند.


این استاد دانشگاه گفت: «در شمال کشور به اندازه کافی جنگل‌ها تخریب شده‌اند، و از بین بردن منابع آبی آن دیگر شوخی‌بردار نیست.»


رودخانه چالوس از دامنه‌های البرز در قسمت کوه‌های کندوان سرچشمه می‌گیرد و پس از پیمودن بیش از ۸۵ کیلومتر، از میان شهر چالوس در غرب مازندان عبور می‌کند و سپس به دریای خزر می‌ریزد. صید انواع ماهی از این رودخانه و شاخه‌های آن یکی از فعالیت‌های مهم در منطقه بوده است.


هادی کیادلیری با انتقاد از سکوت سازمان محیط زیست و سازمان جنگل‌ها و منابع طبیعی اضافه کرد: «آنقدر این سازمان‌ها منفعل هستند که به نظر می‌رسد چشمشان را روی فجایع زیست‌محیطی بسته‌اند و تنها به ماشین صدور مجوز تبدیل شده‌اند.»


کیادلیری افزود: «شدت تخریب منابع طبیعی در شمال کشور آنقدر زیاد شده است که به نظر می‌رسد این دو سازمان دیگر قادر به مدیریت آن نیستند.»


اخبار تخریب محیط زیست ایران که از سال‌ها پیش در مورد آن هشدار داده شده، در ماه‌های اخیر تواتر زیاد و ابعاد گسترده‌ای پیدا کرده که خشک شدن بسیاری از منابع آبی کشور یکی از آنهاست.

 اعتراضات به کرج رسید

شهر کرج، مرکز استان البرز شامگاه دوشنبه چهارم مرداد به اعتراضاتی پیوست که از حدود ۱۰ روز قبل در شهرهای مختلف استان خوزستان در واکنش به تشدید بحران آب و ناکارآمدی دولت در مهار بحران‌ها آغاز شده است.


ویدیوهای متعددی از تجمعات اعتراضی در فردیس کرج منتشر شده است که در آن معترضان شعارهایی نظیر «مرگ بر دیکتاتور»، «نترسید، نترسید، ما همه با هم هستیم» و «از کرج تا خوزستان، اتحاد، اتحاد» سرمی‌دهند.



دیگر ویدئوها حاکی از تجمع شمار زیادی از معترضان در اطراف یکی از پل‌های بزرگ در کرج است و معترضان در این تجمع شعار «رضاشاه، روحت شاد» و شعارهایی علیه نیروهای بسیج سر می‌دهند.



در کرج همزمان کادر درمانی بیمارستان خمینی این شهر نیز در یک راهپیمایی شعارهای «مرگ بر دیکتاتور»، «وعده وعید کافیه، سفره ما خالیه» و «عزا عزاست امروز، روز عزاست امروز، زندگی پرستار روی هواست امروز» سر دادند.



ساعاتی قبل از این تجمعات، تهران نیز صحنه یک تجمع اعتراضی بود که در آن شعارهایی علیه آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، سر داده شد از جمله «خامنه‌ای حیا کن، مملکتو رها کن» و «مرگ بر دیکتاتور».


این تجمع در خیابان جمهوری، واقع در مرکز شهر، شکل گرفت و پس از آن معاون امنیتی استانداری تهران گفت که علت اعتراضات «بی‌برقی» بوده است.

 تداوم اعتراضات در ایران ؛ تجمع اعتراضی در بهارستان اصفهان و ایوان غرب

تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی بیانگر این است که سه‌شنبه پنجم مرداد ماه اعتراضات در ایران ادامه یافته است و معترضان در میدان ولی عصر بهارستان اصفهان و ایوان غرب تجمع اعراضی برگزار کردند.


تصاویر ویدئویی معتددی نشان می‌دهند که معترضان در بهارستان تجمع کرده و شعارهایی علیه جمهوری اسلامی سر دادند.


تظاهرات اعتراضی در بهارستان اصفهان


 Eدر همین زمینه، در این تصاویر نشان داده می‌شود که معترضان یک بنر علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی را به آتش کشیدند.


همچنین معترضان شعار «خوزستان اتحاد، اتحاد»، «مرگ بر خامنه‌ای»، «جمهوری اسلامی؛ نمی‌خوایم، نمی‌خوایم» و «رضا شاه روحت شاد» سردادند.

در همین حال، تصاویر ویدئویی در شبکه‌های اجتماعی از تجمع شهروندان معترض و ایجاد راه‌بندان در شهر ایوان غرب، در استان ایلام، در شامگاه سه‌شنبه شب پنجم مرداد ماه، در اعتراض به قطع مکرر برق منتشر شده است.


دور تازه اعتراضات در ایران از حدود ۱۳ روز قبل در شهرهای مختلف استان خوزستان در واکنش به تشدید بحران آب و ناکارآمدی دولت در مهار بحران‌ها آغاز شده است.


اعتراضات از خوزستان به سرعت به استان‌های مختلف ایران از شمال غرب تا شمال شرق و مرکز کشور سرایت کرده است.


روز گذشته در مرکز شهر تهران و همچنین کرج تظاهرات اعتراضی برگزار شد.


تبریز نیز بعدازظهر شنبه صحنه اعتراضات بود، بجنورد در خراسان شمالی، سقز در کردستان، و همچنین اصفهان نیز از جمله دیگر مناطقی هستند که در روزهای اخیر ناآرامی‌ها و اعتراضاتی را شاهد بودند.


به گزارش رسانه‌های دولتی ایران در دورتازه اعتراضات در کشور تاکنون دست‌کم پنج نفر از جمله یک مامور نیروی انتظامی کشته شده‌اند. اما عفو بین الملل در گزارشی شمار کشته‌شدگان را هشت نفر اعلام کرده است.


قطع مکرر برق، سقوط پول ملی، تورم شدید، تشدید سرکوب منتقدان و مخالفان و همچنین انسداد سیاسی باعث افزایش و گسترش نارضایتی‌ها در ایران شده است.

 کیفرخواست حمید نوری، از متهمان کشتار ۶۷، تحویل دادگاه سوئد شد

ایرج مصداقی، زندانی سابق سیاسی و پژوهشگر، روز سه‌شنبه ۵ مرداد از تحویل رسمی کیفرخواست حمید نوری به دادگاه استکهلم سوئد خبر داد.


حمید نوری، دادیار سابق در قوه قضائیه جمهوری اسلامی که متهم به مشارکت در اعدام‌های ۶۷ ایران است، نزدیک به دو سال است که در سوئد در بازداشت به‌سر می‌برد.


تحویل رسمی کیفرخواست حمید نوری به دادگاه به این معنی است که برای نخستین بار یکی از متهمان به کشتار ۶۷ در دادگاهی محاکمه می‌شود.


آقای مصداقی که خود از شاکیان پرونده حمید نوری به حساب می‌آید روز سه‌شنبه در پیامی توئیتری نوشت که «دقایقی پیش کیفرخواست حمید نوری توسط دادستان رسماً تحویل دادگاه استکهلم شد. این پیروزی بزرگ را به جنبش دادخواهی تبریک می‌گویم. این آغاز راهی طولانی است. رسانه‌های مهم سوئد خبر را انتشار داده‌اند.»



حمید نوری که گزارش شده «با نام مستعار حمید عباسی، دادیار سابق در قوه قضائیه جمهوری اسلامی بوده» آبان‌ماه سال گذشته با حکم دادگاهی در سوئد بازداشت شد.


آقای مصداقی همان زمان در گفت‌وگو با رادیوفردا، حمید نوری را معاون قاضی محمد مقیسه‌ای و ایفاگر «نقشی فعال» در اعدام‌های سال ۶۷ معرفی کرد.


در ماه‌های مرداد و شهریور ۱۳۶۷، شمار زیادی از زندانیان سیاسی با دستور آیت‌الله خمینی، بنیان‌گذار جمهوری اسلامی مخفیانه اعدام و در گورهای دسته‌جمعی دفن شدند.


سازمان مجاهدین خلق که هدف اول این اعدام‌ها بود می‌گوید که شمار کشته‌شده‌ها حدود ۳۰ هزار نفر است اما نهادهای مدافع حقوق بشر آن را چهار تا پنج هزار نفر برآورد می‌کنند. این اعدام‌ها مشمول گروه‌‌های چپ‌گرا نظیر فداییان خلق هم شد.


در اطلاعیه دادگستری سوئد در این باره آمده است که در فاصله ۳۰ ژوئیه تا ۲۵ اوت ۱۹۸۸ در زندان گوهردشت کرج، شمار بسیار زیادی از زندانیان اعدام شدند و حمید نوری در آن زمان دادیار در زندان گوهردشت بوده است.


بر اساس متن کیفرخواست، «وی به همراه دیگر عاملان این زندان در اعدام‌های جمعی شرکت کرده و مظنون است که عمداً جان شمار زیادی از زندانیانی را که با مجاهدین همدردی می‌کردند، گرفته و بر زندانیان رنج‌های سختی تحمیل کرده است که دادستان‌ها [در دادگاه استکهلم] آن را مصداق شکنجه و رفتار غیرانسانی می‌دانند.»


با پیروزی ابراهیم رئیسی در انتخابات ریاست جمهوری ایران، بحث‌های مربوط به نقش او در اعدام زندانیان سیاسی در دهه ۶۰ نیز دوباره مطرح شده است.


دادگاه حمید نوری قرار بود روز ۱۸ خرداد ۱۴۰۰ (هشتم ژوئن ۲۰۲۱) برگزار شود که به درخواست وکیل او و با موافقت دادستان و دادگاه دو ماه به تعویق افتاد.


بنابر گزارش‌ها، حمید نوری قرار است از تاریخ ۱۹ مرداد جاری ( ۱۰ اوت ۲۰۲۱) به اتهام قتل، جرایم سنگین و نقض قوانین بین‌المللی در دادگاه استکهلم محاکمه شود که این محاکمه ۹ ماه به طول خواهد انجامید.


پیش از این آنیس کالامار، گزارشگر ویژه سازمان ملل در مورد اعدام‌های خودسرانه و ناعادلانه، بازداشت حمید نوری در ارتباط با اعدام‌های ۶۷ را نخستین گام مهم درباره اجرای عدالت درباره این اعدام‌ها دانسته بود.

۱۴۰۰ مرداد ۵, سه‌شنبه

 کویتی‌پور ترانه «زخم دشنه» را برای اعتراضات خوزستان منتشر می‌کند

غلام کویتی‌پور، نوحه‌خوان مشهور دوران جنگ ایران و عراق که خود زاده خرمشهر است، با انتشار ویدئویی از ضبط ترانه‌‌ای با عنوان «زخم دشنه»، حمایت خود را از اعتراضات مردم خوزستان و دیگر استان‌های ایران اعلام کرد.


آقای کویتی‌پور این ویدئو را یکشنبه ۳مرداد در اینستاگرام خود منتشر کرد و نوشت این ترانه «به‌زودی، تقدیم تمام مردم سرزمینم» می‌شود.


اقدام این خواننده واکنشی است به اعتراضات گسترده خوزستان که بیش از ده روز از آن می‌گذرد و در روزهای اخیر به برخی شهرهای دیگر از جمله تبریز و تهران و کرج نیز گسترش یافته است.


 

بحران بی‌آبی در خوزستان که تابستان امسال شدت بیشتری یافته، علاوه بر ایجاد مشکل در دسترسی شهروندان به آب آشامیدنی، آسیب‌های جدی نیز به کشاورزی و دامداری بسیاری از خانوارهای این منطقه وارد کرده است.


آقای کویتی‌پور که بیشتر با نوحه «ممد نبودی ببینی» در زمان بازپس‌گیری خرمشهر از ارتش عراق شناخته می‌شود، تیر ماه سال گذشته نیز با همخوانی با یک دختر ۱۳ ساله در یک موسیقی رپ اعتراضی خبرساز شد.


مصاحبه سال ۱۳۹۵

انتقاد کویتی‌پور از برخوردهای جمهوری اسلامی با بهروز وثوقی، حبیب و فرهاد

آن‌چه در این ترانه بیشتر مورد اقبال عمومی و در عین حال انتقاد شدید رسانه‌های حکومتی قرار گرفت، این بخش از متن آن بود: «دیگه ورق برگشت، دیگه نمی‌شه عقب برگشت، این آشی بود که خودمون پختیم ولی هیچ خوب نشد اصلاً مزه‌ش...»


در سال ۱۳۹۵ نیز غلام کویتی‌پور در مصاحبه با برنامه اینترنتی «۳۵»، از رفتار جمهوری اسلامی با هنرمندان ازجمله محمدرضا شجریان و بهروز وثوقی شدیداً انتقاد کرده و درباره زادگاهش خرمشهر نیز گفته بود خرمشهرِ دوران جنگ را که «خرابه» بوده، بیشتر از خرمشهرِ فعلی دوست دارد و روند بازسازی خرمشهر «در‌ شأن مردم این شهر نیست».


بر اساس تازه‌ترین گزارش‌ها از خوزستان در نتیجه سرکوب اعتراض‌های این استان دست‌کم پنج نفر کشته شده‌اند، با این حال برخی منابع شمار کشته‌ها را بیش از این تعداد عنوان کرده‌اند.

 فرماندار دشت آزادگان می‌گوید یک‌چهارم بازداشتی‌ها هنوز در حبس به‌سر می‌برند

حمید سیلاوی، فرماندار دشت آزادگان در غرب خوزستان، روز سه‌شنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری بسیج گفت که «بیش از ۷۵ درصد بازداشت شدگان تجمعات اخیر تاکنون آزاد شده‌اند.»


او اطلاعاتی در مورد تعداد کل افراد بازداشت‌شده در اعتراضات اخیر این منطقه که به دلیل ناخرسندی از وضعیت بحران بی‌آبی رخ داده است، نداد.


حمید سیلاوی علت آزاد شدن بخشی از بازداشتی‌ها را «ندامت بعضی افراد و عدم مشارکت بعضی از این افراد در خسارت وارده» عنوان کرد.


او در عین حال وعده داد که بقیه اهالی بازداشت‌شده نیز «تا چهارشنبه هفته جاری آزاد شوند.»


در روزهای اخیر در جریان اعتراضات مردم در سوسنگرد، مرکز شهرستان دشت آزادگان، مسئولان، برق و اینترنت این شهر را در حالی که دمای این شهر ۴۸ درجه بود قطع کردند.


تصاویر و عکس‌های منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی از سوسنگرد نیز بیانگر این بود که ورودی این شهر و برخی از خیابان‌های اصلی آن با دیواره‌های بتونی مسدود شده‌اند.


طی ۱۰ روز گذشته اعتراضات گسترده‌ای در خوزستان با تمرکز بر مشکل بی‌آبی برگزار شد که نیروهای امنیتی با خشونت با آن مقابله کردند. هنوز آمار دقیقی از تعداد کشته‌شدگان و زخمی‌ها در دست نیست. بر اساس اعلام رسمی رسانه‌های حکومتی تاکنون چهار معترض و یک مامور نیروی انتظامی کشته شده‌اند. سازمان عفو بین‌الملل اما می‌گوید دست‌کم هشت نفر در این اعتراضات جان باخته‌اند.


جمهوری اسلامی در روزهای گذشته اقدام به قطع اینترنت در خوزستان کرده و گزارش‌ها حاکی است این قطعی همچنان در مناطق مختلف استان، ازجمله در ایذه، ادامه دارد.

استفاده‌ از دوچرخه‌های اشتراکی برای زنان در مشهد ممنوع شد

برخی گزارش‌های منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی از ممنوعیت استفاده‌ از دوچرخه‌های اشتراکی برای زنان در مشهد روایت دارند.


آرش هاشمی، خبرنگار ساکن ایران، در اکانت توییتر خود چند عکس مرتبط با این موضوع منتشر کرده و نوشته است که «استفاده‌ دختران مشهدی از دوچرخه‌های اشتراکی در سطح شهر ممنوع شد و فقط در پارک بانوان امکان‌پذیر است.»



دوچرخه‌های اشتراکی از سوی شهرداری مشهد در اختیار شهروندان قرار می‌گیرد. آذر ماه سال گذشته نیز در اصفهان اعلام شد که استفاده زنان از دوچرخه‌های اشتراکی ممنوع است.


ستاد امر به معروف و نهی از منکر استان خراسان رضوی هم سال گذشته ممنوعیت دوچرخه‌سواری زنان در مکان‌های عمومی را در این استان اجرایی کرده بود.


این ستاد یک نهاد حکومتی است که در همه شهرهای ایران شعبه دارد و رئيس آن توسط شورای سیاستگذاری ائمه جمعه منصوب می‌شود.


در شورای مرکزی این ستاد، چهره‌هایی چون وزرای علوم، آموزش و پرورش و فرهنگ ارشاد، یک عضو مجلس خبرگان، دبیر شورای عالی حوزه علمیه و رئيس سازمان صداوسیما حضور دارند.


احمد علم‌الهدی،‌ امام جمعه مشهد، نیز اول تیرماه ۹۹ ضمن مخالفت با دوچرخه‌سواری زنان در مکان‌های عمومی گفته بود که باید زنان در مکان‌هایی «دور از نگاه مردها» دوچرخه‌سواری کنند.


او تاکید کرده بود که اگر زنان در مکان‌های عمومی مثل دانشگاه دوچرخه‌سواری کنند، آتش «غرایز جنسی جوانان» را شعله‌ور می‌کنند و دانشگاه «کانون فساد» می‌شود.


بحث دوچرخه‌سواری زنان بیش از ۲۰ سال است در فضای عمومی و رسانه‌های ایران مطرح است و به دلیل مخالفت‌های سرسختانه نهادهای مذهبی و حکومتی،‌ همواره با حاشیه و جنجال همراه بوده است.


آیت‌الله خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، آذر ماه سال ۹۶ در پاسخ به سوالی اعلام کرد دوچرخه سواری زنان در مکان‌های عمومی«جایز نیست».

 کلانتری: تالاب‌ها و رودخانه‌ها را خشکانده‌ایم؛ فرسایش خاک نیز ۳۴ برابر شده است

عیسی کلانتری می‌گوید سالانه بیش از ۲.۱ کیلوگرم در مترمربع خاک حاصلخیز را از دست می‌دهیم، در حالی که سالانه تنها حدود ۳۵ گرم خاک در متر مربع در طبیعت ایران بوجود می‌آید.


رئیس سازمان محیط زیست روز دوشنبه چهارم مردادماه، عامل خشک شدن تالاب‌ها و رودخانه‌های کشور را «حذف حق‌آبه و احداث سدها» عنوان کرد و گفت فرسایش خاک نیز ۳۴ برابر شده است.


عیسی کلانتری در ادامه گفت: بهره‌برداری بی‌رویه از منابع آب‌های زیرزمینی منجر به این شده که سالانه صدها میلیون تن نمک از زیر زمین به روی زمین انتقال یافته و باعث کاهش حاصل‌خیزی خاک‌ها و طغیان غبارهای نمک شده است.


بحران آب در ایران به نارضایتی‌های گسترده‌ای دامن زده و اعتراضاتی در خوزستان و به تبع آن در چند استان کشور صورت گرفته که با سرکوب نیروهای امنیتی و قطع اینترنت مواجه شده است.


آقای کلانتری ضمن تاکید بر این ‌که فرسایش خاک ۳۴ برابر بیشتر شده است، گفت سالانه بیش از ۲.۱ کیلوگرم در مترمربع خاک حاصلخیز را از دست می‌دهیم، در حالی که سالانه تنها حدود ۳۵ گرم خاک در هر متر مربع به طور متوسط در طبیعت ایران به وجود می‌آید.


او همچنین عقب‌ماندگی در استفاده از منابع انرژی‌های تجدیدپذیر مانند آفتاب و باد در کشوری که متوسط سالیانه بیش از ۳۰۰ روز آفتابی دارد را یکی دیگر از چالش‌ها دانست.


بر اساس برآورد وزارت نیرو، انرژی‌های تجدیدپذیر سهمی حدود یک درصدی در تولید برق ایران دارد، اما شرکت «بی‌پی» این رقم را «نیم درصد» ارزیابی کرده است.

۱۴۰۰ مرداد ۴, دوشنبه

 بستر زاینده‌رود خشک شد

با وقوع خشکسالی شدید در استان اصفهان و کاهش خروجی سد زاینده‌رود، بستر این رودخانه که نماد استان و به‌ویژه شهر تاریخی اصفهان محسوب می‌شود، بار دیگر خشک شد.


زاینده‌رود بزرگ‌ترین رودخانه مناطق مرکزی ایران با طول ۴۰۰ کیلومتر است که از زردکوه در چهارمحال و بختیاری سرچشمه می‌گیرد و در نهایت به تالاب گاوخونی می‌ریزد، اما با خشکسالی شدید در استان اصفهان، خروجی سد زاینده رود از روز ۲۸ تیر ماه کاهش یافت تا بستر این رود بار دیگر خشک شود.


خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، گزارش داده که «تنها باقی مانده‌ آب زاینده رود چند گودال آب در بستر رود است تا پرنده‌های سطح شهر به امید آن‌ها از گرمای تابستان به آن‌پناه ببرند».


بیشتر در این باره:

خسارت «۱۲ هزار میلیارد تومانی» به کشاورزی خوزستان در اثر خشکسالی

پیش از این منصور شیشه‌فروش، مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان، گفته بود که این استان «حادترین ظرایط خشکسالی را در کشور دارد».


به گفته او، از مهر ماه گذشته تا اواسط خرداد ماه ۱۲۷ میلیمتر بارش در استان ثبت شده که بیش از ۳۴ درصد نسبت به میانگین بلندمدت در استان کاهش نشان می‌دهد و این کاهش در مناطقی مثل شرق اصفهان و ورزنه ۵۰ درصد، در کاشان ۴۵ درصد و در سرشاخه های فریدون شهر و فریدن بیش از ۴۰ درصد بوده است.


ایسنا در گزارشی دیگر نوشته که خشکسالی بی‌سابقه در استان اصفهان باعث چالش حتی در تامین آب آشامیدنی و بهداشت شده است.


بیشتر در این باره:

هشدار در مورد «احتمال ادامه» خشکسالی در ایران تا زمستان

این گزارش با اشاره به شرایط خشکسالی در کل کشور ایران می‌گوید که «در استان اصفهان شرایط وخیم‌تر است زیرا نه تنها امسال بلکه دهه‌ها کمبود منابع آب در آن تاکید شد اما راهکار عملیاتی برای آن در نظر گرفته نشد».


به نوشته ایسنا، بارش باران در فلات مرکزی ایران امسال ۴۰ درصد کاهش داشته به طوری که ۸۰ درصد استان اصفهان درگیر خشکسالی است و اکنون آبرسانی سیار به وسیله تانکر در ۳۲۰ روستای استان و در ۳۰ نقطه کلانشهر اصفهان انجام می‌شود.


بیشتر در این باره:

سازمان ملل به حکومت ایران: به‌جای سرکوب معترضان، بر بحران بی‌آبیِ خوزستان تمرکز کنید

استان خوزستان نیز در روزهای اخیر شاهد اعتراضات گسترده‌ای بوده که در واکنش به تشدید بحران آب و قطعی برق در این استان آغاز شد و همچنان ادامه دارد. بر اساس گزارش‌ها تاکنون دست‌کم هشت نفر در جریان این اعتراض‌ها کشته شده‌اند. ک


میسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد نسبت به سرکوب اعتراضات هشدار داده و از حکومت ایران خواسته است که به جای سرکوب، تمرکز خود را بر حل بحران‌های این منطقه قرار دهد.

 خسارت «۱۲ هزار میلیارد تومانی» به کشاورزی خوزستان در اثر خشکسالی

در حال حاضر بیش از دو میلیون و ۵۰۰ نفر نخل در شادگان وجود دارد که با توجه به شرایط خشکسالی و تنش آبی در معرض نابودی هستند.


رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان می‌گوید جمع کل خسارات وارده ناشی از خشکسالی و تنش آبی در خوزستان تاکنون بیش از ۱۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان بوده است.


خدارحم امیری‌زاده روز یکشنبه سوم مرداد گفت میزان خسارت ناشی از خشکسالی به بخش کشاورزی در استان خوزستان تا ۳۱ تیرماه، ۳۲۰ هزار هکتار بوده است و این میزان از کشت‌های پاییزه دچار خسارت و افت تولید شدید شده است و ۳۰۰ هزار تن افت داشتیم.


او اظهار داشت: ۱۱۵ راس دام سنگین و ۵۰۰ راس دام سبک نیز تلف شده‌اند. «در نهایت جمع کل خسارات وارده ناشی از خشکسالی و تنش آبی در خوزستان تاکنون بیش از ۱۲ هزار و ۶۰۰ میلیارد تومان بوده است».


خلیل منیعات مدیر جهاد کشاورزی شادگان نیز روز یکشنبه اعلام کرد در تنش آبی که اکنون با آن مواجه هستیم حدود هفت هزار و ۵۰۰ نخل در شادگان تلف شده‌اند و اگر شرایط تامین آب مناسب نباشد باید گفت که همه نخیلات شادگان در معرض نابودی هستند.


او گفت در حال حاضر بیش از دو میلیون و ۵۰۰ نفر نخل در شادگان وجود دارد که با توجه به شرایط خشکسالی و تنش آبی در معرض نابودی هستند.


به گفته آقای منیعات، همه نخل‌هایی که امسال به منظور توسعه نخیلات در شهرستان کشت شد به دلیل تنش آبی خشک شده و از بین رفته است. سطح این نخیلات حدود ۱۵۰ هکتار بود که به دلیل عدم رسیدن آب نابود شدند.


استان خوزستان طی ۱۱ روز گذشته صحنه اعتراضات گسترده مردمی به بی‌آبی بوده است که با سرکوب گسترده نیروهای امنیتی و قطع اینترنت در این منطقه مواجه شده است.

 معترضان در تهران با شعار «مرگ بر دیکتاتور» به خیابان آمدند

پس از اعتراض‌های مردم خوزستان و تجمعات حمایتی در شهرهای دیگر، ویدئوها و گزارش‌های منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی از برگزاری تجمع اعتراضی در خیابان جمهوری تهران حکایت دارد.


معترضان شرکت‌کننده در این تجمع که صبح روز دوشنبه ۴ مرداد ماه برگزار شده است، شعارهایی چون «توپ، تانک، فشفشه، آخوند باید گم بشه»، ««نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران»، «خامنه‌ای حیا کن، مملکتو رها کن» و «مرگ بر دیکتاتور» سر داده‌اند.



شعار «نه غزه، نه لبنان، جانم فدای ایران» را مخالفان و معترضان به سیاست‌های حکومت ایران در اعتراض‌هایی سیاسی و اجتماعی پس از سال ۸۸ بارها سر داده‌اند و به کمک‌های مالی و تسلیحاتی جمهوری اسلامی به گروه‌های فلسطینی و حزب الله لبنان اعتراض کردند.


علی خامنه‌ای‌، رهبر جمهوری اسلامی، دی ماه سال ۹۸ در یک سخنرانی عمومی، معترضانی را که این شعار را مطرح کرده بودند، «فریب خورده» نامید.


حمیدرضا گودرزی، معاون امنیتی استانداری تهران، با تایید وقوع تجمع اعتراضی در خیابان جمهوری تهران، گفته است که علت آن «بی برقی» بوده است.


روز سه‌شنبه ۲۹ تیر نیز ویدئوهایی از ایستگاه مترو صادقیه (آریاشهر) تهران در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد که نشان می‌داد مردم شعار «مرگ بر جمهوری اسلامی» و «مرگ بر اصل ولایت فقیه» سر می‌دهند.


در روزهای گذشته، پس از حدود ده روز اعتراض‌ در خوزستان، گزارش‌هایی درباره گسترده شدن اعتراضات در ایران و برگزاری تجمعات اعتراضی در تبریز، سقز کردستان، بجنورد در خراسان شمالی و استان البرز نیز منتشر شده بود.


بحران بی‌آبی در خوزستان که تابستان امسال شدت بیشتری یافته علاوه بر عدم دسترسی شهروندان این استان به آب آشامیدنی به کشاورزی و دامداری که منبع درآمد و معیشت بسیاری از خانوارهای این منطقه به شمار می‌رود آسیب جدی وارد کرده است.


 پلیس تهران: با سگ و هر حیوانی که در خودرو رها باشد، برخورد می‌کنیم

رییس پلیس راهور تهران بزرگ از برخورد پلیس با «سگ‌گردانی در خودرو» خبر داده و گفته است که این موضوع در دستور کار پلیس است و روزانه با آن برخورد می‌شود.


رییس پلیس راهور تهران بزرگ از برخورد پلیس با «سگ‌گردانی در خودرو» خبر داده و گفته است که این موضوع در دستور کار پلیس است و روزانه با آن برخورد می‌شود.


براساس گزارش خبرگزاری ایسنا، محمدحسین حمیدی در یک نشست خبری در تهران گفته است که «جابجایی حیوان در خودرو باید در جعبه مخصوص باشد و نباید حیوان در خودرو رها باشد، چرا که باعث پرت شدن حواس راننده می‌شود».


برخورد با صاحبان سگ‌ها در خیابان‌ها و پارک‌ها بویژه در شهر تهران طی هفته های اخیر تشدید و گزارش‌های مختلفی در این زمینه در شبکه‌های منتشر شده است.


حسین رحیمی، فرمانده نیروی انتظامی تهران، ۱۴ تیر از برخورد با «سگ‌گردانی در خودرو، پارک‌ها، معابر» خبر داده و گفته بود که «باید تلاش کنیم سبک زندگی اسلامی را در جامعه حاکم کنیم».


او با بیان این‌که که «با متخلفان برخورد جدی خواهد شد»، مدعی شده بود که «سگ‌گردانی باعث ایجاد ترس و دلهره در شهروندان می‌شود».


نیروی انتظامی ایران در سال‌های اخیر محدودیت‌های زیادی را برای نگهداری سگ‌ وضع کرده است.


این نیرو از جمله گرداندن و همراه آوردن سگ به معابر عمومی را ممنوع اعلام کرده‌اند.


در ویدئویی که روز سه‌شنبه ۲۲ تیر در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد، یک سرباز نیروی انتظامی به روی مرد جوانی که یک سگ در بغل دارد اسلحه می‌کشد.


آمار دقیقی از تعداد حیوانات خانگی در ایران و کسانی که سگ را به عنوان حیوان خانگی نگهداری می‌کنند وجود ندارد اما مقام‌های جمهوری اسلامی هر از چند گاهی اظهاراتی علیه داشتن سگ بیان می‌کنند.


محمد جعفر منتظری، دادستان کل کشور، در این زمینه مدعی شده که «فرهنگ غالب ایرانیان این است که با فرهنگ منحط غربی که علاقه خاصی به سگ دارند، مغایرت دارد».


او، سگ را «به لحاظ شرعی حیوانی نجس» خوانده و گفته که این حیوان «نباید در زندگی مسلمانان مخلوط شود».


۳۲ نماینده مجلس آبان ۹۳ طرحی را به مجلس داده بودند که در صورت تصویب آن، «گرداندن» سگ و میمون در اماکن عمومی و «انظار» و معامله و نگهداری این حیوانات در خانه، مجازاتی چون ۷۴ ضربه شلاق و جریمه نقدی از یک تا ده میلیون تومان داشت. این طرح به تصویب نرسید.

۱۴۰۰ مرداد ۳, یکشنبه

 بحران آب در ایران؛ از 'معدن کوه‌خوار' اصفهان تا دشت‌قزوین و گلستان

معدن کوه کرکس اصفهان

محمد درویش، رئیس کمیته محیط زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو، با انتشار چندین پست در شبکه‌های اجتماعی نسبت به بروز فاجعه زیست‌محیطی برای کوه کرکس در اصفهان ابراز نگرانی کرده است.

آقای درویش هشدار داده که معدنی در کوه کرکس در حال از بین بردن این کوه است و آن را "استقبال از فروپاشی نطنز و اصفهان" خوانده است.

وی نوشته است: "کرکس‌کوه سالانه دست‌کم معادل دوبرابر حوضه آبخیز زاینده‌رود آب شیرین و با کیفیت تولید می‌کند. بی‌شک یکی از گسترده‌ترین و مخرب‌ترین فعالیت‌های معدنی کشور در این کوهستان راهبردی استان اصفهان در حال وقوع است که روزانه حدود چهارصد تریلر سنگ از آن خارج می‌شود. این یعنی به تماشا نشستنِ نابودی یکی از مهم‌ترین منابع آب و تاب‌آوری استان اصفهان".

او نوشته است که به همراه چند نفر دیگر و اهالی محلی در تلاش است تا جلوی "کوهخواری به بهانه معدن‌کاوی" را بگیرد.

آقای درویش ضمن اشاره به خشک شدن اغلب رودخانه‌ها، تالاب‌ها، چشمه‌ها و کاریزهای ایران، استان‌های اصفهان، یزد، خراسان، کرمان، همدان، مرکزی و فارس را از جمله مهم‌ترین قربانیان سیاست‌های آبی خوانده است.

محمد درویش گفته است: "در چنین شرایطی باید قدر کوهستان‌های خود را به عنوان مهم‌ترین عامل تولید آب شیرین بدانیم. آیا فهم این موضوع در نزد حاکمان تا این حد دشوار است؟ آیا نشانه‌های کدورت‌های جدی بین مردم استان‌های درگیر از کم‌آبی را نمی‌بینیم؟"

کوه کرکس در مرکز استان اصفهان واقع شده است. مساحت کوه‌های کوهستان کرکس به ۳۰۰ هزار هکتار می‌رسد که نزدیک ۱۰۰ هزار هکتار از آن به عنوان منطقه شکارممنوع تحت حفاظت محیط زیست است. قله‌های کوهستان کرکس به علت ارتفاع زیادی که دارند تقریبا در نیمی از سال پوشیده از برف هستند و به همین دلیل کوهستان کرکس منبع آب شیرین بسیاری از شهر‌های اصفهان به حساب می‌آید.

احمد خاتمی می گوید انتظار از ابراهیم رئیسی محدود کردن اینترنت ایران است

رئیسی: گفت‌وگو با همسایگان، اولویت دیپلماسی دولت سیزدهم خواهد بود - همشهری  آنلاین

احمد خاتمی عضو شورای نگهبان و مجلس خبرگان رهبری خواستار ایجاد محدودیت در فضای اینترنت در دوره ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی شده است.


آقای خاتمی گفته است: استفاده از اینترنت را در ایران برای جامعه هدف محدود کنید، مثل روسیه که خبری از فضای مجازی آمریکا نیست.


وی گفته «آمریکا می خواهد جوانان ما را با شهوت آشنا کند».


آقای خاتمی گفته است «انتظار و مطالبه نخست ما از رئیس‌جمهور منتخب این است که توصیه ولایت را جدی بگیرد و هرچه سریعتر این پروژه مهم (محدود کردن اینترنت) را اجرایی کند».


ابراهیم رئیسی دوره ریاست جمهوری خود را از ۱۴ مرداد آغاز می‌کند.


Article share tools



 هشدار در مورد «احتمال ادامه» خشکسالی در ایران تا زمستان

رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی ایران روز شنبه هشدار داد که خشکسالی در کشور «به‌ نظر می‌رسد تا ابتدای زمستان نیز ادامه داشته باشد».


خبرگزاری ایسنا روز شنبه، دوم مردادماه، به نقل از احد وظیفه نوشت: «به‌ لحاظ هواشناسی به‌ نظر می‌رسد که خشکسالی طی تابستان امسال [۱۴۰۰] در کشور تداوم ‌پیدا کند و حتی به‌ نظر می‌رسد تا ابتدای زمستان نیز ادامه داشته باشد.»


احد وظیفه ادامه داد: «احتمال این که بارندگی‌های امسال کمتر از حد نرمال باشد بالا است و حدود ۶۰ تا ۷۰ درصد احتمال می‌دهیم که بارش‌های ‌پاییز کمتر از نرمال باشد.»


ایران طی ماه‌های گذشته در کنار شیوع گسترده کرونا در کشور، با بحران کمبود گاز در پاییز و زمستان، خاموشی‌های گسترده برق از اواسط بهار و نهایتا بحران آب با آغاز فصل تابستان مواجه شده است.


در همین حال استان خوزستان نیز در ده روز گذشته با اعتراضات گسترده مردمی به بحران کم‌آبی روبه‌رو بوده، اعتراضاتی که پاسخش وعده‌های بیشتر مقامات مسئول و همین طور سرکوب و قطعی اینترنت بوده است.


این اعتراضات در چند روز گذشته به دیگر شهرها و استان‌های کشور نیز سرایت کرده و رفته‌رفته از اعتراض به بی‌آبی به انتقاد شدید از حکومت تبدیل شده است.


در این وضعیت، هشدار مقام سازمان هواشناسی ایران جدیت بیشتری پیدا می‌کند.


احد وظیفه روز شنبه همچنین هشدار داده است: «به‌ نظر می‌رسد که بارندگی‌های ‌پاییز امسال دیرتر شروع شود. تمام مدل‌های هواشناسی، اقلیم‌شناسی و ‌پیش‌بینی‌های فصلی نشان می‌دهد که بارندگی‌ها طی آبان و آذرماه سال جاری ضعیف‌تر از حد نرمال خواهد بود و ‌پاییز کم‌بارشی در کشور ‌پیش‌ِ رو داریم.»


بیشتر در این باره:

اعتراضات در ایران؛ تشدید تدابیر امنیتی در تعدادی از شهرهای خوزستان

در همین زمینه مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب پیشتر در میانه تیرماه گفته بود که در حال حاضر از میان ۳۰۴ شهر در معرض تنش آبی، ۱۰۱ شهر در ایران در وضعیت قرمز تامین آب قرار دارد: بر اساس آمار به طور متوسط، بارش در شش حوضه آبریز نسبت به سال گذشته ۵۲ درصد کاهش داشته است.


خبرگزاری ایسنا همچنین به نقل از رئیس مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی نوشته است: «دمای کشور امسال حدود ۱ درجه بیش از نرمال است. تابستان امسال دمای مناطق غربی و شمال غربی ۱ تا ۲ درجه بیش از نرمال و دمای مناطق جنوب شرق تا شرق در حد نرمال و به‌ طور کلی دمای کشور حدود ۱ درجه بیش از حد نرمال است.»


پیشتر سازمان ملل در خردادماه سال جاری هشدار داده بود که همزمان با افزایش سریع دمای زمین، کمبود آب و خشکسالی می‌تواند در ابعادی مشابه همه‌گیری ویروس کرونا مخرب و ویرانگر شود.


گزارش سازمان ملل تخمین می‌زد که در صورت افزایش انتشار گازهای آلاینده و ادامه روند گرمایش زمین حدود ۱۳۰ کشور در طول قرن ۲۱ از خشکسالی آسیب خواهند دید.


۲۳ کشور دیگر به دلیل رشد جمعیت با کمبود منابع آب روبه‌رو خواهند شد و ۳۸ کشور از هر دو عامل افزایش جمعیت و خشکسالی به شدت آسیب می‌بینند.


در ماه‌های اخیر مسئولان دولت ایران بارها با اعلام کاهش بارندگی در سال ۹۹ و تداوم این وضعیت در سال جاری، خشکسالی را به عنوان علت اصلی بحران آبی در کشور عنوان می‌کنند.


اما مصطفی فدایی‌فرد، عضو کمیته ملی سدهای بزرگ ایران، پیشتر با اشاره به «ورشکستگی آبی» در کشور، دلیل بحران‌های موجود را «سوءمدیریت» دانسته بود.

۱۴۰۰ مرداد ۲, شنبه

اصغر فرهادی: مایلم به جای عکس من، سخنان مادر خوزستانی در شهر نصب شود

اصغر فرهادی، کارگردان و برنده چند جایزه جشنواره کن، در واکنش به حوادث اخیر خوزستان نوشت که میل قلبی‌اش آن است که به جای عکس او، جملات دردمندانه «آن مادر خوزستانی» در گوشه‌گوشه شهر نصب شود.


آقای فرهادی در پیامی که شامگاه جمعه، اول مرداد، با عنوان «گوش کن!» در صفحه‌اش در اینستاگرام خطاب به «همکاران» خود منتشر کرد نوشته است، با توجه به این که «فریاد اعتراض‌های به‌حق مردم به‌ستوه‌آمده از ظلم، هم‌چون تمام این سال‌ها با بازداشت و گلوله پاسخ داده می‌شود و بیش از پیش آنان را از یافتن گوشی شنوا ناامید می‌کند»، او مایل است که به جای بیلبورد فیلم جدید او، «جملات دردمندانه آن مادر خوزستانی در گوشه‌گوشه شهر نصب شود؛ شاید این مظلومیت لحظه‌ای چشم‌های خواب‌زده را به عمق رنج این دوران باز کند».


در روزهای گذشته انتشار گسترده صدای یک زن خوزستانی که می‌گوید «مظاهرات سلمیه است،... ما آب و زمین‌مان را می‌خواهیم» بازتاب‌ گسترده‌ای در رسانه‌های اجتماعی یافت و بسیاری از حامیان این اعتراض‌ها برای تایید بر مسالمت‌آمیز بودن این حرکت‌های مردمی، به گفته‌های این شهروند اشاره داشته‌اند.


اشاره این کارگردان سینما به سخنان این زن است.


شهرداری تهران پس از کسب جایزه بزرگ جشنواره کن برای فیلم «قهرمان» اثر اصغر فرهادی بیلبورهایی را با عکس او در نقاط مختلف شهر نصب کرده است.


به‌ دنبال بحران کم‌آبی در بسیاری از مناطق ایران از جمله خوزستان که دسترسی به آب آشامیدنی را برای شهروندان با دشواری‌های زیادی همراه کرده، همچنین وضعیت کشاورزی و دامداری و در کل معیشت خانوارهای این مناطق را با خطرات جدی مواجه کرده، شهرهای مختلف استان خوزستان در هفته گذشته شاهد اعتراض‌های مردمی بوده است.


این اعتراض‌های شبانه ابتدا از شهرهای شرقی خوزستان آغاز و در ادامه به سایر شهرها و حتی استان‌ها کشیده شد.


منابع غیر رسمی و مردمی تاکنون کشته شدن دست‌کم هشت نفر و زخمی شدن و بازداشت تعدادی از شهروندان را گزارش داده‌اند.


بر اساس اعلام رسمی رسانه‌های حکومتی تاکنون چهار معترض و یک مامور نیروی انتظامی کشته شده‌اند.


حضور اصغر فرهادی در جشنواره کن امسال با حاشیه‌های بسیاری همراه بود، از جمله انتقادها از این کارگردان این بود که چرا با وجود همزمانی حضور او در این جشنواره و آغاز اعتراض‌های مردمی در خوزستان، او در سخنان خود به این وقایع اشاره نکرده است.

 پیام فرح پهلوی به نیروهای نظامی: خواسته‌های مردم ستمدیده را با گلوله پاسخ ندهید

شهبانو فرح پهلوی در پیامی خطاب به نیروهای نظامی و انتظامی در واکنش به اعتراضات در استان خوزستان از آنها خواست به «خواسته‌های مردم ستمدیده» که برای دست یافتن «به ساده‌ترین خواسته‌های انسانی به خیابان‌ها آمده‌اند»، با گلوله پاسخ ندهند.


فرح پهلوی روز شنبه، دوم مرداد، به حوادث اخیر خوزستان واکنش نشان داده و با اشاره به «بحران بی‌آبی» و «گسترش روزافزون کرونا» و «آسیب‌هایی که در چهل و دو سال گذشته بر ایران و ایرانیان رفته»، ایستادگی مردم برای رسیدن به خواسته های برحق خودتان را ستایش و برای آن‌ها آرزوی پیروزی کرده است.


ملکه سابق ایران همچنین به مردم توصیه کرده است، برای این که بهانه‌ای به دست گردانندگان امور نیفتد تا آن‌جا که ممکن است از خشونت در برابر نیروهای حکومتی پرهیز کنند.


شهبانو فرح پهلوی که به مناسبت چهل و یکمین سالروز درگذشت محمدرضا پهلوی به قاهره می‌رود همچنین در پیام دیگری خطاب به محمدرضا پهلوی به سر دادن شعارهایی چون «شاهنشاه روحت شاد» در تجمعات اعتراضی اشاره کرده و می‌گوید: «نیستید که ببینید چگونه ایران پس از تحمل چهل و دو سال کشتار، زندان، شکنجه، جنگ، بی‌عدالتی، بیکاری، فساد، فقر، بیماری، بی‌آبی، اوضاع فجیع محیط زیست و ظلم و ستم بر زنان و جوانان، و دروغ و فریب، امروز به پا خاسته است.»


او در ادامه این پیام با اشاره به تلاش جمهوری اسلامی برای «تحریف تاریخ» همچنین آورده است: «بسیاری از کسانی که اهمیت و ارزش برنامه‌هایی را که شما برای پیشرفت و تعالی ایران تدارک دیده بودید نادیده گرفتند، امروز از کرده‌ها و خطاهای گذشته پشیمانند.»


به دنبال بحران کم‌آبی در بسیاری از مناطق ایران از جمله خوزستان که دسترسی به آب آشامیدنی را برای شهروندان با دشواری‌های زیادی همراه کرده، همچنین وضعیت کشاورزی و دامداری و در کل معیشت خانوارهای این مناطق را با خطرات جدی مواجه کرده، شهرهای مختلف استان خوزستان در هفته گذشته شاهد اعتراض‌های مردمی بوده است.


این اعتراض‌های شبانه ابتدا از شهرهای شرقی خوزستان آغاز و در ادامه به سایر شهرها و حتی استان‌ها کشیده شد.


منابع غیر رسمی و مردمی تاکنون کشته شدن دست‌کم هشت نفر و زخمی شدن و بازداشت تعدادی از شهروندان را گزارش داده‌اند.


بر اساس اعلام رسمی رسانه‌های حکومتی تاکنون چهار معترض و یک مامور نیروی انتظامی کشته شده‌اند.


محمدرضا شاه پهلوی در روز ۵ مرداد ۱۳۵۹ در مصر درگذشت و پیکر او در مسجد رفاعی که یکی از مهم‌ترین مساجد قاهره است به خاک سپرده شد.

 کرونا در ایران؛ افزایش دوباره آمار قربانیان، تزریق تنها ده میلیون دُز واکسن تاکنون

وزارت بهداشت ایران روز شنبه، ۲ مرداد، از جان باختن ۲۵۹ نفر و شناسایی بیش از ۱۸ هزار بیمار جدید طی ۲۴ ساعت گذشته خبر داد.


به این ترتیب مجموع کل جان‌باختگان کرونا در کشور تاکنون به ۸۸ هزار و ۵۳۲ نفر و شمار کل مبتلایان به سه میلیون و ۶۶۴ هزار و ۲۸۶ نفر رسیده است.


این آمارها در حالی اعلام می‌شود که سازمان نظام پزشکی ایران، تعداد واقعی قربانیان کرونا در ایران را ۳ تا ۴ برابر آمار رسمی برآورد کرده است.


بر اساس اعلام وزارت بهداشت ایران تاکنون ۷ میلیون و ۶۵۴ هزار و ۶۱۲ نفر دُز اول واکسن کرونا و دو میلیون و ۳۷۲ هزار و ۱۶ نفر نیز دُز دوم را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق‌شده در کشور به ۱۰ میلیون و ۲۶ هزار و ۶۲۸ دُز رسید.


ایران حدود ۸۳ میلیون نفر جمعیت دارد و برای واکسیناسیون جمعیت کل کشور به ۱۶۰ میلیون دُز و برای واکسیناسیون گروه‌های در معرض خطر حداقل به ۱۲۰ میلیون دُز واکسن نیاز است.


مدیرعامل سازمان تدارکات پزشکی هلال احمر روز شنبه با اشاره به واردات آخرین بخش از واکسن از سوی این سازمان در هفته جاری گفت که تعهدات واردات ۱۰ میلیون دُز واکسن این سازمان به اتمام خواهد رسید.


‌همزمان با خیز دوباره کرونا در ایران موسوم به «موج پنجم» و افزایش روزانه شمار مبتلایان و جان‌باختگان در هفته‌های گذشته، انتقادهای بسیاری از روند کُند واکسیناسیون در کشور مطرح شده است.


مسئولان جمهوری اسلامی از جمله وزیر بهداشت و حسن روحانی، رئیس‌ جمهور، طی ماه‌های گذشته با وعده تولید واکسن داخلی و واردات بیشتر درباره افزایش سرعت روند واکسیناسیون وعده داده‌اند.


با این حال ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت ایران، شامگاه سه‌شنبه، ۳۰ تیر، اذعان کرد که دولت ایران نتوانست به وعده‌های خود درباره واکسیناسیون کرونا عمل کند.

 حمایت پنج زندانی سیاسی از معترضان در خوزستان: این «آیینه تمام‌نمای ایران» پس از چهار دهه است

پنج زندانی سیاسی محبوس در زندان رجایی‌شهر کرج در نامه‌ای ضمن محکوم کردن سرکوب اعتراض‌‌ مردمی در خوزستان مشکلات کشور را ناشی از «نظام مافیایی و سراسر فاسدی» دانستند که هیچ قانونی را به‌ رسمیت نمی‌شناسد.


این نامه که روز شنبه، ۲ مرداد، در سایت حقوق بشری هرانا منتشر شده به امضای حسن صادقی، سعید اقبالی، مطلب احمدیان، سعید ماسوری و محمدعلی (پیروز) منصوری رسیده است.


این زندانیان سیاسی در نامه خود وضعیت خوزستان پس از چهار دهه را «آیینه تمام‌نمای ایران» توصیف کرده و می‌گویند: «بی‌آبی و بی‌برقی، بیکاری، فقر، گرانی، بحران مسکن و واکسن، نه علت مشکلات که خود معلول علت بزرگتری» به نام نظام جمهوری اسلامی است که «برای بقا و حفظ خود، کمترین حقی برای مردم و حاکمیت مردمی قائل نیست».


در ادامه این نامه آمده است که ایرانیان در سراسر کشور و جهان، «هموطنان خوزستانی، عرب و بختیاری‌ را که جاده‌های سرکوب را می‌بندند و آتش اعتراض افروخته‌اند را در مقابل سرکوبگرانی که آب را هم مثل گلوله، در ماشین‌های آب‌پاش و تنها در سرکوب مردم به کار می‌گیرند، تنها نگذاشته و به هر شیوه‌ای در حمایت از آنها درآمدند».


به دنبال بحران کم‌آبی در بسیاری از مناطق ایران از جمله خوزستان که دسترسی به آب آشامیدنی را برای شهروندان با دشواری‌های زیادی همراه کرده، همچنین وضعیت کشاورزی و دامداری و در کل معیشت خانوارهای این مناطق را با خطرات جدی مواجه کرده، شهرهای مختلف استان خوزستان در هفته گذشته شاهد اعتراض‌های مردمی بوده است.


این اعتراض‌های شبانه ابتدا از شهرهای شرقی خوزستان آغاز و در ادامه به سایر شهرها و حتی استان‌ها کشیده شد.


منابع غیر رسمی و مردمی تاکنون کشته شدن دست‌کم هشت نفر و زخمی شدن و بازداشت تعدادی از شهروندان را گزارش داده‌، اما رسانه‌های حکومتی تنها کشته شدن چهار معترض و یک مامور نیروی انتظامی را تایید کرده‌اند.


در روزهای گذشته، طیف گسترده‌ای از شخصیت‌ها، نهادها، گروه‌ها و جریان‌های سیاسی، هنری و فرهنگی در داخل و خارج از ایران در پیام‌ها و بیانیه‌هایی، سرکوب اعتراض‌های خوزستان و به گلوله بستن معترضان را محکوم کرده‌اند.

 احمد خاتمی به دولت رئیسی: استفاده از اینترنت را برای جامعه هدف محدود کنی

احمد خاتمی امام‌جمعه موقت تهران از دولت رئیسی خواست استفاده از اینترنت را برای جامعه هدف محدود کرده و اینترنت ملی را اجرایی کند.


وی روز شنبه مدعی شد «تمام کشورهایی که فناوری اینترنت را در اختیار دارند استفاده از اینترنت را برای جامعه هدف خود محدود کردند» و گفت، اینترنت ایران مانند روسیه باشد که «خبری از فضای مجازی آمریکا نیست».


او افزود، آیت‌الله علی خامنه‌ای رهبر ایران بارها نسبت به راه‌اندازی «اینترنت ملی» تذکر داده، اما دولت روحانی به این توصیه‌ها گوش نکرده است.


این عضو فقهای شورای نگهبان در ادامه گفت فضای مجازی آلوده «دقیقا قتل‌گاه اخلاق و منش جوانان ما» است و آنها را از «فرهنگ اصیل عاشورایی و شهادت» دور می‌کند.


وی دولت روحانی را متهم کرد که اقدام تاثیرگذاری در زمینه مقابله با فضای مجازی آلوده انجام نداده است.


آن‌طور که مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی اردیبهشت امسال برآورد کرده بود تا سال گذشته حدود ۱۹ هزار میلیارد تومان صرف ایجاد «اینترنت ملی» شده است.


با این‌حال، محمد جواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ایران آذرماه ۹۸ گفته «اینترنت ملی یک دروغ بزرگ است».


حکومت ایران سال‌هاست که به دلایل امنیتی و تحت عنوان «شبکه ملی»، درصدد عملی کردن طرحی برای جدا کردن اینترنت داخلی (اینترانت) از اینترنت جهانی است که روند آن پس از اعتراضات آبان ۹۸ شدت گرفته است.

۲۰۰  وکیل دادگستری از اعتراض‌ها در استان خوزستان حمایت کردند

 وکیل دادگستری روز شنبه با انتشار بیانیه‌ای همدردی و حمایت خود را از مردم معترض در استان خوزستان اعلام کردند.


این بیانیه که متن آن روی وب‌سایت خبری‌تحلیلی امتداد منتشر شده٬ خواستار توقف فوری برخوردهای خشونت‌بار و سرکوب معترضین شده است.


این وکلای دادگستری «بی‌کفایتی مسئولین و سوء مدیریت منابع آبی» را عامل وضعیت بحرانی آب در استان خوزستان دانستند.


اعتراض‌ شهروندان استان خوزستان نسبت به بحران کم‌آبی از ۹ روز پیش آغاز شده و تاکنون دست‌کم هشت معترض با گلوله مامورین حکومتی کشته شده‌اند.


طی روزهای گذشته میشل باشله٬ کمیسرعالی حقوق بشر سازمان ملل٬ دیدبان حقوق بشر٬ عفو بین‌الملل و دولت آمریکا اعمال خشونت از سوی مامورین حکومتی علیه معترضان در استان خوزستان را محکوم کرده‌اند.

 گسترش بحران بی‌آبی به نقاط مختلف ایران؛ مردم همدان روزانه ۱۲ ساعت آب ندارند همزمان با ادامه قطع آب شهرکرد برای بیش از ۱۰ روز و اعتراض شهرون...