۱۴۰۱ فروردین ۱۱, پنجشنبه

دیدبان حقوق بشر: فیفا از اهرم‌های خود برای پایان تبعیض علیه زنان در ایران استفاده کند

دیدبان حقوق بشر در واکنش به برخورد خشونت‌آمیز با زنان در ورزشگاه مشهد از فدراسیون بین‌المللی فوتبال،‌ فیفا، خواست تا با استفاده از اهرم‌های خود مقامات حکومت ایران را مجبور به لغو ممنوعیت ورود زنان به ورزشگاه‌ها کند.


این نهاد بین‌المللی حقوق بشری در بیانیه‌ای که روز پنج‌شنبه، ۱۱ فروردین، منتشر کرد با اشاره به تلاش مقامات ایرانی برای اعمال ممنوعیت «تبعیض‌آمیز» و «ظالمانه» در مورد حضور زنان در استادیوم‌های فوتبال و «تخلفات طولانی‌مدت» آن‌ها، از فدراسیون بین‌المللی فوتبال، فیفا خواست که با پیروی از دستورالعمل‌های جهانی در مورد رفع تبعیض، مجازات‌هایی را برای عدم پایبندی ایران به این اصول در نظر بگیرد.


بر اساس اساسنامه فیفا، تبعیض جنسیتی که از مصادیق آن محرومیت یا ممنوعیت زنان و دختران از حضور در استادیوم‌ها است، «اکیداً ممنوع است» و مجازات «تعلیق» یا «اخراج» به همراه دارد.


در آخرین اقدام تبعیض‌آمیز علیه زنان در ورزش ایران، عصر روز سه‌شنبه، ۹ فروردین، تعداد زیادی از زنان که از طریق وب‌سایت فدراسیون فوتبال اقدام به خرید بلیت برای تماشای بازی کرده بودند، اجازه ورود به ورزشگاه را نیافتند و ماموران برای پراکنده کردن زنان که در میان آنان تعدادی دختر خردسال نیز بود به اسپری فلفل متوسل شدند.


فدراسیون بین‌المللی فوتبال، فیفا تاکنون تصمیمی درباره وضعیت تیم ملی فوتبال ایران پس از این برخورد خشونت‌آمیز نگرفته و تنها از مسئولان ایرانی خواسته است که اطلاعات بیشتری درباره ماجرای ورزشگاه مشهد ارائه دهد.


در همین حال برخی کاربران نیز در روزهای اخیر از فیفا خواسته‌اند مماشات با فدراسیون فوتبال ایران را کنار گذاشته و تصمیم به محرومیت فوتبال ایران از بازی‌های بین‌المللی به دلیل «ساختار زن‌ستیز» جمهوری اسلامی بگیرد.


فدراسیون فوتبال ایران پیش از این به فیفا تعهد داده بود که زنان طبق قوانین این سازمان از حق برابر با مردان برای تهیه بلیت و ورود به ورزشگاه برخوردار باشند، اما تاکنون تنها در برخی بازی‌ها عده محدودی از زنان، آن هم به صورت گزینشی اجازه ورود به ورزشگاه‌ها را یافته‌اند.

 واکنش وزیر کشور به خشونت علیه زنان در مشهد: «پلیس وظیفه ذاتی‌اش را انجام داد»

یک روز پس از وعده مقامات ایران مبنی بر «برخورد جدی و قاطع با متخلفان» در ماجرای برخورد خشونت‌آمیز با زنان پشت درهای ورزشگاه مشهد، وزیر کشور در دفاع از نیروی انتظامی گفت که پلیس «وظیفه ذاتی خود» را انجام داده است.


عصر روز سه‌شنبه، ۹ فروردین، تعداد زیادی از زنان که از طریق وب‌سایت فدراسیون فوتبال به طور قانونی اقدام به خرید بلیت برای تماشای بازی کرده بودند، اجازه ورود به ورزشگاه را نیافتند و ماموران برای پراکنده کردن زنان که در میان آنان تعدادی دختر خردسال نیز بودند به اسپری فلفل متوسل شدند.



احمد وحیدی روز پنج‌شنبه، ۱۱ فروردین، بدون اشاره مستقیم به کاربرد اسپری فلفل علیه زنان پشت درهای ورزشگاه مشهد گفت که بر اساس گزارش «دوستان ناجا»، پس از پر شدن ورزشگاه، «افراد دیگری» تلاش کرده بودند که وارد ورزشگاه شوند که «طبیعتا فرمانده انتظامی موظف بوده است که از ورود افرادی که بیش از حد ظرفیت می‌خواستند وارد ورزشگاه شوند، جلوگیری کند» و «به طور طبیعی نیروی انتظامی وظیفه ذاتی خود را انجام داده است».


آقای وحیدی در ادامه به گزارش دیگری درباره حوادث خشونت‌آمیز ورزشگاه مشهد اشاره کرده و گفته است که بر اساس این گزارش «عده‌ای خارج از ضوابط و به طور جعلی اقدام به فروش بلیط‌هایی که مجاز نبودند کرده‌اند».


در همین رابطه خبرگزاری مهر روز پنج‌شنبه، در گزارشی بدون اشاره به منابع و مستندات، «فروش و توزیع بلیط‌های تقلبی» را عامل «حاشیه‌های استادیوم مشهد» عنوان کرد.


بر اساس این گزارش، «سیستم بلیت‌فروشی آنلاین مسابقه ایران و لبنان مطابق برخی از بازی‌های گذشته با مشکلات فنی زیادی مواجه شد» و «به همین دلیل برخی از علاقمندان به تعداد از کافی‌نت‌های شهر مشهد مراجعه کردند که ظاهراً بعضی از این مراکز تعدادی بلیت تقلبی با پرینت رنگی در اختیار مشتریان خود قرار دادند».


بیشتر در این باره:

فدراسیون فوتبال مسئولیت حادثه مشهد را به عهده نگرفت؛ مقامات وعده رسیدگی دادند

در ادامه گزارش خبرگزاری مهر با اشاره به فروش «تعدادی از بلیت‌های جعلی به بانوان علاقمند» ادعا کرده است که «در سیستم بلیت‌فروشی بازی بخش فروش بلیط بانوان یا جایگاه بانوان وجود نداشته است».


در پی واکنش منفی گسترده به برخورد خشونت‌آمیز با زنان، فدراسیون فوتبال ایران نیز روز چهارشنبه با انتشار بیانیه‌ای مدعی شده بود که بلیت‌های فروخته‌شده «جعلی» بوده و جاعلان بلیت را «مسببان اصلی» حادثه ورزشگاه مشهد اعلام کرده بود.


این فدراسیون در بیانیه خود به صراحت اعلام کرده بود که ورود زنان به ورزشگاه می‌توانست «بحران‌زا» باشد و به همین دلیل قرار نبود برای زنان امکان خرید بلیت وجود داشته باشد.


محسن داوری، فرماندار مشهد، نیز پیشتر در واکنش به اتفاقات اخیر گفته بود که عدم حضور زنان در ورزشگاه «یک تصمیم ملی بود، نه استانی».


برخورد خشونت‌آمیز شامگاه سه‌شنبه با زنان در مشهد بازتاب قابل توجهی در شبکه‌های اجتماعی داشته است و بسیاری از کاربران رفتار مقام‌های حکومت ایران را با گروه طالبان مقایسه کرده‌اند.


در همین حال برخی کاربران نیز در روزهای اخیر از فیفا خواسته‌اند مماشات با فدراسیون فوتبال ایران را کنار گذاشته و تصمیم به محرومیت فوتبال ایران از بازی‌های بین‌المللی به دلیل «ساختار زن‌ستیز» جمهوری اسلامی بگیرد.


فدراسیون فوتبال ایران پیش از این به فیفا تعهد داده بود که زنان طبق قوانین این سازمان از حق برابر با مردان برای تهیه بلیت و ورود به ورزشگاه برخوردار باشند، اما تاکنون تنها در برخی بازی‌ها عده محدودی از زنان، آن هم به صورت گزینشی اجازه ورود به ورزشگاه‌ها را یافته‌اند.


فدراسیون بین‌المللی فوتبال، فیفا تاکنون تصمیمی درباره وضعیت تیم ملی فوتبال ایران نگرفته و تنها از مسئولان ایرانی درخواست اطلاعات بیشتر درباره ماجرای ورزشگاه مشهد کرده است.

۱۴۰۱ فروردین ۹, سه‌شنبه

مراد طاهباز زندانی دوتابعیتی به اعتصاب غذای خود پایان داد

اعتصاب غذای مراد طاهباز وارد نهمین روز شد

مراد طاهباز، زندانی ۶۶ ساله ایرانی- بریتانیایی- آمریکایی و یکی از متهمان پرونده فعالان محیط زیست در ایران که طی روزهای گذشته در زندان دست به اعتصاب غذا زده بود، به اعتصاب خود پایان داد.


افزایش نگرانی‌ها با گذشت ۱۵ روز بی‌خبری از زرتشت احمدی راغب؛ «مأمور زندان» بینی سهیلا حجاب را شکست

بازداشت زرتشت احمدی راغب

به گفته یک فعال مدنی،  نگرانی‌ها نسبت به وضعیت سلامت زرتشت احمدی راغب زندانی سیاسی در زندان رجایی‌شهر که طی پانزده روز گذشته تماسی با نزدیکان خود نداشته و سهیلا حجاب زندانی سیاسی در زندان کرمانشاه افزایش یافته است.


 انوشه آشوری: زندان اوین جهنم بود، کاش مراد طاهباز به جای من آزاد می‌شد

درخواست ۶۰ نماینده پارلمان بریتانیا برای حمایت دیپلماتیک از انوشه آشوری -  BBC News فارسی

انوشه آشوری، شهروند ایرانی-بریتانیایی که به تازگی از زندان در ایران آزاد شد و به بریتانیا بازگشت، زندان اوین را «جهنم» خواند و با اشاره به وضعیت دیگر دوتابعیتی‌ها گفت: «گاهی فکر می‌کنم کاش مراد طاهباز به جای من در هواپیمای برگشت بود.»


آشوری در مصاحبه با بی‌بی‌سی جهانی که روز سه‌شنبه منتشر شد، هشدار داد: «مراد طاهباز بیمار است و نیاز به مراقبت پزشکی دارد.»


او با بیان اینکه وقتی هنوز «این مرد خوب» پشت میله‌های زندان است نمی‌تواند آزادی‌‌ خود را جشن بگیرد گفت: «احساس گناه از اینکه این همه آدم خوب را جا گذاشته‌اید واقعا دردناک است.»


نازنین زاغری ۴۳ ساله و انوشه آشوری ۶۷ ساله، دو شهروند ایرانی بریتانیایی که سال‌ها در ایران زندانی بودند به تازگی آزاد شدند و همزمان اعلام شد بدهی مربوط به تانک‌های چیفتن از سوی لندن به تهران پرداخت شده است.


پس از آزادی این دو زندانی، سخنگوی وزارت خارجه بریتانیا گفت طاهباز از زندان اوین به هتلی در تهران منتقل شده و دولت بریتانیا همچنان به رایزنی با مقام‌های جمهوری اسلامی در بالاترین سطوح ادامه می‌دهد تا به او اجازه دهند فورا به خانه بازگردد.


این در حالی است که مراد طاهباز دو روز بعد به زندان برگردانده شد و تاکنون آزاد نشده است. خانواده او روز سه‌شنبه اعلام کردند طاهباز به اعتصاب غذای ۹ روزه خود به درخواست خانواده‌اش پایان داده است.


آشوری در گفت‌وگو با بی‌بی‌سی درباره دلیل بازداشت و زندانی شدنش گفت: «مهم شخص من نبود، مهم پاسپورتم بود. دارنده آن پاسپورت هم من بودم.»


جمهوری اسلامی متهم است با «گروگان‌گیری» شهروندان خارجی و دوتابعیتی در جهت رسیدن به خواسته‌های خود بر دولت‌های خارجی فشار وارد می‌کند.


آشوری در مصاحبه خود همچنین زندان اوین را «جهنم» خواند و گفت: «هنوز گاهی باورم نمی‌شود که برگشته‌ام.»


بر اساس این گزارش، انوشه آشوری که در ایام زندان چندین بار اقدام به خودکشی کرده، می‌گوید: «تجربه دردناک‌تر دیدن هم‌بندانی بود که از حبس خود به شدت عصبانی بودند.»


پیشتر نازنین زاغری در یک نشست خبری در لندن، در پاسخ به سوالی درباره شرایط انفرادی گفت که ترجیح می‌دهد درباره تجربه‌اش در این زمینه صحبت نکند.


همچنین در این نشست دختر مراد طاهباز گفت: «بیش از چهار از زندانی شدن پدرم و ممنوع الخروجی مادرم می‌گذرد. ما می‌پرسیم چرا پدر من که در بریتانیا به دنیا آمده، همچنان در ایران در زندان است.»

 واکنش انجمن دستیاران کارگردان به افشاگری یکی از اعضایش درباره آزار جنسی

روایت کامل افشاگری یک دستیار کارگردان زن از آزار و اذیت جنسی بازیگر معروف

در واکنش به افشاگری‌ سمیه میرشمسی، دستیار کارگردان درباره آزار جنسی علیه او از سوی یک بازیگر، هیات مدیره انجمن صنفی برنامه‌ریزان و دستیاران کارگردان سینما از اعضایش خواست در مقابل هرگونه «هتک حرمت» سکوت نکنند.


این انجمن صنفی روز یکشنبه هفتم فروردین بدون اشاره مستقیم به این آزار با انتشار بیانیه‌ای خطاب به اعضایش نوشت: «در صورت مشاهده‌ کوچکترین هتک حرمت نسبت به خود و دیگر اعضای گروه، ... مراتب را دقیق و بدون ممیزی گزارش کنید.»


انجمن صنفی برنامه‌ریزان و دستیاران کارگردان همچنین اطمینان داد که «برای ایجاد امنیت روانی، اقتصادی، جانی، شخصیتی و حفظ موجودیت نیروی کار سینمای ایران، اراده کافی و قدرت عمل اجرایی» دارد.


پیشتر سمیه میرشمسی در یک رشته توییت از آزار جنسی و توهین و تحقیرش از سوی فرهاد اصلانی، بازیگر مشهور، هنگام فیلمبرداری یکی از فیلم‌های هاتف علیمردانی خبر داده بود.



میرشمسی که در این فیلم با سمت دستیار دوم کارگردان فعالیت می‌کرد، نوشت اصلانی «من را کشید سمت خودش و از من خواست صورتش را ببوسم. دستم را فشار می‌داد. مجبور شدم روی زمین بنشینم که همین باعث شد همکارم که در حال رفتن به صحنه بود متوجه شود و برگشت. اصلانی ناگهان زد زیر گریه "از من نترس، من بد نیستم، من خیلی چاقم، من بیچاره‌ام و..."»


او با اشاره به بی‌توجهی کارگردان به این موضوع اضافه کرد: «در بسیاری از پروژه‌ها بازیگران پادشاهی می‌کنند و ما بچه‌های پشت صحنه به راحتی آزار می‌بینیم و حذف می‌شویم چون بازیگر «راکورد» دارد.»


هیات مدیره انجمن صنفی برنامه‌ریزان و دستیاران کارگردان سینما بدون به کارگیری عبارت «آزار جنسی» نوشت: «اینگونه برخوردهای تحقیرآمیز، فقط نسبت به همکاران خانم، صورت نگرفته و بارها گزارش‌هایی مبنی بر توهین، تهدید، تحقیر و حتی درگیری فیزیکی نسبت به آقایان همکار نیز دیده شده است.»


پیشتر و به دنبال موج افشاگری‌ در رسانه‌های اجتماعی درباره تجاوز‌ جنسی کیوان امام‌وردی به چندین زن جوان، یک روزنامه‌نگار نیز آیدین آغداشلو، نقاش سرشناس ایرانی را به آزار جنسی علیه خود متهم کرد. اتهاماتی هم درباره آزار جنسی از سوی محسن نامجو، خواننده و موسیقیدان، علیه یک زن در آمریکا منتشر شد.

 ناصر مکارم شیرازی: وضع حجاب خوب نیست، به خصوص در مسافرت‌ها

آیت الله مکارم شیرازی : فضای مجازی «پایگاه شیطان» شده / وضع حجاب ، خوب نیست؛  به خصوص در مسافرت ها - خبرآنلاین

ناصر مکارم شیرازی، مرجع تقلید شیعه گفت: «وضع حجاب در مجموع خوب نیست به خصوص در مسافرت‌ها که گویا آزادی بیشتری احساس می‌کنند. باید برای معضل بی‌حجابی راهکار ارائه داد.»

 زنان معترض پشت درهای بسته ورزشگاه ماندند

تیم ملی فوتبال ایران در آخرین بازی خود از مرحله مقدماتی جام جهانی، روز سه‌شنبه ۹ فروردین با نتیجه دو بر صفر از سد لبنان گذشت.


این بازی در ورزشگاه «امام رضا» مشهد و با حضور تماشاگر برگزار شد. فیلم‌های منتشر شده از حوالی ورزشگاه نشان می‌دهد که زنان زیادی با وجود خرید بلیت، نتوانستند وارد ورزشگاه شوند.

آن‌ها یک‌صدا شعار می‌دادند: «ما اعتراض داریم» و در گفت‌وگوی تصویری با سایت‌های خبری، بلیت‌های خود را نشان داده و تاکید می‌کردند که ساعت‌ها پیش از آغاز بازی، خودشان را به ورزشگاه رسانده‌اند.

فدراسیون فوتبال تاکید کرده بود که بلیت فقط از طریق سایت فروخته می‌شود و مشخص نیست با این‌که به زنان بلیت فروخته‌اند، چرا از ورود آن‌ها جلوگیری شده است.


کامرانی‌فر، دبیر فدراسیون فوتبال، مدعی شده است: «نظر فدراسیون، حضور بانوان است. با توجه به تاکیداتی که از سوی فیفا شده نظر ما بر حضور آقایان و بانوان در کنار هم است».

او توضیح نداده که چرا با وجود آگاهی از مخالفت تندروهای مذهبی، بازی را به مشهد بردند و چرا فدراسیون نتوانسته است نظر خود و فیفا را در این شهر اعمال کند.

مسئولین فدراسیون فوتبال درباره احتمال واکنش تند فدراسیون جهانی فوتبال نیز اظهار نظری نکرده‌اند.

بیشتر صندلی‌های زیر جایگاه ویژه، همچنین دو سمت جایگاه که بلیت‌هایش را به زنان فروخته بودند، خالی بود.



فدراسیون فوتبال ایران به فیفا تعهد کتبی داده بود که زنان طبق قوانین فیفا از حق برابر با مردان برای تهیه بلیت و ورود به ورزشگاه برخوردارند.

درب‌ جایگاه ۱۴ و ۱۵ نیز حین بازی باز شد تا تعداد بیشتری از تماشاگران مرد وارد استادیوم شوند.

پیشتر هاشمی جواهری سرپرست اداره کل ورزش و جوانان خراسان رضوی گفته بود که شرایط برای حضور زنان مهیا نشده است و امکان ورودشان به ورزشگاه وجود ندارد.

در این بازی، سردار آزمون مهاجم بایر لورکوزن در دقیقه ۳۶ و علیرضا جهانبخش مهاجم وینگر فاینورد در دقیقه ۷۲ گل‌های ایران را به ثمر رساندند. این چهلمین گل ملی آزمون بود.

جهانبخش کاپیتان تیم ملی توانست دوازدهمین گل ملی خود را بزند. او همچنین در جریان این رقابت‌ها چهار گله شد تا همراه با وولی از چین و مهدی طارمی از ایران، در صدر جدول گلزنان بایستد.

ایران با این پیروزی ۲۵ امتیازی شد و پیش از انجام دیدار امارات و کره جنوبی، موقتاً به صدر جدول گروه A صعود کرد. لبنان هم با شش امتیاز در رتبه پنجم باقی ماند.

تیم ایران اگرچه در اکثر دقایق بازی صاحب توپ بود اما در خلق موقعیت، خصوصاً در نیمه نخست، کمتر توفیق داشت.

فقدان بازی‌سازی در تیم ملی ایران در دیدارهای قبلی نیز مشهود بود. موضوعی که باعث شد شکل بازی ایران در شبکه‌های اجتماعی با انتقاد هواداران روبرو شود.

علیرضا بیرانوند، حسین کنعانی‌، مجید حسینی، صادق محرمی (دانیال اسماعیلی‌‌فر) امید نورافکن، سعید عزت‌اللهی (میلاد سرلک) احمد نوراللهی، علی قلیزاده (مهدی ترابی) الله‌یار صیادمنش (مهدی مهدی‌پور) علیرضا جهانبخش (امیرحسین حسین‌زاده) و سردار آزمون بازیکنان ایران در این مسابقه بودند.

جهانبخش در پایان بازی به خبرنگان گفت: «امیدوارم در بازی های آینده بانوان عزیزمان بتوانند در ورزشگاه حضور پیدا کنند».

 گزارش عفو بین‌الملل از سال ۲۰۲۱: ادامه سرکوب، شکنجه و نقض حقوق بشر در ایران

سازمان عفو بین‌الملل می‌گوید در سال ۲۰۲۱ هزاران نفر در ایران «برخلاف ضوابط قانونی» بازداشت و بازجویی شده و نیروهای امنیتی از «قوه قهریه مرگبار» و گلوله‌ ساچمه‌ای برای سرکوب اعتراضات استفاده کرده‌اند.


در گزارش سالانه سازمان عفو بین‌الملل درباره ایران، منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا آمده که در سال گذشته میلادی، همچنین صدها نفر در ایران تا پایان سال در «حبس ناعادلانه» مانده‌ و زنان، اعضای جامعه همجنسگرا، دوجنسگرا، فراجنسیتی و بیناجنسی و اقلیت‌های قومی و مذهبی همچنان با تبعیض و خشونت نهادینه مواجه بودند.


در این گزارش همچنین از محدودیت‌هایی که قانون‌گذاری‌های جدید در زمینه حقوق جنسی و باروری، حق آزادی مذهب و عقیده و دسترسی به اینترنت ایجاد کرده انتقاد شده است.


تداوم «گسترده و نظام‌مند شکنجه و سایر رفتارهای ظالمانه و غیرانسانی»، از جمله محروم کردن زندانیان از مراقبت‌ پزشکی مناسب، قصور مقامات جمهوری اسلامی در تضمین دسترسی به‌موقع و عادلانه به واکسن‌ کرونا و ادامه صدور مجازات‌ شلاق، قطع عضو و کور کردن چشم از سوی مقام‌های قضایی از دیگر محورهای این گزارش است.


سازمان عفو بین‌الملل همچنین تاکید می‌کند که مقامات جمهوری اسلامی به طور «گسترده» از مجازات اعدام به عنوان «وسیله‌ای برای سرکوب» استفاده کردند.


در این گزارش همچنین آمده که در سال گذشته میلادی، در جمهوری اسلامی کماکان مصونیت از مجازات در قبال جنایات علیه بشریت پیشین و جاری مربوط به کشتار مخالفان سیاسی زندانی در سال ۱۳۶۷ و سایر جرایم تعریف شده تحت قوانین بین‌المللی، به شکل «سیستماتیک» ادامه یافت.


سازمان عفو بین‌الملل به عنوان نمونه‌ای از مصونیت سیستماتیک جنایت علیه بشریت در ایران نوشته که ابراهیم رئیسی، رئیس سابق قوه قضائیه ایران، به جای این که برای جنایات علیه بشریت مربوط به ناپدیدسازی‌های قهری و اعدام‌های فراقضایی سال ۱۳۶۷ مورد تحقیق و پیگرد قرار بگیرد، در خرداد ۱۴۰۰ به مقام ریاست‌ جمهوری رسید.


طبق تاکید سازمان عفو بین‌الملل، در شرایطی که تحریم‌های آمریکا علیه برنامه هسته‌ای ایران، همه‌گیری کرونا و فساد، بحران اقتصادی ایران را عمیق‌تر کرده، و اعتصابات و تظاهرات گسترده صنفی در ایران در جریان بود، «مقامات در اولویت‌دهی به دستمزدهای مناسب، مسکن، مراقبت‌های پزشکی، امنیت غذایی و آموزش در بودجه‌های عمومی کشور قصور کردند».


سرکوب شدید حقوق آزادی بیان، تشکل و تجمع، ادامه سانسور رسانه‌ها و مسدود کردن شبکه‌های تلویزیونی ماهواره‌ای، بازداشت‌ خودسرانه افرادی که پست‌هایی را در شبکه‌های اجتماعی منتشر می‌کردند با اتهاماتی چون «ضد انقلاب» یا «ضد اسلام»، قطع دسترسی به شبکه اینترنت در جریان اعتراضات مختلف در کشور و تصویب کلیات طرح نظارت بیشتر بر اینترنت در مجلس ایران نیز از دیگر بخش‌های این گزارش است.


در این گزارش در عین حال تهدید مخالفان سیاسی و روزنامه‌نگاران ساکن خارج از کشور و بازداشت و بازجویی خانواده‌های آنها در ایران، ربودن مخالفان سیاسی و انتقال آنها به ایران از دیگر موارد نقض حقوق بشر از سوی جمهوری اسلامی گزارش شده است.


تبعیض در مورد زنان چه در قانون و چه در عمل و در حوزه‌های مختلفی چون ازدواج، طلاق، استخدام، ارث و دسترسی به مناصب سیاسی و ادامه حبس زنان مخالف حجاب اجباری، حذف ارائه خدمات جلوگیری از بارداری رایگان، ممنوعیت جراحی‌های وازکتومی و توبکتومی و محدودیت در فروش قرص‌های ضدبارداری و نامشخص بودن سرنوشت لایحه حمایت از زنان مقابل خشونت، از جمله موارد نقض حقوق بشر علیه زنان در ایران در سال ۲۰۲۱ میلادی است.


تبعیض اقلیت‌های قومی از جمله عرب‌های اهوازی، ترک‌های آذربایجانی، بلوچ‌ها ، کردها و ترکمن‌ها و نیز اقلیت‌های مذهبی از جمله بهائیان، مسیحیان، دراویش گنابادی، یهودیان، یارسان‌ها و سنی‌ها و محرومیت آنها از دسترسی برابر به تحصیل، اشتغال و مناصب سیاسی و بازداشت‌های خودسرانه، شکنجه و سایر بدرفتاری‌ها از دیگر بخش‌های گزارش سالانه سازمان عفو بین‌الملل در سال ۲۰۲۱ میلادی است.


اواخر اسفند سال گذشته خورشیدی نیز جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران، خواستار پاسخگویی مقام‌های جمهوری اسلامی به جامعه جهانی در قبال نقض گسترده حقوق بشر در ایران شد.


بر اساس گزارش جاوید رحمان که در چهل و نهمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحدارائه شد، تنها در سال ۲۰۲۱ دست‌کم ۲۷۵ تن در ایران اعدام شده‌اند که از میان اعدام‌شدگان سال ۲۰۲۱، چهل نفر شهروند بلوچ و ۵۰ تن نیز از میان شهروندان کُرد بودند.

 یک شاهد دادگاه حمید نوری: وقتی نپذیرفتم نماز بخوانم سه وعده شلاق خوردم

دادگاه حمید نوری روز سه‌شنبه ۹ فروردین در استکهلم سوئد با شهادت یک شاهد دیگر ادامه یافت و محمود خلیلی، عضو سازمان چریک‌های فدایی خلق ایران، در این جلسه از دادگاه شهادت داد که حمید نوری را در سال‌های ۱۳۶۵ تا ۱۳۶۷ در زندان گوهردشت دیده است.


آقای خلیلی در دادگاه گفت که به عنوان مسئول یکی از بندهای زندان گوهردشت، در مقطعی در سال ۱۳۶۵ بارها با حمید نوری برخورد داشته و او را به عنوان سرپاسدار می‌شناخته است.


او افزود به عنوان مسئول بند، رابط زندانی‌ها با زندانبانان برای جیره غذایی، رفتن به ملاقات یا رفتن به بهداری بوده و حمید نوری را در آن مقطع و در آن مرحله به عنوان سرپاسدار می‌شناخت.


این شاهد دادگاه همچنین گفت که حمید نوری از سال ۱۳۶۶ دستیار ناصریان (محمد مقیسه) در زندان گوهردشت شده بود و به اصطلاح نقش دادیار را بازی می‌کرد.


حمید نوری متهم است که در اعدام‌های دسته‌جمعی زندانیان سیاسی در زندان گوهردشت کرج مشارکت داشته است، اتهامی که خود آن را رد می‌کند. او روز ۱۸ آبان ۹۸ با یک پرواز مستقیم از ایران به فرودگاه استکهلم رسید و بلافاصله دستگیر شد.


حمید نوری که بر اساس روایت شاکیان، در دوران اعدام‌‌ها معاون دادیار سابق زندان گوهردشت بود در جلسات پیشین دادگاه مدعی شده بود که از سال ۱۳۶۱ تا سال ۱۳۷۲ در زندان اوین بوده و گزارش‌ها درباره اعدام‌های تابستان سال ۶۷ را «داستانی سرتاسر خیالی، توهمی و پوشالی، جعلی و غیرمستند» خوانده بود.


محمود خلیلی در دادگاه محاکمه حمید نوری از مواجهه با هیئت مرگ گفت و توضیح داد که در این هیئت حسینعلی نیری و مرتضی اشراقی را می‌شناخته است. او گفت که از سوی نیری درباره نماز خواندن مورد سوال قرار گرفت و وقتی نپذیرفت که نماز بخواند نیری حکم داده که او را سه وعده شلاق بزنند.


او همچنین چشم‌بندی را در دادگاه نشان داد و گفت که چشم‌بند او در زندان گوهردشت بوده و به عنوان یادگاری نگه‌داشته است. قاضی دادگاه در پاسخ به درخواست وکیل مشاور شاکیان برای ثبت این چشم‌بند به عنوان یکی از اسناد دادگاه گفت که این مساله مورد بررسی قرار خواهد گرفت.


برگزاری دادگاه حمید نوری تا خردادماه ادامه خواهد داشت و وکلای او دو جلسه به دفاع از موکل خود خواهند پرداخت.


هزاران زندانی سیاسی در دهه ۶۰، به‌ویژه در تابستان ۶۷، در زندان‌های اوين و گوهردشت در تهران و زندان‌های مشهد، شيراز، اهواز و برخی دیگر از شهرهای ايران با دستور مستقیم آیت‌الله خمینی، رهبر وقت جمهوری اسلامی، و با تصمیم هیئت‌هایی که به هیئت‌ مرگ معروف شدند، اعدام شدند.


بسیاری از این اعدام‌شدگان از هواداران سازمان مجاهدین خلق و شماری از آن‌ها از هواداران دیگر گروه‌های چپ بودند که در سال‌های ابتدایی دهه ۶۰ زندانی شده بودند.


به دلیل پنهان‌کاری حکومت ایران، آمار دقیقی از این اعدام‌ها وجود ندارد، اما بر اساس گزارش سازمان عفو بین‌الملل، دست‌کم ۴۴۸۲ مرد و زن در فاصله دو ماه ناپدید شدند.


ادامه احضار و بازداشت‌های نوروزی در مناطق کردنشین۱۹ نفر در سنندج در بازداشت هستند

از زمان آغاز سال ۱۴۰۱ شماری از شهروندان مناطق کُردنشین ایران به دلیل شرکت در مراسم نوروز بازداشت شده‌اند و بر اساس آخرین گزارش‌ها کماکان «۱۹ نفر» از این افراد در سنندج در بازداشت هستند.


به گفته محسن رضوی، عضو شورای رهبری «جبهه متحد کرد»، از روز ده اسفند سال گذشته نهادهای امنیتی اقدام به احضار برخی فعالان فرهنگی و گرفتن تعهد از آنها برای عدم فعالیت در نوروز کردند و در شهر ایلام هم گفته بودند که مراسم نوروز را به شرط «جدا کردن زن و مرد» می‌توانند برگزار کنند.


بر اساس گزارش‌هایی که سایت‌های حقوق بشری فعال در در غرب ایران منتشر کرده‌اند، بخشداری‌ها و فرمانداری‌ها در هفته‌های پیش از آغاز سال نو طی ابلاغیه‌ای به مسئولان اجرایی شهرهای کُردنشین، برگزاری مراسم نوروز در این مناطق، استفاده از پرچم کردستان، جامانه، گل سرخ، رقص و پایکوبی مختلط زنان و مردان را ممنوع و بر استفاده از نمادهای حکومت ایران در مراسم‌ مربوط به سال نو تاکید کرده‌ بودند.


محسن رضوی گفته است که در ادامه فشار نهادهای امنیتی، بازداشت‌ شهروندان مناطق کرد‌نشین از روز ۲۸ اسفند شروع شد و فقط در شهر سنندج ۳۰ نفر بازداشت شدند که در روزهای گذشته ۱۱ نفر از آنها آزاد شده‌اند.


به گفته عضو شورای رهبری «جبهه متحد کرد» در روزهای گذشته نیز احضار فعالان فرهنگی ادامه داشته و علاوه بر آن در شهر‌های پیرانشهر، اشنویه، پیرانشهر، سلماس و خوی نیز افراد دیگری بازداشت شده‌اند ولی آماری درباره تعداد افراد بازداشت شده در این شهرها ارائه نشده است.


به گفته آقای رضوی اتهام بیشتر افراد بازداشت‌شده که از دختر ۱۴ ساله تا زن ۷۵ ساله در میان آنها وجود دارد،پوشیدن «جامانه» بوده است. جامانه نوعی شال سر و گردن کُردی، قابل مقایسه با چفیه عگال است.


روز ۵ فروردین نیز شماری از کنشگران سیاسی، مدنی و فرهنگی کردستان با انتشار بیانیه‌ای ضمن تصریح بر لزوم آزادی افراد بازداشت‌شده، بر لزوم «تغییر رویکرد نسبت به حقوق فرهنگی انسان‌ و رفع محدودیت‌های رسمی و غیررسمی» تاکید کرده بودند.

۱۴۰۱ فروردین ۸, دوشنبه

 مادر و برادر حامد سیف‌پناهی «حبس خانگی» شدند

عکسی که از مادر حامد سیف‌پناهی از اعضای کشته‌شده حزب کومله توسط جمهوری اسلامی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است


نهادهای امنیتی، مادر و برادر حامد سیف‌پناهی، از اعضای حزب کومله که تیر ۹۶ در درگیری با نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی کشته شد، را با هدف جلوگیری از حضور آن‌ها در مراسم نوروز حبس خانگی کرده‌اند.


به گزارش سایت هه‌نگاو که اخبار مناطق کُردنشین ایران را پوشش می‌دهد، خدیجه سیف‌پناهی معروف به «دایه خدیجه» و فرزندش خالد سیف‌پناهی از روز ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ تاکنون در خانه خود در سنندج حبس شده‌اند.


بنا به این گزارش، نهادهای امنیتی این مادر و فرزند را تهدید کرده‌اند که تا اطلاع ثانوی حق خروج از منزل و شرکت در مراسم ویژه نوروز را ندارند.


«دایه خدیجه» مادر حامد سیف‌پناهی است که تیر ۱۳۹۶ در جریان درگیری مسلحانه با نیروهای امنیتی به همراه دو نفر دیگر از اعضای این حزب کومله کشته شد.


در این درگیری‌ها رامین حسین‌پناهی، از دیگر اعضای حزب کومله، نیز بازداشت و به‌اتهام «بغی و عضویت در حزب کومله» در دادگاه انقلاب سنندج به اعدام محکوم شد.


خدیجه سیف‌پناهی سال گذشته با حضور در مراسم نوروز در سنندج با در دست داشتن جامانه (دستمال سر کُردی) و گل سرخ از احزاب کردستان خواسته بود در مبارزه با حکومت جمهوری اسلامی متحد شوند.


از آغاز سال ۱۴۰۱ شماری از شهروندان مناطق کُردنشین ایران به‌دلیل شرکت در مراسم نوروز بازداشت شده‌اند. تاکنون آمار دقیقی از این بازداشت‌ها منتشر نشده، اما بر اساس گزارش‌ها در میان بازداشت‌شدگان کودکان و افراد سالخورده نیز بوده‌اند و بازداشت‌ها هم‌چنان ادامه دارد.


همچنین گزارش شده است که این مراسم در برخی مناطق از جمله اشنویه در آذربایجان غربی با حضور نیروهای یگان ویژه به خشونت کشیده شد و این نیروها برای پراکنده کردن مردم از گاز اشک‌آور و گلوله‌های ساچمه‌ای استفاده کردند.


منابع حقوق بشری در روزهای پیش از آغاز سال نو از احضار ده‌ها نفر از شهروندان این مناطق به نهادهای امنیتی و اخذ تعهد برای جلوگیری از حضور در مراسم نوروزی خبر داده بودند.

 نماینده خمینی‌شهر در مجلس: کشاورزان برای کشت آب ندارند

نمایی از تجمع آذرماه پارسال مردم اصفهان در واکنش به وضعیت آب این استان


نماینده خمینی‌شهر در مجلس شورای اسلامی می‌گوید حدود ۹۰ درصد مخازن سدهای استان اصفهان خالی است و کشاورزان اصفهانی، آبی برای کشت ندارند.


سخنان محمدتقی نقدعلی یک روز پس از تجمع شماری از کشاورزان در مقابل جهاد کشاورزی اصفهان ابراز شد.


به گزارش خبرگزاری ایلنا، او با اشاره به این‌که وضعیت آب در اصفهان خوب نیست، افزود: دولت با توجه به اعتراض‌های کشاورزان و مشکلات بخش شرب، تمهیداتی در نظر گرفته است اما اصفهان امسال با مشکل کم آبی مواجه خواهد بود.


کشاورزان اصفهانی در سال‌های اخیر، ‌بارها با برگزاری تجمعات و راهپیمایی‌ها نسبت به قطع حق‌آبه خود و شرایط بد کشت، اعتراض کرده‌اند.


بزرگترین اعتراض کشاورزان آذرماه پارسال انجام شد که آن‌ها در بستر خشک زاینده‌رود برای چند روز به شکل مسالمت‌آمیزی تحصن کردند اما نیروهای امنیتی و لباس شخصی با حمله به کشاورزان، به اعتراض آن‌ها پایان دادند.

۱۴۰۱ فروردین ۵, جمعه

 کنشگران سیاسی و مدنی کردستان خواستار آزادی بازداشت‌شدگان مراسم نوروز شدند

شماری از کنشگران سیاسی، مدنی و فرهنگی کردستان با انتشار بیانیه‌ای خواستار آزادی بازداشت‌شدگان مراسم نوروز در سنندج شدند.


در این بیانیه که روز پنج‌شنبه، چهارم فروردین، منتشر شده است، این کنشگران از بازداشت شرکت‌کنندگان در مراسم نوروز با عنوان «برخوردهای ناصواب و خلاف قانون و اصول و حقوق بنیادین انسان» نام ‌برده‌اند که «در روزهای اول سال شادی خانواده‌های بازداشت‌شدگان را به غم‌ و اندوه و نگرانی تبدیل کرده و موجی از نگرانی را در سنندج و دیگر شهرها ایجاد کرده است».


در ادامه این بیانیه با تاکید بر لزوم «تغییر رویکرد نسبت به حقوق فرهنگی انسان‌ و رفع محدودیت‌های رسمی و غیررسمی» از مسئولان خواسته شده تا افراد بازداشت‌شده را آزاد کنند.


از زمان آغاز سال ۱۴۰۱ شماری از شهروندان مناطق کُردنشین ایران به دلیل شرکت در مراسم نوروز بازداشت شده‌اند. تاکنون آمار دقیقی از این بازداشت‌ها منتشر نشده، اما بر اساس گزارش‌ها در میان بازداشت‌شدگان کودکان و افراد سالخورده نیز بوده‌اند و بازداشت‌ها هم‌چنان ادامه دارد.


بر اساس گزارش‌ها، برگزاری مراسم در برخی مناطق کُردنشین از جمله اشنویه در آذربایجان غربی با حضور نیروهای یگان ویژه به خشونت کشیده شد و این نیروها برای پراکنده کردن مردم از گاز اشک‌آور و گلوله‌های ساچمه‌ای استفاده کردند.


سایت‌های خبری حقوق بشری در روزهای پیش از آغاز سال نو نیز از احضار ده‌ها نفر از شهروندان این مناطق و اخذ تعهد کتبی برای جلوگیری از حضور آن‌ها در مراسم نوروز از سوی اداره اطلاعات شهرهای مختلف کرُدنشین خبر داده بودند.


بر اساس این گزارش، بخشداری‌ها و فرمانداری‌ها در هفته‌های پیش از آغاز سال نو طی ابلاغیه‌ای به مسئولان اجرایی شهرهای کُردنشین، برگزاری مراسم نوروز در کردستان، استفاده از پرچم کردستان، جامانه، گل سرخ، رقص و پایکوبی مختلط زنان و مردان را ممنوع و بر استفاده از نمادهای حکومت ایران در مراسم‌ مربوط به سال نو تاکید کرده‌ بودند.

سعید اقبالی: اعدام‌های هفتگی در رجایی‌شهر به شکل خوفناکی در جریان است

سعید اقبالی، فعال مدنی زندانی، در یادداشتی درباره تجربه خود از برنامه «اعدام‌های هفتگی» در زندان رجایی‌شهر، از اعدام تا ده نفر در بامداد چهارشنبه هر هفته در این زندان خبر داده است.


آقای اقبالی در این یادداشت که روز پنج‌شنبه، چهارم فروردین، منتشر شد از «صدای ماشین‌هایی که سه‌شنبه شب‌ها فعالانه برای اجرای مراسم اعدام در رفت‌ و آمدند»، همچنین حضور «مسئولان زندان، دادستانی و اجرای احکام برای اطمینان از اجرای حکم اعدام و مرگ زندانی» در بامداد روزهای چهارشنبه نوشته است.


این زندانی مدنی در ادامه با اشاره به اعدام‌های دهه ۶۰ و مرگ برخی از فعالان مدنی در زندان در سال‌های اخیر، گفته است که روند اعدام در زندان رجایی‌شهر به شکل «خوفناک‌تری» در جریان است.


به گفته آقای اقبالی، در زندان رجایی‌شهر مکانی به نام «سوییت» متشکل از چندین سلول انفرادی هست که زندانیانی که مرتکب «خلاف زندان» می‌شوند، به این قسمت منتقل می‌شوند، اما «هولناک‌ترین» انتقال مربوط به «زندانیان محکوم به اعدام به این سلول‌ها چند روز پیش از اجرای حکم است».


آقای اقبالی در بخش دیگر یادداشت خود از «مواد مخدر و قرص‌هایی» گفته است که مسئولان زندان در آخرین لحظات زندگی به افراد محکوم به اعدام می‌دهند.


سعید اقبالی، فعال مدنی، در بهمن ۹۶ توسط ماموران اداره اطلاعات در منزل خود در کرمانشاه بازداشت و به بازداشتگاه وزارت اطلاعات موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل و در فروردین ۹۷ با تودیع وثیقه از زندان آزاد شد.


آقای اقبالی شهریور ۹۸ از سوی دادگاه انقلاب تهران به ریاست قاضی مقیسه در ارتباط با فعالیت‌های مدنی خود به شش سال حبس تعزیری محکوم شد. این حکم در مرحله تجدیدنظر عینا تایید شد و او از ۱۱ خرداد ۹۹ به زندان اوین منتقل و از دوم فروردین پارسال به زندان رجایی‌شهر کرج تبعید شد.


جمهوری اسلامی ایران یکی از بیشترین آمارهای اعدام در جهان را دارد.


جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران، در تازه‌ترین گزارش خود که اواخر اسفند ۱۴۰۰ در چهل و نهمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد منتشر کرد از افزایش چشمگیر شمار اعدام‌ها در ایران، به ویژه متهمان پرونده‌های مربوط به «مواد مخدر» در سال ۲۰۲۱ و همچنین کودک‌مجرمان، زنان و اقلیت‌ها در نبود دادرسی عادلانه ابراز نگرانی کرد.


بر اساس گزارش آقای رحمان، تنها در سال ۲۰۲۱ دست‌کم ۲۷۵ تن در ایران اعدام شده‌اند که حدود چهل نفر از آن‌ها بلوچ و ۵۰ تَن کُرد بوده‌اند.

۱۴۰۱ فروردین ۳, چهارشنبه

افزایش شمار بهاییان زندانی در ایران و نگرانی از افزایش صدور حکم مصادره اموال

دیان علایی، نماینده جامعه جهانی بهایی در سازمان ملل متحد، از «افزایش» شمار بهاییان زندانی در ایران خبر داد.


آن‌ طور که خانم علایی اعلام کرده، در حال حاضر، بیش از یک‌ هزار تن از پیروان آیین بهایی در ایران در انتظار حکم دادگاه به سر می‌برند.


وی همچنین صدور احکام تعلیقی برای بهاییان و نیز مصادره اموال‌شان با حکم قضایی را عامل «فشار روانی سنگین» توصیف کرده است.




خانم علایی همچنین افزوده که بهاییان در انتظار احکام دادگاه، نگران مصادره اموال‌شان هستند.


جامعه جهانی بهایی بهمن‌ماه سال ۱۴۰۰ نیز در مورد روند رو به افزایش مصادره اموال بهاییان ایران که توسط «ستاد اجرایی فرمان امام» سازمان‌دهی و هدایت می‌شود، «شدیدا ابراز نگرانی» کرده بود.


«ستاد اجرایی فرمان امام»، بزرگ‌ترین هُلدینگ اقتصادی وابسته به دفتر رهبر جمهوری اسلامی است و زیر نظر علی خامنه‌ای فعالیت می‌کند.


به گفته خانم علایی، شتاب گرفتن روند مصادره اموال بهاییان ایران، «مرحله‌ای جدید و بسیار نگران‌کننده در آزار و اذیت» این شهروندان است که در بیش از چهار دهه گذشته، از زمان تاسیس حکومت جمهوری اسلامی تاکنون به اشکال مختلف ادامه یافته است.


وی تاکید کرده که رهبران جمهوری اسلامی با فقیر کردن بهاییان ایران از طریق مصادره و توقیف پی در پی اموال این شهروندان، بر ثروت خود می‌افزایند.

 نرخ تورم رسمی در ۱۴۰۰ بیش از ۴۰ درصد اعلام شد؛ سومین نرخ تورم بالا در تاریخ جمهوری اسلامی


مرکز آمار ایران می‌گوید نرخ تورم سالانه در اسفند ۱۴۰۰ به ۴۰ و دو دهم درصد رسید.

این سومین بار در تاریخ جمهوری اسلامی است که نرخ تورم سالانه بالای ۴۰ درصد در کشور ثبت می‌شود. قبلا در سال‌های ۷۴ و ۹۸ نرخ تورم به بالای ۴۰ درصد رسیده بود.

نرخ تورم سال ۱۳۹۹ حدود ۳۶.۴ درصد اعلام شده بود.


اعلام نرخ تورم از سوی دستگاه‌های آمار جمهوری اسلامی ایران همواره با تردید کارشناسان و اقتصاددانان مستقل روبرو شده و آن‌ها همواره اشاره می‌کنند که نرخ واقعی تورم بالاتر از آمارهای رسمی است.


جزئیات گزارش مرکز آمار نشان می‌دهد که قیمت خوراکی‌ها در ۱۲ ماهه پارسال نسبت به دور مشابه سال ۱۳۹۹ رشدی نزدیک به ۵۲ درصد داشته، اما دیگر اقلام، نظیر خدمات و حوزه مسکن رشد کمتری داشته است.


البته این گزارش می‌گوید قیمت مسکن و هزینه اجاره‌بها در اسفند پارسال نسبت به ماه مشابه سال ۱۳۹۹ تنها ۲۷ درصد رشد داشته است، در حالی که آمارهای بانک مرکزی و تحقیقات رسانه‌های داخلی نشان می‌دهد که قیمت مسکن و اجاره‌بها حداقل در تهران دو برابر رقم ادعا شده توسط مرکز آمار است.


جزئیات گزارش مرکز آمار همچنین نشان می‌دهد رشد قیمت‌ها در مناطق روستایی بیشتر از مناطق شهری بوده است.


بیشتر در این باره:

خامنه‌ای در پیام نوروزی ۱۴۰۱: رفع گرانی و تورم به این زودی واقع‌بینانه نیست

اوج‌گیری تورم به بالای ۴۰ درصد در حالی است که در سال گذشته خورشیدی، هم حجم نفت صادراتی و هم قیمت آن، تقریبا دو برابر شد و صادرات غیرنفتی کشور نیز شاهد رشدی بالای ۴۰ درصد بود.


به رغم چند برابر شدن درآمدهای ارزی، اما متوسط قیمت دلار در بازار آزاد ایران طی سال ۱۴۰۰ حدود ۲۶ هزار تومان بود که ۱۳ درصد بیشتر از سال ۱۳۹۹ است.


از طرفی از فروردین سال ۹۷ که تخصیص ارز ترجیهی ۴۲۰۰ تومانی برای واردات کالاهای ضروری اعمال شده است، حدود ۷۱ میلیارد دلار ارز دولتی به واردکننده‌های کالا تحویل داده شده و به رغم این میزان از تخصیص ارز دولتی، رقم شاخص قیمت‌ها از زیر ۱۱۳ در فروردین ۹۷ به بالای ۴۰۱ در اسفند پارسال رسیده است.


چنین حجمی از جهش شاخص قیمت‌ها در حالی است که دولت در تلاش است اختصاص ارز ۴۲۰۰ تومانی برای کالاهای اساسی را در سال جاری خورشیدی متوقف کند؛ موضوعی که به شتاب رشد تورم خواهد انجامید.


در همین زمینه خبرگزاری ایرنا با انتشار گزارشی در ۲۷ اسفند اعلام کرد تأثیر ارز ۴۲۰۰ تومانی بر کاهش تورم «اندک» بوده و ارز ترجیهی منجر به فساد و رانت شده است.


دولت توضیح نمی‌دهد چرا به جای مبارزه با فساد و رانت، راه‌حل موضوع را در حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی می‌داند و چگونه می‌خواهد تبعات تورمی آن را کنترل کند؛ اما برخی مقامات دولت قبلا اعلام کرده بود به جای ارز ۴۲۰۰ تومانی، یارانه خانوارها افزایش خواهد یافت.


افزایش یارانه‌ها خود عاملی بر افزایش نقدینگی و شتاب‌گیری بیشتر نرخ تورم و از طرفی افت ارزش ریال است.


نقدینگی در ایران از ابتدای سال ۹۷ تا دی‌ماه پارسال که آخرین آمار بانک مرکزی منتشر شد، از حدود ۱۵۳۷ هزار میلیارد تومان به ۴۵۰۱ هزار میلیارد تومان اوج گرفته است؛ به عبارتی طی کمتر از چهار سال سه برابر شده است.


چنین میزانی از رشد نقدینگی به تورم افسارگسیخته در کشور دامن زده است.


طی چهار سال گذشته نرخ دلار از زیر پنج هزار تومان به بالای ۲۶ هزار تومان اوج گرفته و حتی در مراحلی از ۳۰ هزار تومان نیز عبور کرد. در مجموع، ریال ایران طی این مدت ۸۰ درصد از ارزش خود را از دست داده است

 وزیر خارجه آمریکا: حوثی‌های تحت حمایت ایران به اهداف غیرنظامی حمله می‌کنند

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، می‌گوید حملات شبه‌نظامیان حوثی که از حمایت حکومت ایران برخوردار هستند، «غیرنظامیان را هدف قرار می‌دهد و باید متوقف شوند».


او در توییتی با تاکید بر حمایت آمریکا از عربستان سعودی نوشته است که حملات حوثی‌ها «زیرساخت‌ها، مدارس و مساجد» را هدف قرار داده است.



دولت جو بایدن سال گذشته حمایت از عربستان در عملیات‌ نظامی علیه حوثی‌های یمن را متوقف کرد و علاوه بر اعمال محدودیت برای فروش تسلیحات به عربستان، حوثی‌ها را نیز از فهرست گروه‌های تروریستی خارج کرد.


با این‌حال، حوثی‌ها طی ماه‌های اخیر حملات نظامی به عربستان و امارات را شدت بخشیده‌اند.


در روزهای اخیر و پس از تشدید حملات حوثی‌ها، روزنامه وال‌استریت جورنال از انتقال تعداد «قابل توجهی» موشک پدافند هوایی «پاتریوت» آمریکا به عربستان سعودی در هفته‌های اخیر خبر داد.


جنگ یمن که از آن به عنوان جنگ نیابتی جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی یاد می‌شود، در طول هفت سال گذشته به یکی از پیچیده‌ترین بحران‌ها در منطقه و عرصه بین‌المللی تبدیل شده است.


شبه‌نظامیان حوثی مورد حمایت ایران از سال ۹۴ بر بخش‌های زیادی از یمن، ازجمله صنعا، تسلط پیدا کرده‌اند، در مقابل عربستان سعودی که رهبری ائتلافی نظامی در جنگ یمن را بر عهده دارد از دولت «عبدربه منصور هادی» که سازمان ملل آن را به رسمیت می‌شناسد، پشتیبانی می‌کند.

 برخلاف وعده ابراهیم رئیسی؛ مقام اتاق بازرگانی: فقر مطلق بسیار بیشتر می‌شود

یک عضو اتاق بازرگانی با اشاره به دستور ابراهیم رئیسی که گفته بود «دیگر نباید فقر مطلق وجود داشته باشد»، هشدار داد: «با شکلی که عمل می‌شود، نه تنها فقر مطلق از بین نمی‌رود بلکه بسیار بیشتر می‌شود.»


خسروفروغان گراین‌سایه در مصاحبه با ایلنا که دوم فروردین منتشر شد، همچنین با اشاره به تصمیم‌گیری‌های اقتصادی و سیاست‌های تورمی و ارزی افزود که در سال جدید «دهک‌های کم‌درآمد با مشکلات بسیار بیشتری مواجه می‌شوند و افزایش قیمت زیادی رخ خواهد داد».


به‌گفته آقای فروغان، افزایش حدود ۵۷ درصدی دستمزد کارگران، نبود سیستم نظارت قوی برای کنترل قیمت‌ها و شیوه تخصیص ارز در کنار حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از جمله مواردی هستند که باعث افزایش قیمت‌ها بیشتر از سال گذشته خواهد شد.


ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری ایران، ۱۷ اسفند سال گذشته در سخنرانی خود در مجلس خبرگان وعده داد که «فقر مطلق» را ریشه‌کن خواهد کرد.


ریشه‌کن کردن «فقر مطلق» در ایران از جمله وعده‌های حسن روحانی، رئيس‌جمهور سابق ایران، در انتخابات سال ۹۶ هم بود، ولی وزارت کار ایران مهر ۱۴۰۰ اعلام کرد که یک‌سوم جمعیت ایران در فقر مطلق به سر می‌برند.


هشدار رئیس اتاق بازرگانی مبنی بر افزایش جمعیت زیر خط فقر مطلق در ایران در حالی است که سال گذشته خط فقر، به‌معنای حداقل هزینه معیشت یک خانوار، به‌‌طور متوسط حدود ۹ میلیون تومان در ماه اعلام شد.


به‌گفته رئیس کمیسیون بازرگانی داخلی، «در مجموع چند موضوع و مصوبه در کنار هم قرار گرفته که تجربه بازار نشان می‌دهد آن‌چه اتفاق خواهد افتاد با آن‌چه کارشناسان در روی کاغذ می‌گویند کاملا متفاوت بوده و وضعت نامطلوبی در انتظارمان است».

۱۴۰۱ فروردین ۱, دوشنبه

 ابراهیم رئیسی در اولین پیام نوروزی خود هفت‌سین را حذف کرد

ابراهیم رئیسی به مناسبت آغاز سال ۱۴۰۱ و قرن جدید اولین پیام نوروزی خود را در مقام رئیس‌جمهوری اسلامی ایران از محل مسجد جامع خرمشهر ایراد کرد.


آنچه بیش از هرچیز واکنش کاربران را در شبکه‌های اجتماعی برانگیخت، این بود که برخلاف رسم نوروزی، سفره هفت سین در کنار رئیس‌جمهوری اسلامی ایران وجود نداشت.


ابراهیم رئیسی در سخنان خود، اشاره‌ای به فلسفه نوروز و ویژگی‌های آئین نوروزی نکرد، و به‌جای آن در وصف مقاومت و ایستادگی در برابر به گفته او «دشمن» سخن گفت.


او مدعی شد که «شرق و غرب عالم... امروز برای تعامل با ایران با یکدیگر رقابت می‌کنند».


رئیس‌جمهوری اسلامی ایران همچنین گفت که از «رنج‌های» مردم ایران «به صورت مستقیم» با خبر است و «در سفرهای استانی و در ملاقات‌های عمومی با مردم آن را لمس می‌کنم».


با این حال، او مدعی شد که «در هفت ماه از کار دولت تلاش‌های زیادی برای بهبود وضعیت معیشت مردم و کنترل تورم انجام شد و همچنین توجه خاص به اقشار ضعیف داشته‌ایم».


این اظهارات در حالی است که تورم در سال ۱۴۰۰ که نیمی از آن در دوره ریاست‌جمهوری ابراهیم رئیسی طی شده است، بیش از ۴۰ درصد بوده و قیمت ارزهای خارجی نیز سیر صعودی داشته است.


انتخاب مسجدجامع خرمشهر در خوزستان نیز که پارسال با بحران کم آبی و معیشتی رو‌به‌رو بود، از دیگر ویژگی‌های نخستین سخنرانی نوروزی ابراهیم رئیسی بود.

کانون نویسندگان ایران: سال ۱۴۰۰ از اندوه‌بارترین سال‌ها بود

کانون نویسندگان ایران در پیام نوروزی خود، سال ۱۴۰۰ را از اندوه‌بارترین سال‌ها توصیف کرد و با اشاره به تداوم «سانسور و سرکوب آزادی بیان» در ایران، نوشت «رکوردهای تازه‌ای» از سانسور و سرکوب در سال گذشته ثبت شد.


در پیام این کانون که روز یکشنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۰ منتشر شد، آمده است که در پایان سال، «قرنی را نیز پشت سر می‌گذاریم که با شور و شوق آزادی و تجدد آغاز شد و با استبداد و تحجر به پایان رسید.»


در این بیانیه همچنین به زندانی شدن برخی اعضای کانون و جان باختن بکتاش آبتین اشاره شده و آمده است: «چندین تن از اعضای کانون همهٔ سال یا بخشی از آن را در زندان گذراندند و یکی از آنان، بکتاش آبتین، براثر بی‌توجهی عامدانه‌ زندانبانان جان جوان و گرامی‌اش را از دست داد.»


بکتاش آبتین سال گذشته با اتهاماتی چون عضویت در کانون نویسندگان و حضور بر مزار جان‌باختگان قتل‌های سیاسی زنجیره‌ای به شش سال زندان محکوم و از پنجم مهر ۱۳۹۹ و در اوج بحران شیوع کرونا در ایران به زندان اوین منتقل شده بود.


او در دوران حبس دو بار به کرونا مبتلا شد و سرانجام پس از بی‌توجهی مسئولان زندان اوین، در روز ۱۸ دی ۱۴۰۰ در بیمارستانی در تهران جان باخت.


کانون نویسندگان در بخشی دیگر از بیانیه خود با اشاره به مبارزه مردم «برای رهایی کشور از استبداد»، در پایان چنین آورده است: «باشد که نوروز و نسیم بهاری بر جان‌های ما همان‌گونه وزیدن گیرد که بر زمین سرمازده و طبیعت بی‌جان؛ تا بار دیگر همچون سبزه از خاک سر برآریم و همچون درخت بشکوفیم و همچون پرندگان خوش‌آواز، سرود شادمانی و آزادی سر دهیم.»

خبرهای ضد و نقیض در مورد انتقال مراد طاهباز، فعال محیط زیست، از زندان «به هتل»

وزارت خارجه بریتانیا اعلام کرد مراد طاهباز، فعال محیط زیست بریتانیایی-ایرانیِ زندانی در ایران که همراه با نازنین زاغری و انوشه آشوری آزاد نشد، از زندان اوین به هتلی در تهران منتقل شده است.


اما جیسون رضاییان، خبرنگار واشینگتن‌پست زندانی در ایران که سال ۲۰۱۶ مبادله شد، به‌نقل از خانواده طاهباز اعلام کرد که او در اعتصاب غذاست و خانواده‌اش به حضور او در «هتل» اطمینان ندارند.


آقای رضاییان که خود مدتی را در بند ۲ الف زندان اوین به سر برده، هم‌چنین به‌کنایه افزود ما «به‌خوبی می‌دانیم وقتی مقامات ایرانی می‌گویند زندانیان در 'سوئیت' هستند، به چه معناست».



ترانه، خواهر آقای طاهباز نیز در گفت‌وگو با روزنامه گاردین ضمن تأکید بر انتقاد قبلی‌اش به دولت بریتانیا در «کوتاهی از پیگیری آزادی او همراه با نازنین زاغری و انوشه آشوری، مرخصی ۴۸ ساعته طاهباز از زندان را تلاش وزارت خارجه بریتانیا «برای حفظ وجهه خود» در این ماجرا توصیف کرد.


با این حال وزارت خارجه بریتانیا اعلام کرده است که همچنان به رایزنی با مقام‌های جمهوری اسلامی در بالاترین سطوح ادامه می‌دهد تا به مراد طاهباز اجازه دهند فوراً به خانه بازگردد.


پیش از این گزارش‌هایی دربارهٔ احتمال آزادی آقای طاهباز به همراه نازنین زاغری و انوشه آشوری منتشر شده بود، ولی به‌نوشته روزنامه گاردین، دولت بریتانیا پیگیری وضعیت او را به آمریکا حواله داد و او پس از ۴۸ ساعت مرخصی به زندان اوین بازگردانده شد.


بیشتر در این باره:

مراد طاهباز، فعال محیط‌ زیست، به زندان برگردانده شد؛ آمریکا: ایران نقض تعهد کرد

این اقدام دولت بریتانیا در مواجهه با حکومت ایران با واکنش منفی خانواده این زندانی مواجه شد و آن‌ها در گفت‌وگو با گاردین، با اعلام این‌که از میان این سه نفر (زاغری، آشوری و طاهباز) آقای طاهباز تنها کسی است که شناسنامه بریتانیایی دارد، گفتند: «دولت انگلیس به ما خیانت کرده است.»


مراد طاهباز، ۶۶ ساله، یکی از زندانی‌های پرونده فعالان محیط زیستی است که تابعیت سه‌گانه بریتانیا، ایران و آمریکا را دارد و بیش از چهار سال است که در زندان به سر می‌برد.


به‌گفته خانواده آقای طاهباز، مادر ۹۳ ساله او که زندانی شدن پسرش «ضربه وحشتناکی برای او بود و باعث تحلیل رفتن جسم او شد»، روز شنبه ۲۸ اسفند به بیمارستان منتقل شده و «فقط می‌خواهد برای دیدن او زنده بماند».


خواهر آقای طاهباز همچنین با بیان این‌که در ۴۸ ساعت مرخصی او فقط موفق شده برای مدت کوتاهی تصاویر ویدئویی از برادرش ببینید، افزوده است: «به‌سختی او را به‌جا آوردم. چون ۴۰ کیلو وزن کم کرده است. فقط وقتی دستش را تکان داد و لبخند زد، فهمیدم که خودش است.»


مراد طاهباز که متولد لندن است و شهروندی ایران و آمریکا را هم دارد، یکی از بنیان‌گذاران مؤسسه «حیات وحش میراث پارسیان» است؛ مؤسسه‌ای که مدیرعامل آن، کاووس سیدامامی، دو هفته پس از بازداشت خود و همکارانش، در زندان اوین جان باخت.


بر اساس رای دادگاه که آبان ۹۸ صادر شد، آقای طاهباز به اتهام «همکاری با آمریکا»، به ۱۰ سال حبس محکوم شده است.


علاوه بر مراد طاهباز، مهران رئوف نیز یک دوتابعیتی دیگر ایرانی-بریتانیایی است که به اتهام «مشارکت در اداره گروه غیرقانونی» به تحمل ده سال حبس و به اتهام فعالیت تبلیغی علیه نظام به هشت ماه حبس محکوم شده و از مهرماه ۱۳۹۹ که توسط اطلاعات سپاه بازداشت شد، در زندان به سر می‌برد.

۱۴۰۰ اسفند ۲۹, یکشنبه

 دادگاهی در ایران یک شهروند کُرد تبعه ترکیه را به اعدام محکوم کرد

دادگاه انقلاب شهرستان خوی یک شهروند کُرد تبعه ترکیه به نام «حاتم اُزدمیر»‌ که عضو حزب کارگران کردستان موسوم به «پ‌ک‌ک» بوده را به اعدام محکوم کرده است.


حاتم ازدمیر ۲۵ ساله از ۳۳ ماه پیش تاکنون در بازداشت نیروهای اطلاعاتی و امنیتی جمهوری اسلامی است.


به گزارش منابع حقوق بشری، او در حال حاضر در زندان ارومیه نگهداری می‌شود و حکم اعدام در روز ۲۴ اسفند به او ابلاغ شده است.


اتهام این زندانی «بَغی» اعلام شده است. «بغی» بر اساس ماده ۲۸۷ قانون مجازات اسلامی به عنوان «قیام مسلحانه علیه حکومت» تعریف شده و مجازات آن اعدام است.


به گزارش شبکه حقوق بشر کردستان، حاتم اُزدمیر، شامگاه ۱۱ تیر ۹۸ در پی درگیری مسلحانه میان نیروهای حزب کارگران کردستان و نیروهای سپاه پاسداران ارومیه در مناطق مرزی چالدران بازداشت شد.


بر اساس این گزارش، او در جریان این درگیری مسلحانه به دلیل اصابت گلوله خمپاره بیهوش و سپس از محل درگیری به بازداشتگاه سازمان اطلاعات سپاه در ارومیه منتقل شده بود.


۱۴۰۰ اسفند ۲۸, شنبه

 حاشیه‌های کنسرت گوگوش در دوبی؛ مسئولان اماراتی به انتقاد ایران توجه نکردند

مسئولان برگزاری نمایشگاه جهانی (اکسپوی) دوبی، بدون توجه و واکنش به انتقادهای مسئولان حکومت ایران درباره حضور گوگوش،‌ این خواننده مشهور را به عنوان «نماد فرهنگی ایران» دعوت کردند و کنسرت او نیز با استقبال گسترده برگزار شد.


خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی از این کنسرت که پنج‌شنبه، ۲۶ اسفند، برگزار شد، نوشته است شرکت گسترده و پر شور ایرانیان در این کنسرت نشان می‌دهد که با وجود گذشت بیش از چهار دهه از زمانی که فعالیت گوگوش در ایران ممنوع شد، این خواننده ۷۱ ساله هنوز می‌تواند قلب طرفداران خود از نسل‌های گوناگون را تسخیر کند.


در روزهای اخیر گزارش شده بود که بنیاد رودکی وابسته به وزارت فرهنگ و ارشاد ایران در نامه‌ای به مدیر اکسپوی دوبی، از دعوت این خواننده به عنوان «نماد فرهنگی» ایران به تندی انتقاد کرده بود و گوگوش را «معشوقه پهلوی» خوانده بود.


گوگوش در این کنسرت در کنار ترانه‌های مشهور خود که به بسیاری از آنها قبل از انقلاب باز می‌گردد، ترانه‌های آلبوم جدید خود با عنوان «بیست و یکم» را نیز اجرا کرد.


بر اساس این گزارش، هر چند بسیاری از حاضران در کنسرت جوان بودند ولی تمامی ترانه‌های قدیمی گوگوش را می‌دانستند و با شور و هیجان فراوان با او هم‌صدایی می کردند.


سارا، ۳۵ ساله‌، که برای حضور در این کنسرت از عمان به دوبی آمده بود، به آسوشیتدپرس گفته است: ««واقعا نمی توانم عشقم به گوگوش را بیان کنم. کشور ما مشکلات فراوانی دارد. وضع اقتصاد بسیار بد است و حکومت خوبی نداریم. ولی در کنار همه این مشکلات، اسطوره‌ای مثل گوگوش داریم».


در بخش دیگری از این گزارش، با اشاره به حملات دامنه‌دار مقام‌های حکومت ایران به گوگوش، آمده است: « یکی از برجسته ترین حملات به گوگوش، به ویدئو- موزیک او در مورد عشق همجنسگرایان بود که در سال ۲۰۱۴ منتشر شد. ولی در کنسرت گوگوش در دوبی که با ترانه «کویر» و فریادهای «دوستت داریم» تماشاچیان به پایان رسید، اثری از این مخالفت‌ها دیده نمی‌شد».


یکی از تماشاچیان به نام علی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار آسوشیتدپرس، با اشاره به شمار جمعیت و هیجان آنها گفته است: «آرزویم فقط این است که چنین لحظاتی را یک روز در داخل ایران ببینیم».


کنسرت دوبی بخشی از تور نوروزی گوگوش در شهرهای مختلف جهان است که در نقاط مختلف جهان از جمله لس آنجلس و تورنتو اجرا می‌شود.

 میزان «سعادت» در جهان؛ فنلاند بار دیگر در صدر و ایران در رتبه ۱۱۰

بر اساس گزارش سازمان ملل متحد از بررسی وضعیت سعادتمندی در ۱۴۶ کشور جهان، فنلاند برای پنجمین بار متوالی، در جایگاه نخست قرار گرفت و افغانستان آخرین رتبه را به خود اختصاص داد.


در گزارش «سعادت جهانی ۲۰۲۲» ایران در رتبه ۱۱۰ قرار گرفته است. رتبه ایران سال گذشته ۱۱۸ ثبت شده بود.


بر اساس گزارش «سعادت جهانی» که پیش از تهاجم روسیه به اوکراین تکمیل شده است، لبنان پس از افغانستان ناشادترین کشور دنیا است.


در بین ۱۴۶ کشوری که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته است، افغانستان آسیب‌دیده از جنگ که سال گذشته در انتهای جدول قرار داشت، از زمان به قدرت رسیدن طالبان از مرداد ۱۴۰۰ شاهد عمیق‌تر شدن بحران انسانی در این کشور بوده و لبنان نیز که با بحران اقتصادی مواجه است در سال گذشته میلادی به رتبه دوم ناشادترین کشور جهان و یک رتبه پایین‌تر از زیمبابوه سقوط کرده است.


بر پایه این گزارش بلغارستان، رومانی و صربستان در دو سال گذشته بیشترین افزایش رفاه را به ثبت رسانده‌اند.



گزارش سعادت جهانی که اکنون در دهمین سال خود قرار دارد، بر اساس ارزیابی شهروندان هر کشور از میزان خوشبختی و رضایت از زندگی خود در سه سال آخر منتهی به این نظرسنجی، همچنین داده‌های اقتصادی و اجتماعی تهیه می‌شود و امتیاز سعادت را در مقیاس صفر تا ۱۰ و بر اساس میانگین داده‌های سه سال ارائه می‌دهد.


در این گزارش همچنین آمده است که در خصوص وضعیت سعادت، کشورهای اروپای شمالی هم‌چنان رده‌های برتر را به خود اختصاص داده‌اند و بعد از فنلاندی‌ها، دانمارکی‌ها و در رتبه‌های بعدی به‌ترتیب ایسلندی‌ها، سوئیسی‌ها و هلندی‌ها، جز سعادتمندترین مردم دنیا به‌ شمار می‌روند.


بر اساس گزارش «سعادت جهانی» ایالات متحده در سال‌های اخیر با سه پله صعود به رتبه شانزدهم و یک پله بالاتر از بریتانیا رسیده و فرانسه نیز به رتبه بیستم صعود کرده است که بالاترین رتبه این کشور تاکنون به‌شمار می‌رود.


پژوهش‌گران «سعادت جهانی» در آخرین گزارش خود با استفاده از داده‌های رسانه‌های اجتماعی به مقایسه احساسات افراد پیش و پس از همه‌گیری کووید ۱۹ پرداخته و دریافته‌اند که دست‌کم در ۱۸ کشور شدت اضطراب و غم افزایش، و احساس خشم کاهش یافته است.

 قیمت آب برای مشترکان پرمصرف از ابتدای سال تا ۴۰۰ درصد افزایش می‌یابد

وزارت نیروی ایران روز شنبه، ۲۸ اسفند، اعلام کرد که بر اساس مصوبه دولت، مشترکانی که تا ۱.۵، دو، سه، چهار و بالاتر از چهار برابر الگوی تعیین‌شده، آب مصرف کنند، به‌ترتیب با ۵۰، ۷۵، ۱۰۰، ۲۰۰ و ۴۰۰ درصد افزایش تعرفه نسبت به سال ۱۴۰۰ مواجه خواهند شد.


این قانون از ابتدای سال جدید، ۱۴۰۱، اجرا خواهد شد و مشترکانی که الگوی مصرف را رعایت کنند، مشمول هیچ افزایش تعرفه‌ای نخواهند شد.


بر اساس اعلام شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور، ۵۴ درصد از مشترکان در شهر‌ها در حال حاضر الگوی مصرف را رعایت می‌کنند، اما حدود ۴۰ درصد از مشترکان تا ۲ برابر الگو مصرف دارند و ۶ درصد از مشترکان که از آن‌ها با عنوان «بدمصرف» نام برده می‌شود، بیش از دو برابر الگو، آب مصرف می‌کنند.


بر اساس مصوبه هیئت وزیران، «الگوی مصرف» در استان‌های مختلف و بر اساس شرایط آب و هوایی، محیطی و جمعیت خانوار، متفاوت است و مطابق این مصوبه، وزارت نیرو موظف شده است که الگوی مصرف را بر اساس تعداد نفرات هر خانوار تعیین کند.


بنا بر اعلام کارشناسان در بخش شرب، هر ایرانی دو برابر میانگین مصرف جهانی آب مصرف می‌کند.


اعمال اقدامات تنبیهی از جمله افزایش آب‌بها در مورد مشترکان پرمصرف همزمان با هشدارها در مورد خشکسالی و وخیم شدن بحران آب در کشور در سال آینده صورت می‌گیرد.


با این حال بر اساس اعلام مسئولان، بخش شرب سهمی بسیار کمی از کل آب مصرفی در کشور را دارد.


داوود نجفیان، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای البرز، ماه تیر پارسال گفته بود که شش درصد مصرف آب کشور در بخش شرب، ۹۰ درصد کشاورزی و مابقی در بخش صنعت مصرف می‌شود و اگر ۱۰ درصد در مصارف بخش کشاورزی صرفه‌جویی شود، نگرانی تامین آب شرب از بین می‌رود.


در سال ۱۴۰۰ و در پی بحرانی شدن وضعیت آب در کشور، مردم در اعتراض به سوء مدیریت آب، کمبود آب شرب و آسیب‌های واردشده به بخش کشاورزی تجمعات اعتراضی گسترده‌ای در چند استان از جمله خوزستان و اصفهان برگزار کردند.

 فرمانده سنتکام: ایران بزرگ‌ترین تهدید برای ثبات خاورمیانه است

فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده با هشدار نسبت به سرمایه‌گذاری گسترده ایران در زمینه موشکی، جمهوری اسلامی را بزرگترین تهدید برای ثبات خاورمیانه نامید.


کِنِت مکنزی روز جمعه ۲۷ اسفند در آخرین نشست مطبوعاتی‌اش با خبرنگاران، گفت جمهوری اسلامی با تجهیز تسلیحات، حمایت و هدایت گروه‌های نیابتی درگیر با فعالیت‌های تروریستی در کل منطقه، دولت‌های محلی را تضعیف و منافع خود را پیش می‌برد.


او که به زودی بازنشسته می‌شود، تاکید کرد که ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده، سنتکام، فعالیت‌های جمهوری اسلامی و نیروهای نیابتی آن را برای جلوگیری از ضربه زدن به منافع آمریکا، زیر نظر دارد.


اظهارات این مقام ارشد نظامی آمریکا یک روز بعد از اصابت چهار موشک به مناطق اطراف پایگاه هوایی «بلد» مطرح شده است. پایگاه بلد در شمال بغداد میزبان پیمانکاران آمریکایی و جت‌های جنگنده عراقی است.


هیچ گروهی مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته است، اما گروه‌های مسلحی که از سوی ایران حمایت می‌شوند، پیش از این مسئولیت حملات مشابه را برعهده گرفته‌اند.


ژنرال مکنزی روز گذشته نیز طی سخنرانی در جلسه استماع کمیته نیروهای مسلح سنای آمریکا اعلام کرد ایران سه هزار فروند انواع موشک بالستیک دارد که برد برخی از آنها به اسرائیل می‌رسد.


وی گفت برد هیچ کدام از موشک‌های ایران فعلا به اروپا نمی‌رسد، اما حکومت ایران طی ۵ تا ۷ سال گذشته سرمایه‌گذاری‌های سنگینی در برنامه موشکی خود انجام داده و برد و دقت این موشک‌ها بصورت چشمگیری افزایش یافته است.

۱۴۰۰ اسفند ۲۷, جمعه

 کاهش «۵۰ درصدی» فروش آجیل در ایران در مقایسه با سال گذشته


رئیس اتحادیه فروشندگان آجیل و خشکبار از کاهش ۵۰ درصدی فروش خشکبار در مقایسه با سال گذشته خبر داد.


مصطفی احمدی روز جمعه، ۲۷ اسفند، در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا از جمله دلایل کاهش خرید خشکبار را «کاهش قدرت خرید مردم» و «افزایش قیمت» این محصولات عنوان کرد.


به گفته آقای احمدی، تولید خشکبار در کشور در سال ۱۴۰۰، ۶۰ درصد کاهش یافته و اگر تقاضا برای خرید خشکبار مانند سال گذشته بود، کمبود شدید خشکبار در بازار به‌ وجود می‌آمد.


رئیس اتحادیه فروشندگان آجیل و خشکبار روز ۱۴ اسفند گفته بود که در سال گذشته «خریداران با ۵۰۰‌ هزار‌ تومان نیاز خود را تهیه می‌کردند، اما در سال‌ جاری هر خریدار برای خرید آجیل حداقل باید یک‌ میلیون‌ تومان هزینه کند و این میزان پول به معنی خرید در حجم قابل‌توجه هم نیست‌».


آقای احمدی همچنین گفته بود که با توجه به روند نزولی خرید آجیل میزان سود فروشندگان خشکبار نسبت به سال‌های گذشته یک‌پنجم شده است.


اتحادیه فروشندگان آجیل و خشکبار پیشتر قیمت هر کیلو پسته را بین ۲۸۰ تا ۳۲۰ هزار تومان، بادام منقا پوست‌کاغذی ۲۳۰‌ هزار، بادام هندی ۳۸۰‌ هزار، فندق با پوست خام ۲۲۰‌ هزار، گردو با پوست کاغذی ۱۵۰‌ هزار و تخمه آفتابگردان را بین ۳۶ تا ۵۴ هزار تومان اعلام کرده بود.


در همین حال با وجود اعلام پلیس مبنی بر نظارت بر اقدامات مجرمانه مانند احتکار، گران‌فروشی و قاچاق برای کنترل بازار شب عید، بسیاری از شهروندان از عدم نظارت بر بازار گله‌مندند.


بنا بر اعلام مرکز آمار ایران، نرخ تورم نقطه‌ای در بهمن امسال به عدد ۳۵.۴ درصد رسیده است، این در حالی است که با وجود هشدارهای قبلی درباره احتمال تورم شدید و بروز بحران اقتصادی، مجلس شورای اسلامی ۱۵ اسفند با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی از بودجه سال آینده موافقت کرد.


رادیوفردا روز ۱۳ بهمن سند «خیلی محرمانه‌ای» از یک جلسه «کارگروه پیشگیری از بحران‌های امنیتی معیشت‌پایه» را منتشر کرد که بخش عمده آن به موضوع حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی اختصاص داشت.


در این جلسه «سرهنگ کاویانی از پلیس اطلاعات و امنیت عمومی ناجا» هشدار داده بود که «اگر حذف ارز ترجیحی و موج جدید افزایش قیمت‌ها را هوشمندانه مدیریت نکنیم می‌تواند پیشران یک بحران اقتصادی باشد».


در دو سال گذشته و در پی بحرانی‌تر شدن شرایط اقتصادی و تنگناهای معیشتی در ایران تجمع‌های اعتراضی اصناف مختلف و اقشار مختلف مردم افزایش قابل توجهی یافته است.

ایران در دوران کرونا از نظر قربانیان پرستاری «جزء اولین‌ کشورها در جهان» بود

دبیرکل خانه پرستار ایران می‌گوید که در دوران کرونا، از نظر جان‌باختگان پرستاری، ایران جزء اولین‌ کشورها در جهان بوده است و ماهانه حدود ۳۰۰ نیروی متخصص در این حوزه مهاجرت کرده‌اند.


به گزارش ایلنا، محمد شریفی‌ مقدم روز جمعه، ۲۷ اسفند، از جمله دلایل آمار بالای مرگ‌ و میر پرستاران را «فشار بالای کار» عنوان کرد و گفت: «بر مبنای کف استانداردهای جهانی به ازای هر هزار نفر باید سه پرستار وجود داشته باشد، اما در ایران این میزان یک و نیم پرستار به ازای هر هزار نفر است.»


آقای شریفی در این گفت‌وگو به آمار پرستاران جان‌باخته بر اثر کرونا و آخرین آمار پرستارانی که در دو سال گذشته به کرونا مبتلا شده‌اند اشاره نکرد. او پیشتر اواسط ماه مهر گفته بود که آمار مربوط به کارکنان بهداشتی و درمانی، «کاملاً امنیتی» است.‏


از زمان شیوع کرونا در ایران، مسئولان بهداشتی و درمانی بارها درباره شدت گرفتن موج مهاجرت پرستاران از کشور هشدار داده‌اند. درباره شمار پرستارانی که در دو سال گذشته اقدام به مهاجرت کرده‌اند تاکنون آمارهای متفاوتی از هزار و ۵۰۰ تا شش هزار نفر اعلام شده است.


یوسف رحیمی، عضو شورای‌ عالی سازمان نظام پرستاری، در ماه شهریور از افزایش شش برابری تقاضای پرستاران برای مهاجرت خبر داده و گفته بود که «شاید بیش از ۱۵۰۰ نفر در سال اقدام به مهاجرت می‌کنند».


آرمین زارعیان، رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری ایران نیز اوایل شهریور گفته بود که از زمان شیوع کرونا در کشور تا آن زمان بیش از صد هزار نفر از پرستاران به کرونا مبتلا شده‌اند.


دبیرکل خانه پرستار «دشواریِ شغل پرستاری» و «دستمزد نامناسب» را از جمله دلایل نارضایتی پرستاران در ایران عنوان کرد و گفت که حدود ۴۵ درصد پرستاران در ایران قرارداد موقت دارند و حدود صدهزار نفر نیز بیکار هستند.


در دو سال گذشته همزمان با تشدید فشارهای اقتصادی و تجمعات اعتراضی در اصناف مختلف، پرستاران نیز بارها در اعتراض به وضعیت کار و معیشت و همچنین بی‌توجهی مسئولان به مطالبات‌شان تجمع اعتراضی برگزار کردند.

 بازتاب نقض گسترده حقوق بشر در ایران در نشست سازمان ملل؛ ۲۷۵ اعدام در یک سال

جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل متحد در امور ایران، روز پنج‌شنبه ۲۶ اسفند خواستار پاسخگویی مقام‌های جمهوری اسلامی به جامعه جهانی در قبال نقض گسترده حقوق بشر در ایران شد.


آقای رحمان در تازه‌ترین گزارش خود از افزایش چشمگیر شمار اعدام‌ها در ایران، به ویژه متهمان پرونده‌های مربوط به «مواد مخدر» در سال ۲۰۲۱ و همچنین کودک‌مجرمان، زنان و اقلیت‌ها در نبود دادرسی عادلانه ابراز نگرانی کرد.


سخنگوی وزارت خارجه ایران روز جمعه در واکنش به این گزارش تازه آن را «مغرضانه، جانبدارانه و مملو از اطلاعات و نتیجه‌گیری‌های سوگیرانه و نادرست» توصیف کرد. این پاسخ رسمی جمهوری اسلامی به تقریبا تمامی گزارش‌های حقوق بشری سازمان ملل بوده، بی آن که دلایل و مدارکی بر نادرستی این گزارش‌ها ارائه کند.


در چهل و نهمین نشست شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد که روز پنج‌شنبه ۲۶ اسفند در ژنو برگزار شد، جاوید رحمان به مرور بخش‌های کلیدی گزارشی پرداخت که متن مکتوب آن اواخر بهمن‌ماه منتشر شده بود.


بر اساس این گزارش، تنها در سال ۲۰۲۱ دست‌کم ۲۷۵ تن در ایران اعدام شده‌اند که از میان اعدام‌شدگان سال ۲۰۲۱، چهل نفر شهروند بلوچ و ۵۰ تن نیز از میان شهروندان کُرد بودند.


سرنگونی هواپیمای اوکراینی توسط موشک‌های پدافند سپاه پاسداران، سرکوب اعتراضات مردمی به بی‌آبی و تبعیض سیستماتیک در بیش از ۲۰ شهر استان خوزستان در سال ۱۴۰۰ و نیز سانسور اینترنت و سرکوب آزادی بیان از طریق تصویب طرح موسوم به «صیانت از فضای مجازی» از دیگر مواردی بود که آقای رحمان در سخنرانی تصویری خود لحاظ کرد.


گزارشگر ویژه سازمان ملل در ابتدای سخنان خود یادآور شد که به‌رغم درخواست‌های مکرر از مقام‌های جمهوری اسلامی، هنوز اجازه بازدید از ایران به او داده نشده است.


بیشتر در این باره:

جاوید رحمان خواستار پاسخگویی مقامات ایران به جامعه جهانی در قبال نقض حقوق بشر شد

پس از پایان سخنرانی ۱۵ دقیقه‌ای روز پنج‌شنبه جاوید رحمان، نمایندگان کشورهای مختلف از جمله اسرائیل؛ بریتانیا، آلمان، سوئیس و جمهوری چک و نماینده اتحادیه اروپا در محکومیت نقض حقوق بشر توسط جمهوری اسلامی سخن گفتند و خواهان پاسخگو کردن حکومت ایران شدند.


سخنرانان به‌ویژه بر فوریت لغو مجازات اعدام در ایران تاکید کردند.


آن‌ها همچنین از تصویب طرح موسوم به «جوانی جمعیت و حمایت از خانواده»، قطع دسترسی زنان به وسایل پیشگیری از بارداری و ترویج کودک‌همسری توسط دستگاه‌های تبلیغاتی جمهوری اسلامی و همچنین سرکوب روزنامه‌نگاران و کنشگران مدنی انتقاد کردند.


در مقابل اما نمایندگان کشورهایی چون کوبا و ونزوئلا به طور تلویحی و یا صریحا به دفاع از جمهوری اسلامی پرداختند و به تکرار سخنان مقام‌های حکومت ایران در توجیه موارد نقض حقوق بشر پرداختند.


نمایندگان این کشورها با طرح این مدعا که گزارش آقای رحمان حاصل «هژمونی قدرت‌های غربی» و «سلطه امپریالیسم» است، عملکرد شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در پاسخگو کردن دیگر دولت‌ها را زیر سوال بردند.



حدود یک ماه پیش، پارلمان اروپا با تصویب قطعنامه‌ای، جمهوری اسلامی ایران را به تعلیق فوری مجازات فراخواند و این اقدام را گامی در جهت لغو کامل و یا تخفیف این نوع مجازات دانست.


قطعنامه مصوب پارلمان اروپا می‌افزاید که فقط در ژانویه ۲۰۲۲ (از ۱۱ دی تا ۱۱ بهمن) هشتاد و پنج نوجوان بزهکار در کشور در صف اجرای حکم اعدام بوده‌اند.

۱۴۰۰ اسفند ۲۵, چهارشنبه

 سند اختصاصی عدالت علی: نامه سازمان اطلاعات سپاه برای ممنوع‌الخروجی ۳۷ مدیر دولت روحانی

سند اختصاصی عدالت علی: نامه سازمان اطلاعات سپاه برای ممنوع‌الخروجی ۳۷ مدیر  دولت روحانی

طبق سندی که گروه عدالت علی برای ایران اینترنشنال ارسال کرده، سازمان اطلاعات سپاه در سندی «خیلی محرمانه» به دادستان عمومی و انقلاب خواهان ممنوع‌الخروجی ۳۷ نفر از مدیران دولت روحانی شده است.علت این درخواست، جلوگیری از انتقال اطلاعات سری از جمله درباره فروش نفت اعلام شده است


این سند شامل مشخصات شخصی و کد ملی، مسئولیت و توضیحات سازمان اطلاعات در مورد احتمال خروج این ۳۷ مدیر، از جمله خواهرزاده روحانی و همسر او و مدیران سازمان‌ها و دستگاه‌های دولتی مانند وزارت نفت، بانک ملی، شرکت ملی نفت، شرکت ملی گاز، هلدینگ پتروشیمی، سازمان هواپیمائی کشوری، برق و انرژی، شرکت ملی نفتکش و شرکت مسئول شرکت های پوششی جهت مقابله با تحریم است.


تاریخ سند مربوط به ۱۵ شهریور ۱۴۰۰ است و امضای معاون حقوقی سازمان اطلاعات سپاه پای آن دیده می‌شود.


شش نفر از افرادی که نامشان در این سند به چشم می‌خورد مسئولان هلدینگ خلیج فارس بوده‌اند. در این سند جعفر ربیعی، رضا عبازاده تهرانی، محمدرضا افتخاری، میثم امیری باوند‌پور، محسن سعیدی، آمیتیس درانی مظنون به فرار از ایران معرفی شده‌اند.


در این سند آمده که برخی از افراد پرونده باز مفاسد اقتصادی دارند و برخی هم متهم به دریافت رشوه‌اند.


در این سند ۸ صفحه‌ای نام تورج دهقانی زنگنه مدیرعامل سازمان هواپیمایی کشوری، حمیدرضا حق‌بین مدیر بین‌المللی شرکت ملی گاز ایران، همایون حائری معاون امور برق و انرژی وزیر نیرو، محسن طرز طلب مدیرعامل شرکت تولید نیروی برق حرارتی، علی‌ اکبر‌ پورابراهیم مدیرعامل شرکت نیکو و مرجان بختیاری کارشناس شرکت نیکو هم درج شده است.


مشاهده جزئیات سند اختصاصی گروه «عدالت علی»


سازمان اطلاعات سپاه برای برخی افراد خواهان ممنوع الخروجی شده اما درباره برخی دیگر مانند میلاد طاهریان معاون مدیرعامل شرکت نیکو توصیه شده با توجه به حضور او در خارج از ایران تا زمان بازگشت به کشور ممنوع الخروج نشود.


مهم‌ترین نگرانی که درباره اغلب این افراد به چشم می‌خورد انتقال اطلاعات درباره فروش نفت به خارج از کشور است.


تحریم‌های نفتی علیه ایران بعد از خروج دولت ترامپ از برجام باعث شد که جمهوری اسلامی برای فروش نفت دست به اقدام‌هایی برای دور زدن تحریم‌ها بزند و محرمانه نگه‌داشتن این اطلاعات برای حفظ کانال‌های فروش نفت حیاتی به شمار می‌رود.


با این حال در سند ارسالی عدالت علی اسامی افرادی غیرمرتبط با فروش نفت از جمله حمید‌رضا رستگار قائم مقام سایپا و مهرداد جمال اورنقی معاون فنی گمرگ و مسعود خاتونی هیات مدیره بانک ملی هم به چشم می‌خورد.

 گسترش بحران بی‌آبی به نقاط مختلف ایران؛ مردم همدان روزانه ۱۲ ساعت آب ندارند همزمان با ادامه قطع آب شهرکرد برای بیش از ۱۰ روز و اعتراض شهرون...