۱۴۰۰ آذر ۱۰, چهارشنبه

 نماد چشم مجروح؛ همبستگی شهروندان ایرانی با معترضان مجروح اصفهانی

 در پی استفاده گسترده نیروهای امنیتی و انتظامی از تفنگ ساچمه‌ای برای سرکوب اعتراضات کشاورزان اصفهانی و شهروندان حامی مطالبات آنان و پخش تصاویری از چشمان آسیب دیده این معترضان، شماری از شهروندان در شبکه‌های اجتماعی به حمایت از آنان برخواستند. این شهروندان با انتشار تصاویری از خود در حالی که یک چشم خود را پوشانده‌اند به خشونت نیروهای امنیتی در سرکوب معترضان و استفاده از سلاح‌هایی چون تفنگ ساچمه‌ای که باعث آسیب جبران ناپذیر به چشم می‌شود، اعتراض کرده و با معترضان مجروح اعلام همبستگی کردند.

  شماری از شهروندان در شبکه‌های اجتماعی با انتشار تصاویری از خود در حالی که یک چشم خود را پوشانده‌اند به خشونت نیروهای امنیتی در سرکوب معترضان و استفاده از سلاح‌هایی چون تفنگ ساچمه‌ای که باعث آسیب جبران ناپذیر به چشم می‌شود، اعتراض کرده و با معترضان مجروح اعلام همبستگی کردند.


در جریان اعتراضات اصفهان نیروهای امنیتی و انتظامی از تفنگ ساچمه‌ای برای سرکوب اعتراضات کشاورزان اصفهانی و شهروندان حامی مطالبات آنان استفاده کرده بودند. در پی آن تصاویری از معترضان با چشمان مجروح در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد. همزمان برخی از پزشکان و پرسنل درمانی از آمار بالای مراجعات در خصوص آسیب به چشم به مراکز درمانی طی روزهای اخیر در اصفهان خبر دادند.

بر اساس گزارش منابع رسمی دستکم ۱۹ نفر از مجروحان اعتراضات روز جمعه تنها در بخش‌های چشم پزشکی مراکز درمانی بستری هستند و حال ۲ تن نامساعد گزارش شده بود.


یک متخصص و جراح چشم ساکن اصفهان در گفتگو با هرانا با اشاره به گزارش رسانه های رسمی گفت: “صرفا در یک بیمارستان تعداد مراجعات ناشی از تیراندازی در روزهای جمعه و شنبه نزدیک به این تعداد بود. از این جهت میتوان گفت که موارد آسیب دیدگی شهروندان از ناحیه چشم چندین برابر ۱۹ موردی است که رسانه های رسمی گزارش داده اند. برخورد گلوله های ساچمه ای با توجه به فواصل ساچمه ها در سر و صورت بعضی از بیماران نشان دهنده شلیک از فاصله بسیار نزدیک و در حد چند متر بوده و این در حالی است که هدف قرار گرفتن با این اسلحه در فاصله بیش از ۳۰ متری نیز در صورت سربی بودن مواد متراکم داخل گلوله میتواند اثرات جبران ناپذیری داشته باشد”.


اسکایلر تامپسون، مسئول روابط خارجی مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران در ارتباط با این خبر به هرانا گفت: این سازمان از دریافت انبوه گزارش‌ها در خصوص استفاده غیر ضروری و نامتعارف زور، علیه شهروندان در اعتراضات مسالمت آمیز اصفهان بسیار نگران است. ما از دولت ایران می خواهیم که حق تجمع مسالمت آمیز را محترم دانسته و استفاده شهروندان از این حق را تضمین کند، همچنین به استفاده بیش از حد و غیرقانونی از قوای قهریه علیه معترضان خودداری کند. مقامات باید سریعاً تمام حوادث مربوط به کشته یا زخمی شدن افراد با سلاح گرم توسط نیروهای امنیتی یا نظامی را از طریق یک فرآیند اداری یا دادستانی مستقل مطابق با تعهدات قانون حقوق بشر گزارش و بررسی کنند.

تجمعات اعتراضی کشاورزان از روز یکشنبه ۱۶ آبان‌ماه مقابل دفتر یکی از نمایندگان مجلس یازدهم، ساختمان صداوسیمای مرکز اصفهان و شرکت آب منطقه‌ای اصفهان آغاز شده و نهایتا به بستر خشک رودخانه زاینده‌رود کشیده شد. شهروندان معترض و خواهان تخصیص حقابه پاییزی و احیای زاینده رود، شب‌ها را نیز در جوار پل خواجو تحصن کرده بودند.


نهایتا شب چهارشنبه ۳ آذرماه، تعدادی از چادرهای معترضان به آتش کشیده شد و دادستان اصفهان ضمن اعلام بازداشت شماری از افراد معترض به جمع‌آوری چادرها، آنان را “اراذل و اوباش” خواند؛ همزمان خبرگزاری رکنا از بازداشت کوتاه مدت تعدادی از این افراد خبر داده و گفته بود که دستکم دو نفر از دستگیرشدگان کشاورز بوده‌اند. هرانا روز شنبه ۶ آذرماه با انتشار گزارشی با عنوان “بیش از ۲۱۴ بازداشت شده در اعتراضات اصفهان؛ گزارش جمع‌بندی از بازداشت معترضان و خشونت نیروهای امنیتی” از ضرب و شتم و تیراندازی به سوی معترضین و بازداشت دستکم ۲۱۴ نفر از جمله ۱۳ کودک خبر داد.


چندی پیش نیز در گزارشی تحت عنوان “اعتراض هزاران شهروند در اصفهان نسبت به فقدان مدیریت آبرسانی و عدم تخصیص حق‌آبه” به این موضوع پرداخته بود.


استفاده از تفنگ‌های ساچمه‌ای توسط نیروهای امنیتی در سرکوب معترضان امری مسبوق به سابقه است. پیشتر در جریان اعتراضات موسوم به گلستان هفتم که از نیمه‌شب ۱۴ بهمن‌ماه سال ۹۶ با حضور پرتعداد نیروهای امنیتی و انتظامی در اطراف منزل دکتر نورعلی تابنده، قطب دراویش گنابادی آغاز شد نیز نیروهای امنیتی از گلوله ساچمه‌ای استفاده کرده بودند، امری که نهایتا منجر به آسیب دائمی به چشمان برخی از دراویش گنابادی و یا از دست دادن بینایی آنان شد. در سال ۲۰۱۹ میلادی، نیروهای پلیس در شیلی نیز به منظور سرکوب معترضان دست به خشونت زده و از تفنگ‌های ساچمه‌ای استفاده کرده بودند، به موجب آن ۴۴۵ تن از ناحیه چشم زخمی شده، بیش از ۳۴ نفر از یک چشم نابینا شده و بخشی نیز بینایی خود را کاملا از دست دادند. این رخداد آغازگر جنبشی در این کشور در اعتراض به خشونت به کار رفته توسط پلیس با نماد چشم شد. به نظر می‌رسد که خشونت شدید نیروهای امنیتی موجب واکنش مشابه مردم ایران و شیلی شده است.

هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر

 گسترش بحران بی‌آبی به نقاط مختلف ایران؛ مردم همدان روزانه ۱۲ ساعت آب ندارند همزمان با ادامه قطع آب شهرکرد برای بیش از ۱۰ روز و اعتراض شهرون...