شورای نگهبان «صحت» انتخابات ریاستجمهوری را تایید کرد؛ آرای رئیسی افزایش یافت
شورای نگهبان «صحت» سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری را تایید کرد و همزمان، اعلام نتایج تکمیلی شمارش آرای انتخابات از سوی وزارت کشور حاکی از اضافه شدن ۹۵ هزار رای به آرای ابراهیم رئیسی است.
عباسعلی کدخدایی، سخنگوی شورای نگهبان، روز چهارشنبه دوم تیرماه گفت که «طبق ماده ۷۸ قانون انتخابات و تبصره ۸ ماده ۳۱ قانون انتخابات ریاستجمهوری، اعضای شورای نگهبان صحت سیزدهمین دوره انتخابات ریاستجمهوری را تایید کردند».
او افزود اعضای شورای نگهبان پس از دریافت گزارش وزیر کشور در مورد نتایج انتخابات و بررسی آن و نیز گزارشهای واصله به ستاد نظارت بر انتخابات، «درستی» این انتخابات را تایید کردند.
شورای نگهبان نه تنها پیش از انتخابات نامزدها را تایید یا ردصلاحیت میکند بلکه وظیفه نظارت و تایید نتیجه انتخابات را نیز برعهده دارد، در حالی که بیطرفی این نهاد همواره مورد تردید جدی بوده است.
با وجود ادعای این شورا مبنی بر «بیطرفی» و «داوری ملی»، اعضای این شورا در دورههای مختلف به صراحت از نامزدهای مدنظر خود حمایت کردهاند.
سیزدهمین انتخابات ریاستجمهوری روز ۲۸ خرداد برگزار شد و از مدتها قبل بسیاری از نیروهای سیاسی آن را تحریم کرده بودند. به گفته وزارت کشور، در این انتخابات ۴۸.۸ درصد افراد واجد شرایط رای دادند حال آنکه گزارشها حاکی از شرکت ۴۳ درصد افراد واجد شرایط در پای صندوقهای رای بود.
از دلایل عمده سردی این انتخابات میتوان به رقابتی نبودن انتخابات، سرکوب اعتراضهای مسالمتآمیز مردم، مشکلات حاد اقتصادی و ردصلاحیت گسترده نامزدهای انتخابات توسط شورای نگهبان اشاره کرد.
مشارکت پایین در انتخابات ریاستجمهوری و افزایش بیسابقه آرای باطله در این انتخابات در حالی رخ داد که علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، پیش از برگزاری انتخابات گفته بود: «عدم حضور مردم در انتخابات طبعاً [بهمعنای] فاصلهگیری مردم از نظام جمهوری اسلامی است».
در همین حال، جمال عرف، رئیس ستاد انتخابات ایران، جزئیات نتایج انتخابات ریاستجمهوری را که منجر به افزایش آرای هر چهار نامزد این انتخابات شد، اعلام کرد.
بر اساس گزارش قبلی وزارت کشور، آرای ابراهیم رئیسی، ۱۷ میلیون و ۹۲۶ هزار و ۳۴۵ رای اعلام شده بود که در گزارش جدید، با افزایش ۹۵ هزار و ۶۰۰ رای، به ۱۸ میلیون و ۲۱ هزار و ۹۴۵ رای رسیده است.
آرای محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام که با سه میلیون و ۴۱۲ هزار و ۷۱۲ رای، پس از رئیسی، نفر دوم شده بود، در گزارش امروز، با افزایش ۲۸ هزار و ۱۲۳ رای، به سه میلیون و ۴۴۰ هزار و ۸۳۵ رأی رسید.
آرای عبدالناصر همتی و سیدامیرحسین قاضی زاده هاشمی نیز هر کدام با افزایش به ترتیب، ۱۶ هزار و ۱۸۶ رای و ۳۹۳۲ رای به دو میلیون ۴۴۳ هزار و ۳۸۷ رأی و یک میلیون و سه هزار و ۶۵۰ رأی رسید.
اختلاف میان تعرفههای مصرفی و آرای داخل صندوقها
رئیس ستاد انتخابات کشور در بخش دیگری از اظهارات خود از اختلاف میان تعرفههای مصرفی (تحویل شده به مراجعهکنندگان شعب) و آرای داخل صندوقهای اخذ رای خبر داد.
به گفته آقای عرف، رقم تعرفههای مصرفی ۲۸ میلیون و ۹۸۹ هزار و ۵۲۹ رای و تعداد آرای داخل صندوقهای اخذ رای، ۲۸ میلیون و ۷۵۰ هزار و ۷۳۶ رای بوده است.
آنطور که او روایت کرده، است تفاوت این دو عدد ۲۳۸ هزار و ۷۳۹ رای است و «مربوط به افرادی است که در انتخابات شرکت کردند اما به هر دلیلی، رأی خود را داخل صندوقها نینداختند».
بر اساس اعلام ستاد انتخابات، تعداد آرای باطله غیر مأخوذه درون صندوق: ۱۰۰ هزار و ۲۳۱ برگ، آرای مأخوذه: ۲۸ میلیون و ۶۵۰ هزار و ۵۰۵ رای، آرای باطله مأخوذه: سه میلیون و ۷۴۰ هزار و ۶۸۸ رأی و آرای صحیح: ۲۴ میلیون و ۹۰۹ هزار و ۸۱۷ رأی بوده است.
تعداد بیش از سه میلیون رای باطله در صندوقهای رای از موضوعات مورد توجه این دوره از انتخابات بوده است و گمانهزنیها حاکی از نشان دادن اعتراض شمار قابل توجهی از معترضان به انتخابات با استفاده از این شیوه است.
وزارت کشور ایران در گزارش اولیه خود، میزان میانگین آرای باطله در کل کشور را حدود ۱۳ درصد اعلام کرده بود؛ رقمی که در تاریخ انتخابات ریاستجمهوری ایران بیسابقه است.
درصد دقیق آرای باطله از این نظر حائز اهمیت است که در برخی مناطق مثل استان البرز میزان آرا باطله از آرای همه کاندیداها بیشتر بوده است.
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر