۱۴۰۰ شهریور ۹, سه‌شنبه

بیش از «۱۰۰ هزار» نفر از پرستاران ایران به ویروس کرونا مبتلا شده‌اند

تعداد پرستاران در ایران بسیار کمتر از حد نیاز است و حقوق آنان نیز در سطحی نیست که زندگی‌شان را تامین کند.


رئیس هیات مدیره نظام پرستاری ایران ابتلای بیش از صد هزار نفر از پرستاران به ویروس کرونا از آغاز شیوع این بیماری در کشور را تایید کرده است.


آرمین زارعیان به خبرگزاری فارس گفته است ۳۰ هزار نفر از این پرستاران در تهران مشغول به کار بودند.


او همچنین از ابتلای حدود ۳۰ پرستار به سویه دلتای کرونا خبر داده و گفته است همه پرستارانی که به سویه دلتای کرونا مبتلا شده‌اند واکسن دریافت کرده بودند.


آقای زارعیان همچنین با اشاره به آمار بالای مرگ‌ومیر و ابتلا به سویه دلتای ویروس کرونا تاکید کرده که خدمت‌رسانی ۲۴ ساعته به بیماران، پرستاران را فرسوده کرده و افسردگی روحی نیز آنان را تهدید می‌کند.


به گفته مسئولین نظام پرستاری و کارشناسان، تعداد پرستاران در ایران بسیار کمتر از حد نیاز است و حقوق آنان نیز در سطحی نیست که زندگی‌شان را تامین کند. ضمن این‌که بسیاری از آن‌ها ترجیح می‌دهند به خارج از کشور مهاجرت کنند.

 سخنگوی قوه قضائیه اتهام وکلای بازداشتی معترض به مدیریت کرونا را «اخلال در نظم» اعلام کرد

سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران اتهام وکلای معترض به مدیریت کرونا را «اخلال در نظم» و برخی جرایم علیه امنیت ملی اعلام کرد.


ذبیح الله خداییان روز سه‌شنبه ۹ شهریور در نخستین کنفرانس خبری خود به‌عنوان سخنگوی قوه قضائیه گفت در پرونده‌ای که از طرف دادسرای تهران تشکیل شده است، ۹ نفر به مرجع قضایی معرفی شدند که چهار نفر همان روز اول آزاد شدند.


به گفته وی، پنج نفر با قرار تامین بازداشت شدند و دو نفر از آن‌ها تا کنون با پذیرش قرار تامین آزاد شده‌اند.


مصطفی نیلی، آرش کیخسروی، محمدرضا فقیهی، مریم فراافراز، لیلا حیدری وکلای دادگستری و مهدی محمودیان فعال سیاسی، روز ۲۳ مرداد در پی برگزاری جلسه‌ای به‌منظور شکايت از برخی مسئولان در موضوع کرونا بازداشت شدند.


تاکنون خانم‌ها حیدری و فراافراز و آقای فقیهی آزاد شده‌اند، اما سایر بازداشت‌شدگان هنوز در زندان هستند.


عفو بین‌الملل و ده‌ها نهاد حقوق بشری، وکلا و فعالان سیاسی و مدنی خواهان آزادی بدون قید و شرط این افراد شده و دستگیری خودسرانه این وکلا را محکوم کرده‌اند.

۱۴۰۰ شهریور ۸, دوشنبه

محمد اسلامی بدون «سوابق هسته‌ای» رئیس سازمان انرژی اتمی ایران شد

رئیس‌جمهوری اسلامی ایران روز یکشنبه هفتم شهریور محمد اسلامی، وزیر سابق راه‌وشهرسازی را به سمت معاون رئیس‌جمهوری و رئیس سازمان انرژی اتمی منصوب کرد.


پایگاه اطلاع‌رسانی دولت با اعلام این خبر تنها به کلیاتی از سوابق آقای اسلامی اشاره کرد که اصولا ارتباطی با حوزه هسته‌ای ندارد، اما او سال‌ها در حوزه صنایع دفاعی فعال بوده است.


آقای اسلامی متولد ۱۳۳۵ در شهر اصفهان و فوق لیسانس مهندسی راه و ساختمان است که وزارت راه‌وشهرسازی در دوران ریاست‌جمهوری حسن روحانی و قبل از آن استانداری مازندران، معاونت امور صنعتی و تحقیقاتی وزارت دفاع و مدیرعاملی شرکت صنایع هواپیماسازی ایران را در سوابق اجرایی خود دارد.


قبل از وی علی‌اکبر صالحی که فارغ‌التحصیل دانشگاه آمریکایی بیروت و موسسه تحقیقاتی ماساچوست در رشته‌های فیزیک هسته‌ای و مهندسی هسته‌ای بود، این سمت را در اختیار داشت و قبل از آقای صالحی نیز ریاست این سازمان بر عهده فریدون عباسی دکترای فیزیک هسته‌ای از دانشگاه شهید بهشتی بود.


آقای عباسی روز یکشنبه در واکنش به انتصاب آقای اسلامی به عنوان رئیس سازمان انرژی اتمی، در توئیتی نوشت: «‏انتخاب مهندس ‎محمد اسلامی که سابقه بسیار مثبتی در زمینه‌های آموزش، تحقیقات منجر به محصول و مدیریت اجرایی در سطح کلان کشوری دارد، نویددهنده اجرای درست ‎راهبردهای هسته‌ای نظام است».


دولت ابراهیم رئیسی علت انتصاب محمد اسلامی به این سمت، در حالی که سوابق وی ارتباطی با سازمان انرژی اتمی ندارد، را توضیح نداده است.


ایران از اردیبهشت ۹۸، یک سال بعد از خروج آمریکا از برجام شروع به عدول تدریجی از تعهدات برجامی خود کرد و در ماه‌های گذشته بواسطه طیفی از مسائل از جمله عدم تمدید همکاری‌های جامع با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، غنی‌سازی اورانیوم تا سطح ۶۰ درصدی، تولید اورانیوم فلزی که برای ساخت بمب هسته‌ای نیز کاربرد دارد، و همچنین استفاده از سانتریفوژهای پیشرفته به نگرانی‌های بین‌المللی از فعالیت‌های هسته‌ای خود دامن زده است.


از طرفی مذاکرات هسته‌ای میان ایران و قدرت‌های جهانی از ۳۰ خرداد متوقف شده و هنوز دولت ایران اعلام نکرده است آیا به میز مذاکرات برمی‌گردد یا نه و چه پیش‌شرط‌هایی برای ادامه گفت‌وگوها در نظر دارد.

 کمیسیون اصل ۹۰ مجلس: تخلف در زندان اوین محرز است؛ باید با خاطیان برخورد شود

رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس شورای اسلامی می‌گوید تخلف در زندان اوین محرز است و باید با خاطیان آن برخورد شود.


حسن شجاعی که روز یکشنبه هفتم شهریور همراه با دیگر اعضای این کمیسیون از زندان اوین بازدید کرده بود، گفته که فیلم‌های منتشر شده از این زندان در روزهای اخیر را «با حضور مسئولینی از قوه قضائیه و سازمان امور زندان‌ها مجدداً مورد بازبینی قرار دادیم و از بند‌های زندان بازرسی کردیم».


به گفته او، «این فیلم‌ها در چند سال اخیر توسط دوربین‌های زندان اوین ضبط شده بود و متأسفانه از آرشیو این مجموعه خارج شده است و این فیلم‌ها مربوط به سال ۹۵ تا ۹۹ است».


آقای شجاعی به خبرگزاری صداوسیما گفته که «تخلف در زندان اوین محرز است و ما به این جمع‌بندی رسیدیم که خاطیانی در این پرونده وجود دارند و حتماً باید با این خاطیان برخورد شود».


بیشتر در این باره:

ادعای تعلیق «پرسنل متخلف اوین»؛ مجلس خواستار برخورد با انتشاردهندگان تصاویر شد

بازدید اعضای کمیسیون اصل ۹۰ از زندان اوین پس از آن صورت می‌گیرد که محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی، روز سوم شهریور از این کمیسیون خواست که با هماهنگی دادستانی کل موضوع مربوط به تصاویر زندان اوین را پیگیری ‌کند.


گروه سایبری موسوم به «عدالت علی» مردادماه ویدئوهایی را در اختیار رادیو فردا و برخی دیگر رسانه‌ها قرار داد که می‌گوید با هک کردن دوربین‌های امنیتی زندان اوین به‌دست آورده است.


این فیلم‌ها نخستین بار روز ۳۱ مرداد توسط رادیو فردا منتشر شدند و حاوی بدرفتاری با زندانیان، قاچاق مواد مخدر به درون زندان، درگیر شدن ماموران با یکدیگر و همچنین اقدام به خودکشی زندانیان است.


رئیس کمیسیون اصل ۹۰ مجلس در ادامه با بیان این‌که «برخی از ترک فعل‌ها» هم متوجه برخی از مسئولین سازمان امور زندان‌ها و مدیران میانی است، گفته که «جمع‌بندی کمیسیون این است که باید با این مسئولین هم برخورد شود و باید یا استعفاء دهند یا برکنار شوند».


آقای شجاعی حوادث رخ داده در فیلم‌های منتشر شده را «تلخ» خوانده ولی در عین حال مدعی شده است که «تضییع کرامت انسانی یک پدیده گسترده در زندان اوین یا زندان‌های جمهوری اسلامی ایران نیست».


او در ادامه خواستار اصلاح «ساختارها و فرآیندها» شده و تاکید کرده است: «ساختاری که اجازه می‌دهد خطای کسی باعث تضییع حقوق زندانیان شود هم قابل تحمل نیست و نمی‌توانیم آن را به خطای یک فرد تقلیل دهیم و حتماً باید اصلاحات اساسی در فرآیند‌ها صورت پذیرد».


انتشار فیلم‌های هک شده انتقادهای شدیدی از عملکرد قوه قضائیه برانگیخته است و غلامحسین محسنی اژه‌ای از دادستان کل خواست تا «به فوریت» این موضوع را بررسی کند و گزارش دهد.


با این حال، معاون اول قوه قضائیه روز یکشنبه مدعی شد خیلی از تصاویری که شکنجه،‌ بدرفتاری و کتک زدن زندانیان در زندان اوین را نشان می‌دهد «مونتاژ است و اصلا ربطی به زندان ندارند».


محمد مصدق توضیح نداده که این تصاویر مربوط به کجا هستند ولی گفته است: «برخی از جاهای دیگر این‌ها را گرفته‌اند» و «اصلا ربطی به قوه قضاییه ندارد».


حسن نوروزی، نایب‌ رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس، نیز گفته است این تصاویر «فیلم‌سازی صهیونیست‌ها» است تا حواس مردم را از «شکست آمریکا از چریک‌های مظلوم و پابرهنه افغانستانی» منحرف کنند.


گروه هکری «عدالت علی» روز یکشنبه در واکنش به این اظهارات به رادیو فردا گفت: «این رژیم همچنان به دروغ پراکنی در مورد شواهدی که ما افشا می‌کنیم ادامه می‌دهد و مایلیم اعلام کنیم که همچنان به فراخوان خود برای اعتراضات سراسری تا آزادی زندانیان سیاسی ادامه می‌دهیم».


بیشتر در این باره:

وزارت خارجه آمریکا: تصاویر ویدئویی اوین تایید شکنجه سیستماتیک در زندان‌های ایران است

زندان اوین معروف‌ترین زندان ایران است که در بندهای مختلف آن زندانیان سیاسی نگه داشته می‌شوند و گزارش‌های متعددی درباره شکنجه زندانیان در این زندان منتشر شده است.


برخی از بندهای این زندان نیز تحت نظر نهادهای امنیتی نظیر سازمان اطلاعات سپاه پاسداران است که هیچ نظارتی روی آن‌ها وجود ندارد.


در همین حال، گروهی از فعالان مدنی و سیاسی در نامه‌ای به آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، با اشاره به این‌که سازمان زندان‌ها زیرنظر رئیس قوه قضائیه اداره می‌شود، خواستار تشکیل هیاتی مستقل برای رسیدگی به فیلم‌های منتشر شده از زندان اوین شدند.


در نامه این فعالان، از علی خامنه‌ای به عنوان «بالاترین مقام مسؤل کشور» خواسته شده است که «هیاتی مستقل و قابل اعتماد مردم به منظور احقاق حقوق تضییع‌شده‌ی زندانیان و شناسایی بدون اغماض متخلفان و معرفی آن‌ها به دادگاه» تعیین کند.


آن‌ها افزوده‌اند: «تشکیل این هیات و انتشار نتیجه بررسی‌های آن نویدبخش اراده حاکمیت در پیشگیری از اتفاقات مشابه خواهد بود».

۱۴۰۰ شهریور ۷, یکشنبه

 معاون وزیر دادگستری: ایران در مجامع بین‌المللی درباره کودک‌‌همسری زیر سؤال است

معاون حقوق بشر وزیر دادگستری ایران با اشاره به «زیر سؤال بودن ایران در رابطه با کودک‌همسری در مجامع بین‌المللی» گفت که نرخ واقعی ازدواج‌های زودهنگام در ایران بسیار بیشتر از آمارهای رسمی است.


محمود عباسی در گفت‌وگویی که خبرگزاری ایسنا روز یک‌شنبه هفتم شهریور منتشر کرده، نرخ واقعی جرایم مختلف در کشور را دست‌کم سه‌برابر آمارهای اعلام‌شده اعلام کرد و گفت در بسیاری از موارد خانواده‌ها به‌دلیل نگرانی از عواقب این کار بدون ثبت رسمی، ازدواج کودکان را در خفا انجام می‌دهند.


بنا بر اعلام مرکز آمار ایران، آمار ازدواج دختران ۱۰ تا ۱۴ ساله در سال ۹۹ در مقایسه با سال پیش از آن، ۱۰.۵ درصد افزایش یافته است. بر اساس این گزارش در سال گذشته ۳۱ هزار و ۳۷۹ دختر ۱۰ تا ۱۴ ساله ازدواج کرده‌اند در یک مورد سن دختر، کم‌تر از ۱۰ سال بوده است.


بیشتر در این باره:

افزایش ۱۰ درصدی در آمار ازدواج دختران ۱۰ تا ۱۴ ساله در ایران در سال ۹۹

آقای عباسی نیز در این گفت‌وگو به مواردی ازدواج زیر ده سال اشاره کرده و گفته است یک دختر ۹ ساله ازدواج کرده و ظرف سه سال صاحب سه فرزند شده و بعد طلاق گرفته است.


او دو دلیل اصلی کودک‌همسری را فقر «فرهنگی» و «اقتصادی» عنوان کرد و گفت که از جمله انتقادها به موضوع کودک‌همسری در ایران از سوی جامعه بین‌الملل «اثر وضعی» این نوع ازدواج است، چرا که با وجود جرم‌انگاری و مجازات عاملان از جمله والدین و دفترخانه، این ازدواج‌ها هم‌چنان به قوت خود باقی می‌ماند.


بر اساس شرع اسلام، سن بلوغ دختران ۹ سال تمام و برای پسران ۱۵ سال تمام است، اما مقام‌های حکومت ایران به طور معمول با ازدواج دختران بالای ۱۳ سال موافق هستند.


معاون وزیر دادگستری ایران همچنین گفته است که برخی خانواده‌ها «کودکان خود را پیش از ۱۳ سالگی بدون ثبت رسمی به عقد فردی در می‌آورند» و بعد از اینکه کودک ۱۳ ساله شد، به دادگاه مراجعه می‌کنند تا اذن ازدواج بگیرند و قانون را دور می‌زنند.


او همچنین از این دیدگاه که کودک‌همسری را «یکی از راه حل‌ها برای خروج از بحران جمعیت» می‌داند، انتقاد کرده و از روحانیون خواسته است که نقش فعال‌تری برای مقابله با کودک‌همسری ایفا کنند.


در سال‌های اخیر تلاش‌هایی برای اصلاح قوانین مرتبط با کودک همسری صورت گرفت، از جمله طرحی در مجلس ارائه شد که «حداقل سن ازدواج در دختر ۱۶ سال تمام شمسی و در پسر ۱۸ سال تمام شمسی» تعیین شده بود ولی با توجه به مخالفت برخی مراجع تقلید شیعه این طرح رد شد.


جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران، اسفند ۹۹ در گزارشی به شورای حقوق بشر ملل متحد با اشاره به رواج کودک‌همسری در ایران خواستار «اصلاحات فوری» در خصوص رفتار جمهوری اسلامی با زنان و دختران شده بود.

 طوفان توئیتری در اعتراض به احتمال اجرای حکم اعدام حیدر قربانی

برخی از کاربران فعال در شبکه اجتماعی توئیتر، شامگاه شنبه ششم شهریور، با راه‌اندازی یک طوفان توئیتری خواستار توقف حکم اعدام حیدر قربانی، زندانی سیاسی کُرد، شدند.


وکیل و نزدیکان حیدر قربانی احتمال می‌دهند که حکم اعدام او طی روزهای آینده اجرا شود، اما زمان دقیق اجرای این حکم تاکنون به آن‌ها نیز اعلام نشده است.


شبکه حقوق بشر کردستان در روزهای اخیر از قول صالح نیکبخت، وکیل آقای قربانی اعلام کرده بود که با توجه به رد درخواست اعاده دادرسی در خصوص پرونده این زندانی سیاسی حکم اعدام او قطعی شده و در آستانه اجرا است.


آقای نیکبخت همچنین با اشاره به این که حکم صادره بر اساس اتهام «بَغی» برای آقای قربانی صادر شده، گفت: «شرط تحقق بزه بغی عضویت فرد در یک گروه مسلح و استفاده از سلاح در برابر جمهوری اسلامی است، اما موکل من هیچ‌گاه اقراری در این رابطه نداشته و تنها دلیل اثبات این اتهام ادعای اداره اطلاعات سنندج و کامیاران بوده است.»


حیدر قربانی به همراه محمود صادقی برادر زنش در مهر ٩٥ به اتهام «همکاری و معاونت در قتل چند عضو سپاه پاسداران» بازداشت شد.


او از زمان بازداشت برای اعتراف اجباری تحت فشار بوده و شبکه «پرس تی‌وی»، وابسته به حکومت ایران نیز پیشتر فیلمی از اعترافات این زندانی سیاسی کُرد را پخش کرده بود.


عفو بین‌الملل روز ۲۷ مرداد امسال با اشاره به این که اعترافات اجباری آقای حیدری تحت شکنجه بوده، خواستار لغو حکم اعدام او و برگزاری یک دادگاه منصفانه شده بود.


هیمن قربانی، فرزند آقای قربانی نیز در روزهای گذشته با انتشار ویدیویی در شبکه‌های اجتماعی ضمن اعلام بی‌گناهی پدرش از فعالان و سازمان‌های حقوق بشری و بین‌المللی خواسته بود که مانع از اجرای حکم اعدام پدرش شوند.


او هم‌چنین گفته بود که تمامی اعترافات پدرش تحت شکنجه جسمی و روانی نهادهای امنیتی گرفته شده است.

«خودکشی یک دختر نوجوان پس از بازداشت موقت توسط نیروهای سپاه جوانرود»

سایت حقوق بشری هه‌نگاو، که اخبار حقوق بشر در کردستان را پوشش می‌دهد، گزارش داده است که یک دختر نوجوان اهل جوانرود که توسط نیروهای اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شده بود، پس از آزادی اقدام به خودکشی کرده است.


بر اساس این گزارش، تارا احمدی به همراه دو دختر دیگر به نام‌های سونیا کریمی و پریا فتحی روز سه‌شنبه، دوم شهریور به دلایل نامعلوم توسط نیروهای اطلاعات سپاه بازداشت شده‌اند و یک روز پس از «بازداشت غیرقانونی» آزاد شده‌اند.


به گفته یک منبع آگاه، تارا احمدی، پس آزادی و بازگشت به خانه، خود را حلق‌ آویز کرده است و اکنون در بخش آی سی یو بیمارستان «محمد رسول‌الله» جوانرود بستری شده و حال او وخیم است.


در این گزارش اشاره‌ای به جزییات و علت خودکشی این دختر نوجوان نشده است.

۱۴۰۰ شهریور ۶, شنبه

 انتقاد نماینده مجلس از سفر «نمایشی» رئیسی به خوزستان

نماینده شادگان در مجلس ایران در واکنش به سفر ابراهیم رئیسی به استان خوزستان در روز جمعه این سفر را «نمایشی» خواند و گفت که «این سفرهای کوتاه و یک‌روزه‌ مشکلات خوزستان را حل نمی‌کند» و از دولت خواست که این رویه را متوقف کند.


به گزارش وب‌سایت محلی عصر جنوب، مجید ناصری‌نژاد روز جمعه، پنجم شهریور، با اشاره به مطلع نبودن نمایندگان مجلس از سفر رئیس جمهور به خوزستان گفت: «صرف بازدید از بیمارستان و یا دیدار با مسولان استان فایده‌ای نخواهد داشت.»


آقای ناصری‌نژاد در ادامه انتقاد از سفر رئیس جمهور به خوزستان با اشاره به لزوم ارتباط مستقیم رئیس جمهور با مردم و نمایندگان استان برای حل مشکلات این استان گفت: «امیدوارم که دولت به این رویه ادامه ندهد، چرا که این گونه نه تنها مشکلی حل نخواهد شد، بلکه مشکلات مردم بیشتر خواهد شد.»


ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، در اولین سفر رسمی خود روز جمعه به استان خوزستان رفت و در سخنانی با اشاره به مشکلات آبی، واکسن و اقتصاد این استان بدون اشاره به جزئیات وعده برنامه دولت برای «جبران عقب‌ماندگی‌های» این استان در «یک حرکت جهادی» را مطرح کرد.


سفر ابراهیم رئیسی به استان خوزستان در حالی انجام شد که اعتراضات اخیر مردم این استان به معضل بی‌آبی و خشکسالی با سرکوب شدید حکومت مواجه شد، و به گزارش دیدبان حقوق بشر در این اعتراض‌ها دست‌کم ۹ نفر کشته و صدها نفر بازداشت شدند.


در همین زمینه روز جمعه خبری منتشر شد مبنی بر «انتصاب سردار محمدرضا نقدی، جانشین فرمانده کل سپاه به عنوان استاندار ویژه خوزستان» از سوی ابراهیم رئیسی.


گرچه این خبر هنوز به طور رسمی تایید نشده، واکنش‌ها در شبکه‌های اجتماعی حکایت از نگرانی‌ از افزایش فشار بر مردم این استان و سرکوب اعتراض‌های مردمی در پی این انتصاب دارد.


از آقای نقدی به عنوان سیاسی‌ترین فرمانده ارشد سپاه نام برده می‌شود.


گسترش سازمانی بسیج با استفاده از تجربیات دو سرکوب بزرگ ۷۸ و ۸۸ در دوره فرماندهی هفت ساله او بر بسیج از سال ۸۸ تا ۹۵ صورت گرفته و بسیاری از او به عنوان نماد خیابانی سازمان سرکوب جمهوری اسلامی در مقابله با تهدیداتی چون شورش‌های مردمی و اعتراضات خیابانی نام می‌برند.

 عفو بین‌الملل خواهان آزادی فوری یک فعال مدنی و وکلای شاکی از سوء مدیریت کرونا در ایران شد

در پی تداوم بازداشت یک فعال مدنی و چند وکیل که قصد شکایت از سوء مدیریت کرونا در ایران را داشتند، عفو بین‌الملل خواستار آزادی فوری آنها شد.


عفو بین‌الملل روز شنبه، ششم شهریور، در یک پیام توییتری بازداشت این افراد را «خودسرانه» خوانده و از مردم خواست که با بازنشر این پیام از علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، آزادی فوری این افراد را بخواهند.



مهدی محمودیان، مصطفی نیلی، آرش کیخسروی، محمدرضا فقیهی و مریم فراافراز از ۲۳ مرداد در بازداشت به‌ سر می‌برند.


افراد نزدیک به این فعالان مدنی و وکلای دادگستری پیشتر گفته‌ بودند که آن‌ها «در حال برگزاری جلسه‌ای به منظور شکايت از برخی مسئولان در موضوع کرونا» بازداشت شده‌اند.


بیش از ۵۰ وکیل دادگستری ۲۷ مرداد با انتشار نامه‌ای خطاب به غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه خواستار آزادی این افراد شده و خواستند که ضابطین و عوامل قضاییِ «بازداشت خودسرانه» وکلا و «کسانی که از قدرت، علیه منافع عمومی سوءاستفاده کرده‌اند» به مردم معرفی شوند.


ده‌ها تن از فعالان سیاسی و مدنی ایران هم روز سه‌شنبه، دوم شهریور در اعتراض به بازداشت پنج وکیل دادگستری و فعال مدنی با انتشار بیانیه‌ای این اقدام را «غیرقانونی» و مثال «نقض حقوق شهروندی» عنوان کردند.


در ماه‌های گذشته همزمان با اوج‌گیری دوباره کرونا در ایران، رکوردهای بی‌سابقه‌ای از آمار کرونا در ایران ثبت شده است، طوری که شمار روزانه جان‌باختگان از مرز ۶۰۰ نفر گذشته و حتی به بیش از ۷۰۰ نفر هم رسیده است، این در حالی است که سازمان نظام پزشکی پیش از این آمار واقعی کرونا در کشور را سه تا چهار برابر این رقم اعلام کرده بود.


رهبر جمهوری اسلامی پس از هشت ماه در حالی حاضر شد اجازه تامین واکسن «به هر شکل ممکن» را صادر کند که پیشتر خرید واکسن‌های آمریکایی و بریتانیایی را ممنوع کرده بود.

 «۳۵ مورد خودکشی» کودکان در مناطق کُردنشین ایران طی هشت ماه

با خودکشی یک دختر ۱۶ ساله در آذربایجان غربی، آمار خودکشی کودکان در مناطق کُردنشین ایران به «۳۵ مورد» در هشت ماه گذشته رسید.


سایت سازمان حقوق بشری هه‌نگاو، هویت این دختر نوجوان را «روشنک حسن‌‌علی‌لو» اهل شهر قطور در شهرستان خوی اعلام کرده و نوشته است که او روز سه‌شنبه، سوم شهریور، با خودسوزی، به زندگی خود پایان داده است.


بنا بر این گزارش، خانم حسن‌‌علی‌لو به دلیل مشکلات عاطفی در ارتباط با پسر مورد علاقه خود اقدام به خودکشی کرده و جسد او بدون مجوز پزشک قانونی دفن شده است.


بنا بر اعلام این سازمان از ابتدای سال میلادی تاکنون، خودکشی ۳۵ فرد زیر ۱۸ سال در مناطق کُردنشین تایید شده که از میان آن‌ها ۲۰ نفر دختر بوده‌اند.


از ابتدای سال ۱۴۰۰ آمار رسمی درباره خودکشی در ایران منتشر نشده است.


تقی رستم‌وندی، رئیس سازمان امور اجتماعی کشور در بهمن‌‌ماه ۹۹ بدون اشاره به آماری دقیق از افزایش خودکشی در افراد زیر ۱۸ سال و بالای ۶۰ سال در ایران خبر داده بود.


در ماه‌های گذشته در پی بحرانی‌تر شدن وضعیت کرونا در کشور اخبار متعددی از خودکشی نوجوانان در ایران منتشر شده است. این آمار نشانگر کاهش سن خودکشی در ایران است و از جمله دلایل آن «فقر اقتصادی» و «نابسامانی‌های اجتماعی و خانوادگی» اعلام شده است.


روزنامه اعتماد نیز بهمن‌ سال گذشته در گزارشی از قول یک منبع آگاه در سازمان پزشکی قانونی ایران اعلام کرده بود که آمار خودکشی از ابتدای سال ۹۹ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، ۴.۲ درصد افزایش یافته است.


بر اساس آمارهای پزشکی قانونی در سال ۹۹ به طور میانگین روزانه ۱۵ نفر در ایران جان خود را بر اثر خودکشی از دست داده‌اند.

۱۴۰۰ شهریور ۵, جمعه

«فشار نهادهای امنیتی» بر مادر داماد پاسدار کشته‌‌شده در پیرانشهر برای گرفتن اعتراف

گلاله مرادی، مادر داماد عثمان حاجی‌حسینی، پاسدار کشته‌‌شده در پیرانشهر


سازمان حقوق بشری «هه‌نگاو» گزارش داد که گلاله مرادی، مادر داماد عثمان حاجی‌حسینی، عضو سپاه پاسداران که حدود شش ماه پیش کشته شد، برای اعتراف اجباری تحت فشار است.


عثمان حاجی‌حسینی، عضو سپاه پاسداران، شامگاه ۲۷ فروردین سال جاری در جاده پیرانشهر به رگبار بسته شد و پس از انتقال به بیمارستان جان باخت. چند ساعت پس از این حادثه گروه «عقاب‌های زاگروس» مسئولیت کشته شدن آقای حاجی‌حسینی را بر عهده گرفت.


حبیب شهسواری، فرمانده سپاه «شهدای آذربایجان غربی»، در پیامی که روز ۲۸ فروردین صادر کرد، با «تروریستی» خواندن این اقدام نوشت که آقای حاجی‌حسینی «در مسیر سرکشی به خانواده» هدف قرار گرفته است.


پس از این ماجرا، ماموران سپاه پاسداران اقدام به بازداشت ۴ نفر از اعضای خانواده آقای حاجی‌حسینی کردند ولی پس از چند روز برادر و داماد او را آزاد، ولی همسر و مادر دامادش را در بازداشت نگه داشتند.


بر اساس اخبار منتشرشده در اوایل خرداد، صفیه ماموشی‌پور، همسر عثمان حاجی‌حسینی، و گلاله مرادی مادر داماد این عضو سپاه پاسداران به بند زنان زندان ارومیه منتقل شده و در مدت بازداشت در «بازداشتگاه اطلاعات سپاه ارومیه» به شدت مورد شکنجه قرار گرفته‌اند.


هه‌نگاو اخیرا از قول یک منبع مطلع از زندان ارومیه گزارش داد که خانم مرادی علاوه بر آزار و شکنجه نهادهای امنیتی در ماه‌های اخیر، همچنین تهدید شده که اگر به آن‌چه آن‌ها می‌خواهند اعتراف نکند، دو فرزند او با احکام سنگین روبه‌رو خواهند شد.


درباره وضعیت خانم ماموشی‌پور گزارشی منتشر نشده است.


استان‌های آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه طی سال‌های اخیر شاهد درگیری نیروهای امنیتی ایران با گروه‌های مسلح مخالف جمهوری اسلامی بوده است.


جمهوری اسلامی ایران این گروه‌های مسلح کرد را به «تجزیه‌طلبی»، «تروریسم» و «ارتباط با بیگانگان» متهم می‌کند. از سوی دیگر، اما این گروه‌ها هم جمهوری اسلامی را به نقض حقوق کردها در ایران متهم می‌کنند و می‌گویند هدف‌شان پیگیری حقوق کُردها است.

 «احتمال اجرای» حکم اعدام حیدر قربانی، زندانی سیاسی کُرد، در روزهای آینده

وکیل و نزدیکان حیدر قربانی، زندانی سیاسی کُرد در زندان سنندج، احتمال می‌دهند که حکم اعدام او طی روزهای آینده اجرا شود.


به گزارش شبکه حقوق بشر کردستان، صالح نیکبخت، وکیل آقای قربانی در روزهای اخیر با توجه به رد درخواست اعاده دادرسی در خصوص پرونده این زندانی سیاسی گفته است که «حکم قطعی شده و در آستانه اجرا است.»


آقای نیکبخت همچنین با اشاره به این که حکم صادره بر اساس اتهام «بَغی» برای آقای قربانی صادر شده، گفت: «شرط تحقق بزه بغی عضویت فرد در یک گروه مسلح و استفاده از سلاح در برابر جمهوری اسلامی است، اما موکل من هیچ‌گاه اقراری در این رابطه نداشته و تنها دلیل اثبات این اتهام ادعای اداره اطلاعات سنندج و کامیاران بوده است.»


حیدر قربانی به همراه محمود صادقی برادر زنش در مهر ٩٥ به اتهام «همکاری و معاونت در قتل چند عضو سپاه پاسداران» بازداشت شد.


او از زمان بازداشت برای اعتراف اجباری تحت فشار بوده و شبکه «پرس تی‌وی»، وابسته به حکومت ایران نیز پیشتر فیلمی از اعترافات این زندانی سیاسی کُرد را پخش کرده بود.


عفو بین‌الملل روز ۲۷ مرداد امسال با اشاره به این که اعترافات اجباری آقای حیدری تحت شکنجه بوده، خواستار لغو حکم اعدام او و برگزاری یک دادگاه منصفانه شده بود.

 علی لاریجانی: تعلل وزارت بهداشت مانع ورود ۱۸ میلیون واکسن چینی در تابستان پارسال شد

کانال تلگرامی برنا از قول علی لاریجانی نوشت که تعلل وزارت بهداشت در تابستان سال گذشته، مانع از ورود ۱۸ میلیون دُز واکسن از چین شده است.


این کانال تلگرامی در پستی با عنوان «صحبت‌های شنیده‌نشده‌ لاریجانی در ایام انتخابات ریاست‌ جمهوری» از قول او نوشت: «حدود مردادماه سال گذشته (۱۳۹۹) بود که دیدم وضعیت کرونا خراب است و با این که مسئولیتی نداشتم با طرف چینی مذاکره کردم که واکسن بفرستند.»


علی لاریجانی که نماینده رهبر جمهوری اسلامی در مذاکرات برنامه ۲۵ ساله همکاری‌های مشترک ایران و چین است در ادامه گفته است که با وجود موافقت چین برای ارسال «۱۸ میلیون واکسن با قیمت ارزان»، به دلیل «تعلل مسئولان وزارت بهداشت» این کار انجام نشده است.


با وجود افزایش نسبی سرعت واکسیناسیون کرونا در ایران در هفته‌های گذشته، ولی ناکامی تولیدکنندگان داخلی در تولید واکسن انتقادات گسترده‌ای را علیه نظام بهداشت و درمان ایران و همچنین رهبر جمهوری اسلامی در پی داشته که فرمان منع واردات واکسن بریتانیایی و آمریکایی را صادر کرد.


در همین حال رسانه‌های نزدیک به حکومت در تلاش‌اند تا فرمان علی خامنه‌ای را طوری تفسیر کنند که او فقط با واردات واکسن از آمریکا و بریتانیا مخالف بوده است، نه با واکسن‌های تولیدی آن‌ها.


در پی این تلاش‌ها از روزهای پایانی دولت حسن روحانی برخی مسئولان از جمله رئیس جمعیت هلال احمر، رئیس اتاق بازرگانی تهران و علیرضا مرندی، رئیس تیم پزشکی علی خامنه‌ای نیز در اظهارات جداگانه‌ای دولت روحانی و مهم‌تر از همه وزارت بهداشت را به عنوان مسبب عدم واردات به‌موقع واکسن کرونا متهم کرده‌اند.

کرونا در ایران؛ بستری پنج هزار نفر در یک روز، وخامت حال نزدیک به هشت هزار نفر

بنا بر اعلام وزارت بهداشت ایران در روز جمعه، پنجم شهریور، طی یک شبانه‌روز گذشته، ۵۷۱ نفر دیگر در کشور بر اثر کرونا جان خود را از دست داده‌اند.


بر اساس این گزارش، همچنین در این بازه زمانی بیش از ۳۶ هزار بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شده‌اند که از میان آن‌ها، نزدیک به پنج‌ هزار نفر بستری شده‌اند.


به این ترتیب آمار کل رسمی جان‌باختگان این بیماری در ایران به ۱۰۵ هزار و ۲۸۷ و شمار کل مبتلایان به نزدیک ۴ میلیون و ۸۷۰ هزار نفر رسید.


همچنین بیش از هفت‌ هزار و ۸۰۰ بیمار مبتلا به کووید ۱۹ به دلیل وخامت وضعیت جسمانی در بخش مراقبت‌های ویژه بستری هستند.


آمار وزارت بهداشت درباره کرونا همواره محل تردید بوده و مسئولان سازمان نظام پزشکی ایران آمار واقعی کرونا را سه تا چهار برابر آمارهای رسمی می‌دانند.


پیش از این نیز برخی مسئولان از جمله علیرضا زالی، رئیس ستاد مقابله با کرونای تهران، وزارت بهداشت را متهم به «پنهانکاری» در ارائه آمار کرونا کرده‌‌اند.

۱۴۰۰ شهریور ۴, پنجشنبه

 هشدار جامعه جهانی بهایی نسبت به مصادره قریب‌الوقوع زمین‌های بهائیان در استان سمنان

جامعه جهانی بهایی روز پنج‌شنبه چهارم شهریور نسبت به اقدام قریب‌الوقوع دستگاه قضایی جمهوری اسلامی ایران نسبت به مصادره زمین‌های شهروندان بهایی در استان سمنان هشدار داد.


اطلاعیه این نهاد می‌گوید که «در چهار دهه گذشته توقیف دارایی‌ها و املاک، یکی از روش‌های سرکوب بهائیان ایران به دلیل اعتقادات‌شان بوده است» و این بار نیز مقامات ایران با اقدام به توقیف زمین‌های شش بهایی در استان سمنان، «موج جدیدی از خفقان اقتصادی» علیه این اقلیت دینی در کشور را آغاز کرده است.


بر اساس این اطلاعیه، اتهامی که دادگاه آن را دلیلی برای توقیف زمین‌های بهائیان در استان سمنان عنوان کرده، تعلق این زمین‌ها به موسسات بهایی است در حالی که جمهوری اسلامی در سال ۱۹۷۹ موسسات بهایی را بست و حکم رسمی انحلال آن را نیز در سال ۱۹۸۳ صادر کرد و در نتیجه اکنون هیچ ملکی در ایران به موسسات بهایی تعلق ندارد.


جامعه جهانی بهایی در ادامه این اطلاعیه از گزارشگران ویژه سازمان ملل متحد و دیگر فعالان بین‌المللی خواسته است تا با دخالت خود اطمینان حاصل کنند که حکومت ایران بهائیان را از دارایی‌هایشان محروم نخواهد کرد.


کمیته سوم مجمع عمومی سازمان ملل اواخر آبان گذشته با صدور قطعنامه‌ای، «نقض شدید و فاحش حقوق بشر» در ایران را محکوم کرد.


در این قطعنامه از «فشار فزاینده علیه اقلیت‌های مذهبی از جمله اعضای جامعه بهایی»‌ در نظام جمهوری اسلامی ابراز نگرانی شده است.


بهائیان، بزرگترین اقلیت دینی در ایران هستند و پس از انقلاب بهمن ۵۷، همواره مورد آزار و اذیت حکومت جمهوری اسلامی قرار گرفته‌اند و از جمله در این مدت بیش از ۲۰۰ بهایی اعدام شده‌اند. از سوی دیگر پیروان این آیین از تحصیل در دانشگاه‌های ایران محروم هستند.

۲۸ زندانی سیاسی خواستار رسیدگی به شکنجه‌هایی شدند که «در هیچ دوربینی ثبت نمی‌شود»

گروهی از زندانیان سیاسی زندان تهران بزرگ با انتشار بیانیه‌ای خواستار رسیدگی جدی و فوری نهادهای حقوق بشری به وضعیت زندانیان در ایران شدند.


این زندانیان نوشته‌اند که «انتشار فیلم‌های بخشی از برخورد غیرانسانی، حاوی شکنجه و تحقیر با زندانیان زندان اوین، بار دیگر نشان داد برخورد با زندانیان در ایران آن‌چنان از حقوق بشر و حقوق زندانی به مثابه یک انسان به‌دور است که نمی‌توان صرفا با سخنرانی مسئولان ظاهر صلاح و اکتفا به عذرخواهی‌های چندباره آن را جبران کرد».


یک گروه سایبری موسوم به «عدالت علی» ویدئوهایی را در اختیار رادیو فردا و برخی دیگر رسانه‌ها قرار داده است که می‌گوید با هک کردن دوربین‌های امنیتی زندان اوین به‌دست آورده است.


این تصاویر نخستین بار روز ۳۱ مرداد توسط رادیو فردا منتشر شد و حاوی بدرفتاری با زندانیان است. یکی از اولین ویدئوها تصویر یک زندانی را در فضایی که احتمالا حیاط زندان باشد نشان می‌دهد که از حال می‌رود و سپس چند مامور زندان از راه می‌رسند و او را در مسیری طولانی روی زمین می‌کشند.


بیشتر در این باره:

وزارت خارجه آمریکا: تصاویر ویدئویی اوین تایید شکنجه سیستماتیک در زندان‌های ایران است

سپس ویدئوهای دیگری در اختیار رادیو فردا قرار گرفت که موارد بیشتری از خشونت را در زندان اوین ثبت کرده است.


۲۸ زندانی سیاسی زندان تهران بزرگ در بیانیه‌ای که در اختیار رادیو فردا قرار گرفته است نوشته‌اند که «آنچه در این فیلم‌ها به شکل شکنجه، تحقیر و آزار و اذیت عریان و فیزیکی نمایش داده می‌شود فقط بخشی از واقعیت رؤیت‌پذیر شکنجه‌ای است که بر زندانی و خانواده او در ایران تحمیل می‌شود. اما شکنجه‌های دیگری نیز وجود دارد که در هیچ دوربینی ثبت و ضبط نمی‌شود».


این زندانیان به «شکنجه‌های روانی و ذهنی زندانی در سلول انفرادی (شکنجه سفید) و اتاق بازجویی، پدر، مادر، همسر و فرزندانی که هر روز از ندیدن عزیزان خود و پیگیری پرونده‌های آنها در هزار توی بی‌نظم ادارات خسته‌تر و فرسوده‌تر می‌شوند و عدم پاسخگویی مسئولان و برخوردهای تحقیرآمیز با زندانی و خانواده‌اش» اشاره کرده‌اند.


آن‌ها توضیح داده‌اند که «زندانی سیاسی از لحظه ورود نیروهای امنیتی به منزلش و تجاوز به حریم خصوصی خود و خانواده‌اش در مراحل بعدی بازداشت و بازجویی و دادگاه ناعادلانه و فرمایشی و در نهایت زندان و محرومیت از حقوق اجتماعی، انواع فشارهای روانی را تحمل می‌کند. فشارهایی که همزمان خانواده او را هم تحت تأثیر قرار می‌دهد و گاه تا سال‌ها آثار مخرب این فشارها، تهدیدها و شکنجه‌ها جبران نمی‌شود و زندانیان عادی نیز که اکثرا قربانی مستقیم و غیر مستقیم ناکارآمدی سازمان سیاسی، اقتصادی و اجتماعی حاکم بر جامعه هستند رنج جسمی و روانی بیشتر و عریان‌تری تحمیل می‌شود».


به گفته این زندانیان، «فیلم‌های منتشر شده از برخورد غیر انسانی و تحقیرآمیز با زندانیان زندان اوین از چنان صراحتی برخوردار است که حتی سازمان زندان‌ها نیز با تمام قدرت رسانه‌ای و تبلیغاتی خود، نتوانسته واقعی بودن آن‌ها را کتمان کند و تنها به یک عذرخواهی اکتفا کرده است».


رئیس سازمان زندان‌ها روز دوم شهریور در یک پیام کوتاه توئیتری بابت «رفتارهای غیر قابل قبول» که در ویدئوها دیده می‌شود عذرخواهی کرده بود.


با این حال، در پیام او نشانی از عذرخواهی از خود زندانیان نبود که با انتقادات بسیاری در شبکه‌های اجتماعی مواجه شد.


بیشتر در این باره:

ادعای تعلیق «پرسنل متخلف اوین»؛ مجلس خواستار برخورد با انتشاردهندگان تصاویر شد

او روز سوم شهریور هم در صفحه توئیتر خود از نیروهای سازمان زندان‌ها که زندانیان را ضرب‌وشتم و با آن‌ها بدرفتاری کرده‌اند با عنوان «پرسنل بی‌تفاوتِ سازمان در فیلم های منتشره» نام برده و مدعی شده که آن‌ها «به هیات تخلفات اداری معرفی و از خدمت معلق شدند و پرونده‌هایی هم به دادسرای نظامی ارجاع شد».


اظهارات وی در حالی است که هیچ مرجع مستقلی قادر به تایید این ادعاها نیست.


غلامحسین محسنی‌اژه‌ای، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی، نیز روز دوم شهریور گفته بود که به دادستان کل کشور دستور داده است تصاویر منتشر شده از نحوه برخورد زندانبانان با زندانیان در زندان اوین را «بدون فوت وقت» بررسی کند.


هنور گزارشی از بررسی احتمالی دادستان کل کشور در این زمینه منتشر نشده است.


گروه «عدالت علی» می‌گوید که با هدف افشاگری این ویدئوها را تهیه کرده و گفته است فیلم‌هایی نیز از داخل بندها و پرونده‌های زندانیان سیاسی و برخی مدارک محرمانه به دست آورده که آن‌ها را منتشر خواهد کرد.


زندانیان زندان تهران بزرگ در بخش دیگری از بیانیه خود تاکید کرده‌اند: «طبق تمامی موازین حقوق بشری که میراث چند قرن مبارزه حق‌طلبانه مردم جهان علیه ستم و خودکامگی است هر زندانی جدا از نوع جرمی که مرتکب شده، حق دارد از یک زندگی شایسته و انسانی توأم با آرامش ذهنی و روانی و مصون از هر گونه شکنجه، تجاوز و تحقیر برخوردار شود».


سازمان عفو بین‌الملل در بیانیه‌ای که روز چهارشنبه منتشر کرد، بار دیگر از مقامات جمهوری اسلامی خواست به گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران اجازهٔ بازرسی مستقل از زندان‌های کشور را بدهد.


هبه مریف، مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در عفو بین‌الملل، با تأکید بر «گسترده و سیستماتیک» بودن شکنجه و سایر بدرفتاری‌ها در زندان‌ها و بازداشتگاه‌های ایران اضافه کرده است که «عذرخواهی مختصر و وعده‌های کلی» مقامات جمهوری اسلامی برای رسیدگی به این وضعیت کافی نیست.


اتحادیه اروپا فروردین امسال زندان اوین را به همراه زندان مرکزی تهران بزرگ (زندان فشافویه) و زندان رجایی‌شهر به اتهام نقض حقوق بشر و سرکوب اعتراضات آبان ۹۸ به فهرست تحریم‌های خود اضافه کرد.

ثبت‌نام از دختران در رشته نمایشِ هنرستان سوره «ممنوع شد»

گزارش‌ها از ایران از حذف رشته نمایش برای دختران هنرجو در هنرستان سوره حکایت دارد.


هنرستان سوره زیر نظر حوزه هنری وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی است و تنها هنرستانی است که در ایران رشته نمایش برای دختران داشت.


هدیه کیمیایی، خبرنگار اجتماعی در ایران، روز پنج‌شنبه در توییتر خود نوشت که امسال ثبت‌نام ورودی جدید رشته نمایش برای دختران در هنرستان سوره ممنوع شد.



بهمن بابازاده، خبرنگار هنری هم در توییتر خود نوشته است که مقامات هنرستان به شدت در تلاشند که خبر رسانه‌ای نشود.



تاکنون مسئولان هنرستان سوره و حوزه فرهنگی هیچ توضیحی درباره علت حذف رشته نمایش در این هنرستان نداده‌اند، اما این خبر، واکنش کاربران شبکه‌های اجتماعی را به دنبال داشته است.



محمدمهدی اسماعیلی، وزیر فرهنگ و ارشاد دولت ابراهیم رئیسی، که روز چهارشنبه، سوم شهریور، از مجلس شورای اسلامی رای اعتماد گرفت در برنامه‌ ۸۳ صفحه‌ای خود برای دولت سیزدهم، به وضعیت موجود فرهنگی و هنری کشور و همچنین نهادهای صنفی فرهنگی و هنری ایران به شدت حمله کرده و خانه سینما را «فاقد وجاهت قانونی» و خانه موسیقی نیز را «مهم‌ترین مرکز تولید بحران» معرفی کرده بود.


تهدیدهای آقای اسماعیلی علیه این نهادها، اعتراض طیف‌ وسیعی از هنرمندان را به دنبال داشت. ۲۴ صنف عضو خانه سینما با صدور بیانیه‌ای پرسیدند که او «از جان این سینمای بی‌جان شده چه می‌خواهد؟»


خانه تئاتر نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد که این نهاد ترسی از «مرگ» و «ممنوع از کار شدن» ندارد و گفتار و کردار وزیر پیشنهادی فرهنگ و ارشاد اسلامی را «رصد» خواهد کرد.

اختلال در روند واکسیناسیون کرونا در برخی استان‌ها به دلیل «تخصیص نامنظم» واکسن

همزمان با انتشار گزارش‌هایی از اختلال در روند واکسیناسیون به دلیل کمبود واکسن در برخی استان‌ها، هلال احمر ایران از ورود یک محموله دیگر واکسن کرونای چینی به کشور خبر داد.


به گزارش ایسنا، محمد علوی، معاون دانشگاه علوم پزشکی اهواز، روز پنج‌شنبه، چهارم شهریور با انتقاد از تخصیص نامنظم سهمیه واکسن به استان خوزستان گفت: «باید سهمیه واکسن به طور منظم و روزانه به این استان اختصاص یابد، نه اینکه یک روز سهمیه داشته باشیم و یک روز نداشته باشیم.»


او در ادامه با اشاره به تخصیص اخیر ۶۰ هزار دز واکسن به خوزستان گفته است که این سهمیه، معادل مصرف یک روز و نصف واکسن در این استان است.


در همین حال رضا فدایی، مسئول بیماری‌های واگیر استان اصفهان هم روز چهارشنبه با اشاره به «صفر شدن موجودی واکسن آسترازنکا در این استان» گفته است که تنها واکسیناسیون نوبت دوم آن هم فقط با واکسن چینی سینوفارم و واکسن ایرانی برکت در حال انجام است.


کریم همتی، رئیس جمعیت هلال احمر ایران روز پنج‌شنبه ضمن اعلام خبر ورود هفدهمین محموله واکسن کرونا حاوی دو میلیون و ۲۲۰ هزار دُز، میزان واکسن وارداتی از سوی این سازمان را تاکنون ۲۰ میلیون و ۳۹۰ هزار دُز اعلام کرد.


به گفته آقای همتی، واکسن‌های وارداتی این سازمان از چین وارد می‌شود.


بر اساس اعلام وزارت بهداشت ایران تا روز چهارشنبه، سوم شهریور بیش از ۱۷ میلیون نفر دُز اول و نزدیک به ۷ میلیون نفر دُز دوم را تزریق کرده‌اند و مجموع واکسن‌های تزریق‌شده در کشور به بیش از ۲۴ میلیون دُز رسیده است.


این در حالی است که با توجه به جمعیت حدود ۸۳ میلیون نفری ایران، دست کم به ۱۲۰ میلیون دز واکسن برای واکسیناسیون افراد در معرض خطر نیاز است.


دولت ایران در هفته‌های اخیر با افزایش واردات واکسن، سرعت واکسیناسیون را افزایش داده است، ولی ناکامی تولیدکنندگان داخلی در تولید واکسن انتقادات گسترده‌ای را علیه نظام بهداشت و درمان ایران و هم‌چنین رهبر جمهوری اسلامی در پی داشته که فرمان منع واردات واکسن بریتانیایی و آمریکایی را صادر کرد.

 قیمت مواد غذایی پرمصرف از ابتدای امسال «تا ۹۰ درصد» افزایش یافته است

به گفته دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی، قیمت مواد غذایی پرمصرف در ایران از ابتدای امسال تاکنون، ۳۰ تا ۹۰ درصد افزایش یافته است.


قاسمعلی حسنی روز پنج‌شنبه، چهارم شهریور، در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا، در مقایسه با ابتدای امسال قیمت شکر را با ۹۰ درصد افزایش، رکورددار بیشترین افزایش قیمت عنوان کرد و گفت که قیمت کره و خرما ۳۰، روغن ۳۵، حبوبات ۳۰ تا ۳۵ و برنج ۳۸ درصد افزایش یافته است.


آقای حسنی بالا رفتن هزینه تولید شامل مواد اولیه کشاورزی، هزینه کارگر و حمل و نقل را علت اصلی افزایش قیمت محصولات غذایی عنوان کرد.


دبیر اتحادیه بنکداران مواد غذایی فروردین امسال نیز از کاهش ۳۵ درصدی تقاضای مواد غذایی در مقایسه با زمان مشابه در سال قبل خبر داده بود.


مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج، نیز روز ۱۳ اردیبهشت گفته بود که تنها ۱۵ میلیون نفر در ایران که «دست‌شان به دهان‌شان می‌رسد»، امکان خرید برنج را دارند.


در همین حال سخنگوی انجمن صنایع فرآورده‌های لبنی نیز اول ماه تیر گفته بود که قیمت فرآورده‌های لبنی ۷۰ درصد افزایش خواهد یافت.


همزمان با افزایش قیمت موادغذایی در ایران، وزارت تعاون ۳۱ مرداد با انتشار گزارشی اعلام کرد که «خط فقر» در ایران در سال ۹۹ نسبت به سال قبل از آن، «۳۸ درصد» رشد داشته است.


خط فقر که به حداقل هزینه‌های ضروری ماهانه برای هر فرد به منظور تامین نیازهای اولیه گفته می‌شود، از سوی مسئولان مختلف در ایران طی ماه‌های گذشته ۱۰ میلیون تومان اعلام شده است.


بانک جهانی نیز در گزارش تازه خود درباره چشم‌انداز فقر و نابرابری در ایران که تیر امسال منتشر کرده بود، اعلام کرد که رکود ادامه‌دار چند فصل اخیر و ظهور تورم بالا، تعداد قابل توجهی از جمعیت ایران را به سمت خط فقر سوق داده است، به گونه‌ای که از میزان مصرف سرانه در ایران به میزان قابل توجهی کاسته شده و فقر به شدت افزایش یافته است.

۱۴۰۰ شهریور ۳, چهارشنبه

 

«چهار درصد» دیگر از تالاب هورالعظیم ظرف پنج روز خشک شد

مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان می‌گوید تنش در تالاب هورالعظیم زیاد است و شرایط زیست آبزیان تالاب رو به نگرانی است و تنها راه حل جلوگیری از مرگ و میر گسترده ماهیان، اختصاص حق‌آبه تالاب است.


محمدجواد اشرفی روز چهارشنبه سوم اردیبهشت گفت که در کمتر از پنج روز، «چهار درصد» از مساحت تالاب هورالعظیم را از دست دادیم یعنی تالاب در هفته گذشته حدود ۷۲.۵ درصد آب داشت اما در پایش جدید، مساحت دارای آب هورالعظیم ۶۸.۵ درصد بود که این اتفاق بد است.


به‌گفته او، «در کارگروه سازگاری با کم‌آبی با سازمان آب و برق خوزستان توافق شد که از خردادماه تا پایان شهریورماه، ۲۵۹ میلیون مترمکعب حق‌آبه تالاب داده شود اما این اتفاق رخ نداده است».


مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان گفت در ۲۰ روز گذشته متوسط حداکثر آبی که وارد تالاب شد، سه متر مکعب در ثانیه بود در حالی که باید ۲۴ مترمکعب در ثانیه آب وارد تالاب شود و از طرفی نیز گرمای امسال خاص است و روزانه ۳۰ مترمکعب در ثانیه تبخیر آب در تالاب هورالعظیم رخ می‌دهد.


اخیرا چند مقام رسمی دولت ایران، از جمله احمدرضا لاهیجان ‌زاده، معاون محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست ایران اعلام کردند که وزارت نفت برای کاهش هزینه استخراج نفت از این منطقه توسط شرکت‌های چینی، مجوز خشک کردن بخشی از تالاب را در سال ۱۳۸۹ از شورای عالی امنیت ملی گرفته بود.


وی گفته بود که هورالعظیم، به پیشنهاد یک شرکت نفتی چینی و با مجوز شورای امنیت ملی ایران خشک شد.


در ماه‌های گذشته بحران کم‌آبی در خوزستان به اعتراضات گسترده مردمی در این استان و دیگر استان‌ها منجر شد که توسط نهادهای امنیتی و نظامی به شدت سرکوب شد.

 اسرائیل: پهپاد حمله‌کننده به کشتی مرسر استریت از خاک ایران و با تایید رهبران آن فرستاده شده بود

کشتی اسرائیلی «مرسر استریت» روز هفتم مرداد در نزدیکی آب‌های دریای عمان هدف حمله پهپاد انتحاری قرار گرفت.


وزیر دفاع اسرائیل می‌گوید ارزیابی‌های این کشور نشان می‌دهد پهپادی که به کشتی مرسر استریت حمله کرد از خاک ایران و با تایید دستگاه رهبری جمهوری اسلامی پرواز کرده بود.


بنی گانتز با اعلام این خبر در جمع دیپلمات‌های خارجی مقیم اسرائیل گفت این کشور در صورت نیاز، به تنهایی برای جلوگیری ایران از دست یابی به سلاح هسته‌ای اقدام خواهد کرد.


کشتی اسرائیلی «مرسر استریت» روز هفتم مرداد در نزدیکی آب‌های دریای عمان هدف حمله پهپاد انتحاری قرار گرفت که در پی آن کاپیتان رومانیایی و یک محافظ بریتانیایی کشتی کشته شدند. ایران دخالت در این حمله را رد کرده است.


پیشتر برخی گزارش‌ها حاکی از احتمال پرواز این پهپاد از خاک یمن و توسط شبه‌نظامیان حوثی مورد حمایت ایران بود.


 شهروند اهل سقز «به‌ اتهام تبلیغ علیه نظام» به ۱۱ ماه حبس محکوم شد

عطا رحمان‌زاده، اهل سقز که بهمن ۱۳۹۹ بازداشت و سپس به قید وثیقه آزاد شده بود، «به ۱۱ ماه حبس به‌ اتهام تبلیغ علیه نظام» محکوم شد.


وب‌سایت موکریان که اخبار حقوق‌ بشری کردستان ایران را پوشش می‌دهد، با اعلام این خبر در روز چهارشنبه، ۳ شهریور، افزود که این حکم «عیناً در دادگاه تجدیدنظر نیز تأیید شده است».


بر اساس این گزارش، آقای رحمان‌زاده «در ١٠ روز آینده جهت اجرای حکم باید خود را به زندان سقز معرفی کند».


تاکنون جزئیاتی از پروندهٔ این شهروند کُرد منتشر نشده، اما سال گذشته، هنگام بازداشت آقای رحمان‌زاده، وب‌سایت هرانا نوشت که او در سال‌های گذشته نیز سابقهٔ بازداشت، محکومیت و حبس داشته است.


از ۲۰ دی‌ماه ۹۹ موج جدیدی از بازداشت شهروندان کُرد توسط سازمان اطلاعات سپاه پاسداران و وزارت اطلاعات به راه افتاد و در طول چند هفته بیش از یکصد تن از فعالان جامعه مدنی، فعالان حقوق کارگران، مدافعان محیط زیست، نویسندگان، دانشجویان، زندانیان سیاسی سابق و همچنین شهروندان عادی کُرد در دست‌کم در ۱۹ شهر بازداشت شدند.


پس از آن ۳۷ سازمان حقوق بشری و نهاد مدنی با انتشار بیانیه‌ای مشترک اعلام کردند که بیش از ۵۰۰ نفر از اقلیت کُرد با انگیزه‌های سیاسی در سال ۲۰۲۰ میلادی بازداشت و ۱۵۹ تن از آن‌ها به حبس و چهار نفر نیز به اعدام محکوم شدند.

 آمار رسمی کرونا؛ ۶۶۵ قربانی و نزدیک به ۴۰ هزار ابتلا

در ادامه بحران کرونا در ایران، بنا بر آمار رسمی وزارت بهداشت، در یک شبانه‌روز گذشته ۶۶۵ بیمار دیگر جان خود را از دست دادند و نزدیک به ۴۰ هزار نفر به این بیماری مبتلا شدند.


به گزارش خبرگزاری ایسنا، از روز سه‌شنبه تا روز ۳ شهریور، «بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۳۹ هزار و ۹۸۳ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد که ۴ هزار و ۸۷۱ نفر از آنها بستری شدند.


به این ترتیب مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور به ۴ میلیون و ۷۹۶ هزار و ۳۷۷ نفر رسید.


در همین حال در طول ۲۴ ساعت گذشته، ۶۶۵ بیمار کووید ۱۹ نیز جان خود را از دست دادند و مجموع قربانیان این بیماری در ایران به ۱۰۴ هزار و ۲۲ نفر رسید.


این در حالی است که به گفته چند مقام در جمهوری اسلامی از جمله ایرج حریرچی، معاون وزیر بهداشت، آمار رسمی این وزارتخانه تنها چیزی حدود یک‌سوم مبتلایان و قربانیان را نشان می‌دهد.


در همین آمار رسمی ایران روز سه‌شنبه رکوردی دیگر برای خود ثبت کرد و بیش از ۷۰۰ نفر را در یک روز به خاک سپرد.


در همین حال به نوشته خبرگزاری ایسنا، در شبانه‌روز گذشته ۷۶۴۱۸۵ دُز واکسن کرونا نیز در کشور تزریق شده که بیانگر «شکست رکورد واکسیناسیون روزانه» در ایران است.


دولت ایران در هفته‌های اخیر با افزایش واردات واکسن، سرعت واکسیناسیون را افزایش داده است، ولی ناکامی تولیدکنندگان داخلی در عمل به وعده‌های خود و تاخیر در واردات واکسن باعث طرح انتقادات گسترده‌ای علیه نظام بهداشت و درمان ایران و همچنین رهبر جمهوری اسلامی شده است که فرمان منع واردات واکسن بریتانیایی و آمریکایی را صادر کرد.

 عفو بین‌الملل بار دیگر خواستار بازرسی مستقل از زندان‌های ایران شد

در پی انتشار ویدئوهایی از نحوهٔ برخورد زندانبانان با زندانیان در ایران، سازمان عفو بین‌الملل در بیانیه‌ای که روز چهارشنبه ۳ شهریور منتشر شد، بار دیگر از مقامات جمهوری اسلامی خواست به گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر در ایران اجازهٔ بازرسی مستقل از زندان‌های کشور را بدهد.


هبه مریف، مدیر بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در عفو بین‌الملل، با تأکید بر «گسترده و سیستماتیک» بودن شکنجه و سایر بدرفتاری‌ها در زندان‌ها و بازداشتگاه‌های ایران اضافه کرده است که «عذرخواهی مختصر و وعده‌های کلی» مقامات جمهوری اسلامی برای رسیدگی به این وضعیت کافی نیست.


اشاره خانم مریف به عذرخواهی رئیس سازمان زندان‌ها و دستور کلی رئیس قوه قضاییه برای پیگیری این موضوع است، هرچند عذرخواهی رئیس سازمان زندان‌ها شامل خود زندانیان نبود.


پس از انتشار ویدئوهایی که گروه موسوم به «عدالت علی» می‌گوید با هک کردن دوربین‌های امنیتی زندان اوین به‌ دست آورده و نسخه‌ای از آن‌ها را برای رادیوفردا هم فرستاده‌ است، علاوه‌ بر غلامحسین محسنی اژه‌ای، رئیس قوه قضاییه، محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس، نیز روز چهارشنبه در واکنش به تذکر در این باره گفت: «کمیسیون اصل ۹۰ با هماهنگی دادستانی کل موضوع مربوط به زندان اوین را پیگیری کنند.»


اما عفو بین‌الملل می‌گوید: «اگر مقامات ایرانی می‌خواهند وعده‌هایشان در این مورد توخالی به نظر نرسد، باید فوراً به ناظران بین‌المللی از جمله گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور حقوق بشر ایران اجازه دهند تا بازرسی‌ مستقل از زندان‌های اوین و دیگر زندان‌ها را مطابق با استانداردهای بین‌المللی انجام دهند.»

۱۴۰۰ شهریور ۲, سه‌شنبه

 عذرخواهی رئیس سازمان زندان‌ها بابت «رفتارهای غیر قابل قبول» در زندان اوین

در پی افشاگری هکرها از داخل زندان اوین، رئیس سازمان زندان‌های ایران روز سه‌شنبه در یک پیام کوتاه توییتری بابت «رفتارهای غیر قابل قبول» که در ویدئوها دیده می‌شود عذرخواهی کرد.


یک گروه سایبری به نام «عدالت علی» از روز یک‌شنبه گذشته تصاویری را منتشر کرده که با هک کردن دوربین‌های امنیتی زندان اوین به دست آورده است.


این تصاویر نخستین بار روز یک‌شنبه، ۳۱ مرداد، منتشر شد و یک مورد آن حاوی بدرفتاری با یکی از زندانیان است. این تصویر یک زندانی را در فضایی که احتمالا حیاط زندان باشد نشان می‌دهد که از حال می‌رود و سپس چند مامور زندان از راه می‌رسند و او را در مسیری طولانی روی زمین می‌کشند.



گروه «عدالت علی» می‌گوید که با هدف افشاگری این تصاویر را تهیه کرده و گفته است تصاویری نیز از داخل بندها و پرونده‌های زندانیان سیاسی و برخی مدارک محرمانه به دست آورده که آنها را منتشر خواهد کرد.


حال در اولین واکنش رسمی در حکومت به این افشاگری‌ها، محمدمهدی حاج‌محمدی، رئیس سازمان زندان‌های ایران در توییتی که روز سه‌شنبه صبح، دوم شهریور، منتشر شد می‌گوید مسئولیت «این رفتارهای غیر قابل قبول» را می‌پذیرد.


او در ادامه این توییت از «خداوند متعال، رهبر عزیزمان، ملت بزرگوار و زندانبانان شریف» عذرخواهی کرده است. در پیام او نشانی از عذرخواهی از خود زندانیان نیست.


روز سه‌شنبه محمد مصدق کهنمویی، معاون اول قوه قضاییه ایران، نیز به این رخداد واکنش نشان داده و وعده داد که «تا فردا» در این باره اخباری منتشر شود.


او گفت: «موضوع تصاویر زندان اوین در حال بررسی است و هنوز قضیه خیلی روشن نیست، فکر می‌کنم تا فردا اطلاع‌رسانی شود.»


آقای حاج‌محمدی نیز وعده داده است که با «عوامل خاطی... برخورد جدی» شود.


کاربران توییتر در واکنش به این پیام مقام زندان‌ها این عذرخواهی را کافی ندانسته و برخی از آنها خواستار تشکیل هیئت مستقل برای بررسی زندان اوین و برخی دیگر خواستار استعفای او شده‌اند.

 ادامه جلسات مجلس برای تایید صلاحیت وزرا؛ اعتراض به «دلالی رای» برای کابینه رئيسی

هفتمین جلسه مجلس شورای اسلامی برای «بررسی صلاحیت» کابینه پیشنهادی ابراهیم رئيسی صبح روز سه‌شنبه، ۲ شهریور، برگزار شد. در این جلسه نمایندگان موافق و مخالف وزرای پیشنهادی صنعت و تجارت و وزارت علوم سخن گفتند.


در جلسه امروز، ابراهیم رضایی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، با انتقاد از روند بررسی صلاحیت‌ها گفت که «جریاناتی خارج از مجلس» در حال «دلالی رای» برای وزرا هستند و نمایندگان به «دسته‌بندی‌های ناسالم قومی و منطقه‌ای» سرگرم شده‌اند.


او تاکید کرد که برای «مصلحت کشور» مسائل را «سربسته» مطرح می‌کند و از این که برخی نمایندگان به عنوان «مخالف وزیر ثبت نام می‌کنند ولی به تعریف و تمجید» از وزیر می‌پردازند و «شعر می‌خوانند» انتقاد کرد.


موسی غضنفرآبادی، رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس، نیز در جلسه امروز از رفتار برخی نمایندگان انتقاد کرد و گفت این نمایندگان بعد از سخنرانی وزیر پیشنهادی به استقبال او رفته‌اند که چنین رفتاری «متاسفانه اولین بار بوده که در مجلس شورای اسلامی باب شده» و «خلاف شأن نمایندگی است».


در اظهارنظری دیگر، محمود احمدی بیغش، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، گفت محمدباقر قالیباف، رئيس مجلس، جلساتی برگزار کرده و «از بعضی افراد می خواهد که بعضی رای بیاورند و بعضی رای نیاورند».


علی نیکزاد، نایب رئيس مجلس، که جلسه صبح امروز را اداره می‌کرد، در واکنش به این سخنان گفت از این جلسات خبر ندارد.

 ادامه جلسات مجلس برای تایید صلاحیت وزرا؛ اعتراض به «دلالی رای» برای کابینه رئيسی

هفتمین جلسه مجلس شورای اسلامی برای «بررسی صلاحیت» کابینه پیشنهادی ابراهیم رئيسی صبح روز سه‌شنبه، ۲ شهریور، برگزار شد. در این جلسه نمایندگان موافق و مخالف وزرای پیشنهادی صنعت و تجارت و وزارت علوم سخن گفتند.


در جلسه امروز، ابراهیم رضایی، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، با انتقاد از روند بررسی صلاحیت‌ها گفت که «جریاناتی خارج از مجلس» در حال «دلالی رای» برای وزرا هستند و نمایندگان به «دسته‌بندی‌های ناسالم قومی و منطقه‌ای» سرگرم شده‌اند.


او تاکید کرد که برای «مصلحت کشور» مسائل را «سربسته» مطرح می‌کند و از این که برخی نمایندگان به عنوان «مخالف وزیر ثبت نام می‌کنند ولی به تعریف و تمجید» از وزیر می‌پردازند و «شعر می‌خوانند» انتقاد کرد.


موسی غضنفرآبادی، رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس، نیز در جلسه امروز از رفتار برخی نمایندگان انتقاد کرد و گفت این نمایندگان بعد از سخنرانی وزیر پیشنهادی به استقبال او رفته‌اند که چنین رفتاری «متاسفانه اولین بار بوده که در مجلس شورای اسلامی باب شده» و «خلاف شأن نمایندگی است».


در اظهارنظری دیگر، محمود احمدی بیغش، عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس، گفت محمدباقر قالیباف، رئيس مجلس، جلساتی برگزار کرده و «از بعضی افراد می خواهد که بعضی رای بیاورند و بعضی رای نیاورند».


علی نیکزاد، نایب رئيس مجلس، که جلسه صبح امروز را اداره می‌کرد، در واکنش به این سخنان گفت از این جلسات خبر ندارد.


آمار رسمی کرونا در ایران؛ بیش از ۴۰ هزار مبتلا ۷۰۰ قربانی

در ادامه «پیک پنجم» کرونا در ایران، وزارت بهداشت روز سه‌شنبه از مرگ بیش از ۷۰۰ نفر و ابتلای بیش از ۴۰ هزار نفر دیگر به بیماری کووید ۱۹ خبر داد.


به گزارش خبرگزاری ایسنا، از دیروز تا روز سه‌شنبه، دوم شهریور، بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی ۴۰ هزار و ۶۲۳ بیمار جدید مبتلا به کووید ۱۹ در کشور شناسایی شد و از این تعداد ۵ هزار و ۴۸۷ نفر بستری شدند.


به این ترتیب مجموع بیماران کووید ۱۹ در کشور به ۴ میلیون و ۷۵۶ هزار و ۳۹۴ نفر رسید.


در همین حال بر اساس آمارهای رسمی وزارت بهداشت که مورد تایید منابع مستقل نیست در همین یک شبانه‌روز گذشته ۷۰۹ تن از بیماران کووید جان خود را از دست داده‌اند.


در ادامه بحران کرونا در کشور، در حال حاضر ۳۵۹ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۵۹ شهر در وضعیت نارنجی، ۳۰ شهر در وضعیت زرد قرار دارند.


آمارهای رسمی وزارت بهداشت نشان می‌دهد که فقط در مردادماه بیش از ۱۴ هزار نفر به‌دلیل ابتلا به کرونا جان خود را از دست داده‌اند، هرچند آمارهای غیررسمی سه تا چهار برابر این رقم است.


دولت ایران در هفته‌های اخیر با افزایش واردات واکسن، سرعت واکسیناسیون را افزایش داده است ولی ناکامی تولیدکنندگان داخلی در عمل به وعده‌های خود و تاخیر در واردات واکسن باعث طرح انتقادات گسترده‌ای علیه نظام بهداشت و درمان ایران و همچنین رهبر جمهوری اسلامی شده است که فرمان منع واردات واکسن بریتانیایی و آمریکایی را صادر کرد.

 روزنامه شرق: ایران هزاران پناهجوی افغان را برگردانده است

روزنامه شرق روز سه‌شنبه در گزارشی نوشت که دولت ایران روزانه اقدام به بازگرداندن مهاجران افغانستانی که از ترس طالبان گریخته‌اند می‌کند و فقط در منطقه مرزی نزدیک شهرستان هیرمند «سه هزار نفر» از نظامیان افغان که «برخی از آنها با زن و همسرشان آمده بودند» را بازگردانده است.


در این گزارش آمده که بازگرداندن این نظامیان پس از توافق ایران و طالبان صورت گرفته و علاوه بر این برخی از اردوگاه‌های موقت مناطق مرزی نیز تعطیل شده‌اند.


وزارت کشور ایران پیش از اعلام کرده بود که دو ماه قبل از سقوط کابل پیش‌بینی کرده بود که با موج جدیدی از مهاجران افغان مواجه خواهد شد و اقدام به تاسیس اردوگاه‌ برای پذیرش آنها کرده است.


با این حال در گزارش روزنامه شرق به نقل از منابع محلی آمده است که «دیگه اردوگاه نیست. همه [پناهجویان] رو فرستادن افغانستان».


گزارشگر روزنامه شرق که از چند منطقه مرزی بازدید کرده، نوشته است که برای یافتن پناهجویان افغان به «پاسگاه ملاشریف و اداره اتباع هیرمند​» و «چهاربروجرد و زهک» برای یافتن پناهجویان افغان مراجعه کرده ولی در نهایت یک فرمانده هنگ مرزی در زهک به او می‌گوید: «همه افغانستانی‌هایی را که در این روزها وارد ایران شده بودند، ردِ مرز کرده‌‌اند.»


در بخش دیگری از این گزارش تاکید شده است که برخلاف تبلیغات هلال‌ احمر درباره راه‌اندازی اردوگاه‌های متعدد، در این مناطق «نه چادری، نه کمپی، نه اردوگاهی و نه اسکان موقتی» دیده است.


بر اساس اعلام سازمان ملل از آغاز سال جاری میلادی بر اثر تشدید جنگ در افغانستان حداقل ۳۶۰ هزار نفر دیگر آواره شده‌اند.


وزارت امور مهاجرین افغانستان هم ۳۰ خرداد امسال اعلام کرد که حدود ۶.۵ میلیون افغان در ۷۰ کشور جهان به شکل مهاجر یا پناهجو به سر می‌برند.


بر اساس آخرین آمار وزارت امور مهاجرین افغانستان در بهمن سال گذشته، دو و نیم میلیون نفر از اتباع این کشور در ایران به سر می‌برند و پیش‌بینی می‌شود که موج مهاجرت شهروندان این کشور از مبادی غیر رسمی به دنبال شرایط اخیر در این کشور افزایش یابد.

۱۴۰۰ شهریور ۱, دوشنبه

 رئیس سازمان نظام پزشکی ایران: خیلی از بیماران مبتلا به کرونا بدون اخذ تست فوت می‌کنند

رئيس سازمان نظام پزشکی ایران در توضیح علت تفاوت آمارهای کرونا در ایران گفته است خیلی از بیماران مبتلا به کرونا «بدون اخذ تست فوت می‌کنند» و در آمارها آورده نمی‌شوند.


محمدرضا ظفرقندی بدون ذکر آمار دقیق قربانیان کرونا در ایران گفته است که «گواهی فوت این افراد بر اساس بیماری کرونا صادر می‌شود ولی چون تست اخذ نشده در آمار نمی‌آید». سازمان نظام پزشکی ایران پیش از این آمار واقعی مرگ‌ومیر کرونا در ایران را ۳ تا ۴ برابر آمار رسمی وزارت بهداشت برآورد کرده بود.


به گزارش خبرگزاری ایسنا، آقای ظفرقندی همچنین با اشاره به «شرایط کاری، اجتماعی و اقتصادی» ایران گفته است درخواست برای مهاجرت افزایش یافته و «حدود سه هزار درخواست در سال داریم که نشان‌دهنده میزان تمایل به مهاجرت است».


آقای ظفرقندی بار دیگر از وضعیت واکسیناسیون در ایران انتقاد کرده و گفته است «در زمینه واکسیناسیون زودهنگام و گسترده تاخیر» رخ داد و بخشی از کادر درمان نیز هنوز واکسن نشده‌اند.


دولت ایران در هفته‌های اخیر با افزایش واردات واکسن، سرعت واکسیناسیون را افزایش داده است ولی ناکامی تولیدکنندگان داخلی در عمل به وعده‌های خود و تاخیر در واردات واکسن باعث طرح انتقادات گسترده‌ای علیه نظام بهداشت و درمان ایران و همچنین رهبر جمهوری اسلامی که فرمان منع واردات واکسن بریتانیایی و آمریکایی داد، مطرح شده است.

یک کارگر قزوینی «به‌دلیل انتقاد از علی خامنه‌ای» بازداشت شد

رضا بهروزی، کارگر ساکن قزوین که پیشتر با انتشار ویدئوهایی در اینستاگرام خود از رهبر جمهوری اسلامی انتقاد کرده بود، روز شنبه ۳۰ مرداد در خانهٔ خود بازداشت شد.


در ویدئویی که از لحظهٔ بازداشت او ضبط و در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده، چند مأمور امنیتی دیده می‌شوند که آقای بهروزی را در خانه‌اش nv شهرک مهرگان قزوین دستبند می‌زنند و با خود می‌برند. صدای فریادهای کمک‌خواهی همسر این کارگر معترض در طول این ویدئو شنیده می‌شود.


وب‌سایت هرانا که خبرهای حقوق‌بشری را منتشر می‌کند نوشته است که رضا بهروزی پدر سه فرزند است و دلیل بازداشت او انتشار ویدئویی کوتاه است که در آن از علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، بابت دستور ممنوعیت واردات واکسن کرونا، که منجر به مرگ ده‌ها هزار ایرانی شده، انتقاد می‌کند.


آیت‌الله خامنه‌ای در دی ۱۳۹۹ واردات واکسن آمریکایی و انگلیسی را ممنوع اعلام و بر تولید واکسن داخلی تأکید کرد، اما با بالا گرفتن بحران در هفته‌های گذشته روز چهارشنبه، ۲۰ مرداد، کرونا را مسئلهٔ «اول و فوری» کشور خواند و خواستار تأمین واکسن به هر شکل ممکن شد.‎


 خط فقر در ایران در سال ۱۳۹۹ حدود «۳۸ درصد» رشد داشته است

وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران با انتشار گزارشی اعلام کرد که «خط فقر» در ایران در سال ۱۳۹۹ نسبت به سال قبل از آن، «۳۸ درصد» رشد داشته است.


خط فقر به حداقل هزینه‌های ضروری ماهانه برای هر فرد به منظور تامین نیازهای اولیه گفته می‌شود.


به نوشته شماره روز ۳۱ مرداد روزنامۀ «دنیای اقتصاد»، بر اساس گزارش وزارت کار و رفاه اجتماعی، یک‌سوم جمعیت ایران- حدود ۲۶ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر- در سال ۱۳۹۸ زیر «خط فقر» بوده‌اند.


بر اساس این گزارش، تورم فزاینده در بخش خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها و افزایش هزینۀ مسکن، از جمله دلایل اصلی بالا رفتن «خط فقر» در ایران بوده است

۱۴۰۰ مرداد ۳۱, یکشنبه

 وزیر پیشنهادی ارتباطات: طرح شبکه ملی اطلاعات را تا چهار سال آینده اجرایی می‌کنم

وزیر پیشنهادی ارتباطات در جلسهٔ رأی اعتماد با بیان این‌که فرصت‌های فضای مجازی بسیار بیش از آسیب‌های آن است، به نمایندگان مجلس وعده داد که طرح شبکهٔ ملی اطلاعات را تا چهار سال آینده اجرایی کند.


به گزارش خبرگزاری فارس، عیسی زارع‌پور روز یک‌شنبه ۳۱ مرداد با حضور در مجلس ایران برای ارائه برنامه چهار ساله خود، با تاکید بر این که راه‌اندازی این شبکه به معنای قطع دسترسی به شبکه جهانی نیست، ‌گفت که شبکه ملی اطلاعات طبق مصوبه شورای عالی فضای مجازی اجرا خواهد شد.


حکومت ایران سال‌ها است که به دلایل امنیتی و برای کنترل اعتراض‌ها و سرکوب‌ها یا سانسور وقایع سرکوب‌ها، تحت عنوان راه‌اندازی «شبکه ملی» درصدد عملی کردن طرحی برای جدا کردن اینترنت داخلی (اینترانت) از اینترنت جهانی است. این طرح قرار بود تا سال ۹۵ اجرایی شود ولی به دلایل مختلف به تاخیر افتاده است.


در ماه‌های اخیر نیز پس از آن که رهبر جمهوری اسلامی، در سخنانی فضای مجازی در ایران را «ول و رها» خواند و از محدود نکردن آن توسط نهادهای مسئول انتقاد کرد، طرح «صیانت از فضای مجازی» در دستور کار مجلس ایران قرار گرفت که محوریت آن محدود کردن شبکه‌های اجتماعی است.


در جلسه امروز مجلس، وزیر پیشنهادی ارتباطات اشاره مستقیم به این طرح نکرد ولی طرح مباحثی مانند اینکه پلت‌فرم‌های خارجی می‌توانند باعث «به خطر افتادن امنیت و استقلال کشور» شوند، از محتوای طرح صیانت حمایت کرد.

 وزیر پیشنهادی اطلاعات متهم به «ترک فعل» در پرونده فساد طبری شد

غلامحسین رضوانی، نماینده تهران در مجلس، می‌گوید اسماعیل خطیب، وزیر پیشنهادی اطلاعات درباره پرونده فساد اکبر طبری «توجیهات غیرقابل قبول» داشته و در حوزه مبارزه با فساد «ترک فعل» کرده است.


اکبر طبری، معاون اجرایی سابق دفتر صادق لاریجانی در دوران ریاست قوه قضاییه، شهریورماه سال گذشته در یک پرونده بزرگ فساد اقتصادی، با حکم دادگاه به اتهام «سردستگی» شبکه رشوه‌گیری و «اخذ رشوه‌های متعدد»، «پولشویی» و برخی دیگر از اتهامات به ۳۱ سال زندان محکوم شد.


آقای خطیب در دوره‌ای از وقوع تخلفات اکبر طبری، رئيس حفاظت اطلاعات قوه قضاییه بوده است. در این پرونده گزارش‌هایی درباره نقش صادق لاریجانی، رئيس سابق قوه قضاییه، مطرح بود ولی رهبر جمهوری اسلامی ضمن رد این اتهامات گفت که صادق لاریجانی کسی بوده که مبارزه با فساد را شروع کرده است.


علاوه بر نماینده تهران، حسین جلالی، نماینده کرمان که سوابقی چون ریاست دفتری محمدتقی مصباح یزدی دارد نیز در مخالفت با وزیر پیشنهادی اطلاعات گفته است که اسماعیل خطیب زمانی که مدیرکل اطلاعات استان قم بوده، علیه «طلاب انقلابی» فعالیت داشته است.


او همچنین در توضیحاتی کلی گفت که اخیرا کاردار سفارت انگلیس در قم با «مرجع تقلید» ساکن این شهر دیدار کرده و از آقای خطیب برای پیگشیری نکردن از چنین وقایعی که به گفته او به ترویج «شیعه انگلیسی» منجر شده، انتقاد کرد.


حامیان رهبر جمهوری اسلامی معمولا برای توصیف جریان صادق شیرازی، مرجع تقلید شیعه، از عبارت «شیعه انگلیسی» استفاده می‌کنند.


نمایندگان حامی آقای خطیب با این عنوان که او توسط رهبر جمهوری اسلامی تایید شده و در دوره‌ای ریاست حراست دفتر علی خامنه‌ای در قم را بر عهده داشته است، او را واجد شرایط برای وزارت اطلاعات می‌دانند.

 مخالفت دوباره فرمانده سپاه با واردات واکسن کرونا: شاید آمریکا محلول فلج‌کننده به ما بدهد

حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران، ضمن مخالفت مجدد با واردات واکسن کرونا، گفته است ممکن است آمریکا بخواهد از طریق واردات واکسن، یک «محلول فلج‌کننده» به ایران بدهد و مردم را « در آینده با مشکل روبه‌رو» کند.


حسین سلامی، روز یک‌شنبه، ۳۱ مرداد، با تاکید بر لزوم افزایش تولید داخلی واکسن کرونا، گفته است: «ما نمی‌توانیم به دشمن اعتماد کنیم تا محلول واکسن خارجی وارد کشور شود».


مهم‌ترین تولیدکننده داخلی واکسن، موسسه برکت، وابسته به دفتر رهبر جمهوری اسلامی است که با وجود وعده تامین ۳۰ میلیون دوز واکسن تا آخر مردادماه، کمتر از ۳ میلیون واکسن به وزارت بهداشت داده است. سپاه پاسداران نیز گفته است در حال تهیه واکسن نورا است ولی مشخص نیست چه زمانی به خط تولید می‌رسد.


علاوه بر کندی تولید داخلی، فرمان منع واردات واکسن از بریتانیا و آمریکا که سال گذشته توسط علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی صادر شد نیز تاثیر زیادی بر مسائل مربوط به واردات واکسن گذاشته است.


مقام‌های حکومت ایران ابتدا فرایند واردات یک محموله واکسن فایزر اهدایی را متوقف کردند ولی پس از مدتی اعلام کردند که اگر واکسن‌های فایزر و مدرنا که ساخت آمریکا و بریتانیا هستند، در کشورهای دیگر تولید شده باشند، امکان واردات دارند.


در حال حاضر دولت ایران به طور عمده از واکسن‌های چینی سینوفارم استفاده می‌کند و تلاش کرده است با سرعت بخشیدن به واکسیناسیون، مرگ و میر را کاهش دهد.


مرگ و میر کرونا در روزهای اخیر روند افزایشی یافته است و طبق آمار رسمی روزانه بیش از ۶۰۰ نفر قربانی کرونا می‌شوند. سازمان نظام پزشکی ایران آمار واقعی قربانیان در ایران را تا ۴ برابر آماری برآورد کرده که به صورت رسمی اعلام می‌شود.

کرونا در ایران؛ مرگ حداقل ۶۸۴ نفر در یک روز، افزایش ۱۲.۵ درصدی آمار جان‌باختگان در هفته آخر مرداد

چند روز پس از کاهش نسبی آمار کرونا در ایران و اعلام وضعیت «ثبات» از سوی برخی مسئولان دولتی، وزارت بهداشت ایران از قربانی شدن ۶۸۴ بیمار مبتلا به کرونا در ۲۴ ساعت گذشته خبر داد که یک رکورد تازه محسوب می‌شود.


بنا بر اعلام وزارت بهداشت ایران در طول این مدت بیش از ۳۶ هزار بیمار جدید شناسایی شدند و آمار کل قربانیان کرونا به بیش از ۱۰۲ هزار نفر و آمار مبتلایان به حدود ۴ میلیون و هفتصد هزار نفر رسیده است. آمار وزارت بهداشت درباره کرونا همواره محل تردید بوده و سازمان نظام پزشکی ایران آمار واقعی کرونا را چهار برابر آن برآورد کرده‌اند.


بر اساس اعلام وزارت بهداشت هم‌چنین در هفته آخر مرداد در مقایسه با هفته پیش از آن، آمار جان‌باختگان ۱۲.۵ درصد و شمار موارد بستری ۵ درصد افزایش یافته است.


در روزهای گذشته با کاهش نسبی آمار کرونا برخی مسئولان درمانی از احتمال پشت سر گذاشتن «پیک پنجم» خبر داده بودند با این حال برخی دیگر نیز با توجه به برگزاری بدون محدودیت مراسم عاشورا و تاسوعا در نقاط مختلف کشور، گفته بودند که پیامدهای این تجمعات در روزهای آینده مشخص خواهد شد.

 گسترش بحران بی‌آبی به نقاط مختلف ایران؛ مردم همدان روزانه ۱۲ ساعت آب ندارند همزمان با ادامه قطع آب شهرکرد برای بیش از ۱۰ روز و اعتراض شهرون...